26 Ağustos 2013 11:18

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e tepki

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, "Kadına karşı şiddetle uğraşacağınıza önce insanlığa karşı cinayetleri önleyin" açıklamasına yazılı açıklamayla tepki gösterdi.Açıklamada, erkek egemen devletin, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran zihniyetine karşı kadın m&

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e tepki
Paylaş

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, "Kadına karşı şiddetle uğraşacağınıza önce insanlığa karşı cinayetleri önleyin" açıklamasına yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Açıklamada, erkek egemen devletin, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran zihniyetine karşı kadın mücadelesini yükseltme vurgusu yapıldı. Görmez'in söylemlerine ilişkin, "Kadını insandan görmeyen zihniyetini bir kez daha yansıttığı" değerlendirmesi yapılan açıklamada, "Mısır'da Rabia Meydanı'nda ve Suriye'de kimyasal silahla katledilen kadın ve çocuklar için gözyaşları dökmesi ve ideolojik propagandasını en yetkili dini kurum üzerinden sürdürmesi, samimi olmayan bir yaklaşımdır. Dahası Diyanet İşleri Başkanı kadın örgütlerini ve aktivistlerini, bu insanlık suçuna karşı tepki göstermemekle eleştiriyor" denildi.

Kadın örgütlerinin, kadına yönelik şiddeti ve katliamlara yönelik mücadelesine vurgu yapıldığı açıklamada, "Irak'ta Ebu Garip hapishanesindeki, Mısır'da Tahrir ve Rabia Meydanındaki, Suriye'deki, Afganistan'daki, Kürdistan'daki katliamlarda öldürülen, şiddete ve tecavüze uğrayan kadınların sesini dünyaya duyuran, dayanışma içinde bulunan kadın örgütleri ve aktivistleri olmuştur. Diyanet İşleri Başkanı'nın ve aynı zihniyeti taşıyan erkek egemen AKP Hükümeti'nin kadını insandan görmeyen yaklaşımlarına ve uygulamalarına karşı mücadele eden yine kadın örgütleri ve aktivistleri olmuştur" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Diyanet işleri Başkanı'nın kadını insan dışında gören zihniyeti ile insanlık adına verdiği demeç inandırıcı olmanın ötesinde cinsiyetçi ve ayrımcıdır. İşgal ettiği makam, insanlar arasında din, dil, cinsiyet, ırk ve siyaset ayrımı yapmadan tüm insanlığı kucaklamayı gerektirir. Sadece Mısır'da İhvan için gösterilen bir yaklaşım olmamalıdır. Bizler, erkek egemen devletin, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran zihniyetine, erkeği kollayan yasalarına ve adaletsizliğine karşı yürüttüğümüz mücadelemizi, bugün ve gelecek için de yürüteceğiz." (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Rojava direnişi bizim direnişimizdir'

SONRAKİ HABER

Ethem Sarısülük Kütüphanesi açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...