26 Ağustos 2013 15:38

TİHV: Ağır hastanın alıkonulması fiili idamdır

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), sol ön kolu ve sağ el bileğini kaybeden hükümlü Ergin Aktaş’ın “Toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı”  gerekçesiyle hâlâ cezaevinde tutulmasına tepki gösterdi. TİHV, kararı “fiili idam cezası” diye yorumladı.Cezaevinde tedavi olma imkan

TİHV: Ağır hastanın alıkonulması fiili idamdır
Paylaş

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), sol ön kolu ve sağ el bileğini kaybeden hükümlü Ergin Aktaş’ın “Toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı”  gerekçesiyle hâlâ cezaevinde tutulmasına tepki gösterdi. TİHV, kararı “fiili idam cezası” diye yorumladı.

Cezaevinde tedavi olma imkanı bulunmayan ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin infazlarının geri bırakılmasının önünü açacağı iddiasıyla ocak ayında kabul edilen 6411 sayılı Kanun, hükümlünün cezaevinden çıkmasını “Hayatını yalnız idame ettirememe” ve “Toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmama” koşullarına bağlamıştı. İnsan hakları örgütleri, kişilerin sağlık hakkının “toplum güvenliği” gibi terimlerle gasbedileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Kaygılar gerçek oldu. Bunun son örneği de, 12 Temmuz 2013 tarihli Adli Tıp Kurumu raporuyla hayatını tek başına idama ettiremeyeceği, bu nedenle cezaevinde kalamayacağı kesinleşen Ergin Aktaş’ın serbest bırakılma talebinin “Toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturacağı” gerekçesiyle geri çevrilmesi. Basına da yansıyan bu durumu yazılı bir açıklamayla değerlendiren TİHV, “Fiili idam cezası” yorumunda bulundu.

Savcılığın “Toplum güvenliğine sakıncalı” yönündeki kararının siyasi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Savcılık makamının bu kanaati vicdanen de, hukuken de kabul edilebilir değildir. Hiçbir kanun metni savcılara mutlak işkence yasağını ihlal etmek için bir zemin olamaz. Hiçbir hastanın sağlık hakkı, polis-jandarma-cezaevi değerlendirilmesine tabii tutulamaz. Hiçbir hastanın sağlığı, kendilerini ‘asayiş sorunu’ olarak gören kurumların keyfi tutumlarına terk edilemez” denildi.

Açıklamada, Ergin Aktaş gibi, haklarında cezaevinde kalamayacağına yönelik tıbbi rapor düzenlenmiş olan ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin derhal serbest bırakılması talep edildi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş: Açlık sınırı 1020 TL

SONRAKİ HABER

Bozdağ: BM ölüleri sayıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...