22 Mayıs 2011 14:50

Çocuklar afetleri Unutamıyor!

Kütahya’nın Simav ilçesi 5.9’luk depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Uzmanlar ise çocukların afetlere karşı ‘artmış huzursuzluk’ veya ‘davranışsal ve duygusal sorunlar’ şeklinde tepki verdiğini söylüyor.BEBEKLERİ ETKİLERBursa il Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan a&cced

Paylaş

BEBEKLERİ ETKİLER

Bursa il Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; yeni doğan, konuşması gelişmemiş çocukların travma ile karşılaştıklarında olayla ilgili duygularını dile getiremeyecekleri belirtildi. Açıklamada, “Bununla beraber bazı özel görüntüler, sesler veya kokular hafızalarında kalabilir. Bebekler travma karşısında daha huzursuz görünür, her zamandan daha çok ağlar, daha çok kucaklanmak sevilmek ister” denildi.

ÇOCUKLAR AFETLERDE BÜYÜKLERİ TAKLİT EDER

Depremlerde bazı küçük çocukların altını ıslatma, ayrı kalma endişesi gibi bebeklik çağı davranışları gösterebileceğinin vurgulandığı açıklamada; daha büyük çocukların ise fiziksel ve duygusal anlamda tepkiler verdiğine işaret edildi. Bunların aşırı saldırganlık veya içe kapanma olabileceğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Afetle doğrudan karşılaşmamış çocuklar bile çözemedikleri karmaşık duygular yaşarlar. Birçok olayda bu tepkiler geçicidir. Zaman geçtikçe semptomlar hafifler. Bununla beraber şiddetli rüzgar, sirenler gibi yaşanan felaketi hatırlatan diğer olaylar endişelerin geri gelmesine neden olabilir. Çocuklar afetlerde büyüklerin verdikleri tepkileri taklit ederler. Onlardaki kararsızlığı ve endişeyi fark edebilirler. Büyükler, duruma hakim oldukları hissini vermek suretiyle afet sonrası çocukların uğrayacağı duygusal travmayı en aza indirebilir. Çocuklar için yapacağınız en iyi şey onlara karşı daha hoşgörülü, şevkatli ve koruyucu olmanızdır.”

KORKULARININ NEDENİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIN

Okul çağı çocukların bir şeyleri kaybedebilecekleri gerçeğinin farkında olduklarının kaydedildiği açıklamada, bazı çocukların kafasında travmatik olayla ilgili detayların asla silinmeyeceği ve sürekli olayla ilgili konuşmak isteyeceklerine dikkat çekildi.

ÇOCUĞUNUZU MUTLAKA DİNLEYİN

Çocukların genellikle kendi durumlarını büyüklerin duygularını yüzlerinden okuyarak saptayacaklarının belirtildiği açıklamada; “Yetişkinler olaylar karşısında gerçek duygularını paylaşmalıdır, fakat çocuklarının kendilerini iyi hissetmesi için belli bir serinkanlılığı muhafaza etmelidir. Çocuğunuzu dinleyin. Eğer olayla ilgili soru soruyorsa basitçe cevap verin. Eğer çocuğunuz duygularını anlatmakta zorlanıyorsa ne olduğu hakkında resim çizdirin veya hikaye anlattırın. Endişe ve korkularının nedenini anlamaya çalışın” tavsiyelerinde bulunuldu. (BURSA)

ÖNCEKİ HABER

Sağanak yağmur keneyi frenledi

SONRAKİ HABER

Bilinçsiz ilaç kullanımı kör edebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...