26 Ağustos 2013 13:32

New York’ta tenis şöleni

Takvim yılının son iki haftalık serüveni bugün başlıyor. Amerika Açık’ta 128 erkek, 128 kadın tenisçi, sezonun son Grand Slam’inde “en iyi” olmak için ter dökecek. Perşembe günü çekilen kuralar ile tüm raketlerin final yolu belli oldu.DJOKOVIC İYİ BİTİRMEK İSTİYORDünya 1 numarası Nov

New York’ta tenis şöleni
Paylaş
Onur Akmeriç

DJOKOVIC İYİ BİTİRMEK İSTİYOR

Dünya 1 numarası Novak Djokovic, 2011’deki muhteşem sezonunun ardından geçen yıl girdiği duraklama döneminden bu sene de kurtulamadı. Avustralya Açık ile birlikte üç turnuva zaferi elde eden Sırp tenisçi, Amerikan sert zemin sezonunda oynadığı iki turnuvada Rafael Nadal ve John Isner’a boyun eğdi. İlk turda Ricardas Berankis ile karşılaşacak olan Djokovic’in final yolundaki olası rakipleri arasında Grigor Dimitrov, Tommy Haas, Juan Martin del Potro, Tomas Berdych ve Andy Murray gibi isimler mevcut. Kariyerinin ilk Grand Slam’ini geçen yıl burada Novak Djokovic’i mağlup ederek kazanan Murray de bu yıl zaferle noktaladığı Wimbledon’dan bu yana Nole’ye benzer bir performans ortaya koydu. Montreal ve Cincinnati’de erken elenen dünya üç numarası, ilk turda deneyimli raket Michael Llodra ile karşılaşacak. Murray ile Djokovic’in tablonun aynı yarısında bulunmaları finale ancak ikisinden birinin çıkabileceği anlamına geliyor.

ÇEYREK FİNALDE YİNE ROGER-RAFA

Geçen yıl geçirdiği sakatlığın ardından Şubat ayında korta ayak basan ve 2010’daki efsane yılına benzer bir sezon geçirerek dokuz turnuva şampiyonluğu elde eden Rafael Nadal ise 2 numaralı seribaşı olmanın avantajıyla kurada Djokovic’ten uzakta kaldı. İlk turda genç ABD’li Ryan Harrison ile tur mücadelesi verecek olan İspanyol raket tıpkı Cincinnati Masters’ta olduğu gibi Roger Federer ile çeyrek finalde karşılaşabilir. Ama önce yazın formda ismi Isner’ı dördüncü turda alt etmesi gerekiyor. Tam 11 yıl sonra dünya sıralamasında ilk 6’nın dışında kalan Federer ise deposunda hâlâ benzin kaldığını göstermek için korta çıkacak. İlk turda Grega Zemjla’yı karşısına alacak olan 17 kez Grand Slam şampiyonunu zorlayabilecek isimler arasında Kei Nishikori ve Bernard Tomic de bulunuyor. Kariyeri Pete Sampras’ınkine benzer ilerleyen İsviçreli, tıpkı Pistol Pete gibi “bitti” denildikten sonra kupayı kaldırmayı arzuluyor.

KADINLARDA SERENA FAVORİ

Kadınlar tarafında son bir yılda değişen pek de bir şey olmadı. Geçen seneki nefes kesen finalde Victoria Azarenka elindeki kupayı son anda Serena Williams’a kaptırmıştı. Aradan bir sene geçti ve bu yıl kortları yine ikisi domine ediyor. Son olarak Cincinnati finalinde karşı karşıya gelen ikili, Amerika Açık finaline çok benzer bir mücadele ortaya koymuş ve bu sefer kazanan Belaruslu tenisçi olmuştu.

Bu yıl elde ettiği sekiz turnuva zaferi ile rakiplerinin çok önünde olan Serena Williams, Wimbledon’daki hayal kırıklığını unutmak ve unutturmak içim unvanını korumanın peşinde. İlk turdaki rakibi ise bir Grand Slam şampiyonu: Francesca Schiavone. İtalyan raketin savaşçı karakteri nedeniyle ABD’li tenisçiyi daha ilk turdan zor dakikalar bekliyor.

Dördüncü turda yine savaşkan bir isim olan ve halefi olarak gösterilen Sloane Stephens’ı alt etmek zorunda olan Serena, yarı finalde Agneiszka Radwanska ile karşılaşabilir. Yakın zamanda bir Grand Slam kazanması beklenen Polonyalı’nın geçen yıl Wimbledon finalinde yapamadığı görevi tamamlamak için ekstra azimli olması gerek.

Turnuvayı Dinah Pfizenmaier karşısındaki müsabaka ile açacak olan Azarenka ise son yıllarda Serena Williams’a karşı kortta karakter gösterebilen ender isimlerden. Bu yıl rakibini iki kez mağlup etme başarısı gösteren Belaruslu tenisçinin önünde ise Ana Ivanovic, Petra Kvitova, Svetlana Kuznetsova ve Sam Stosur gibi Grand Slam sahibi raketler engel teşkil ediyor.

TÜRKİYELİLER ANA TABLODA YOK

Bu yıl elemelerde üç Türkiyeli tenisçi mücadele etti. Marsel İlhan eleme ilk turunda turnuvaya veda ederken, Çağla Büyükakçay ve Pemra Özgen bir tur geçebildi. Böylece Türkiyeli tenisseverlerin ana tablo hasreti de büyüyerek devam etti.


İLK RESMİ PAZARTESİ FİNALİ

ERKEKLER finalinin yağmur yağışı nedeniyle üst üste beş yıl pazartesi günü oynanmasının ardından Amerika Açık yetkilileri sadece bu sezon için erkekler finalini resmi olarak pazartesi gününe programladı. Kadınlar finali de pazar günü oynanacak. Böylece hem kadın hem de erkek tenisçiler yarı final sonrasında bir gün dinlenme imkanı bulacak.


SHARAPOVA’YA YİNE OMUZ ENGELİ

SON birkaç haftadır gerek koç değişikliği gerekse soyadını Sugarpova’ya çevirmek istemesi ile gündeme gelen Maria Sharapova’nın omuz sakatlığı nedeniyle turnuvadan çekilmesi tenis camiasını üzdü. Rus tenisçi 2008’de de omzundan sakatlanıp ameliyat olmuştu. Öte yandan Fransız tenisçiler Jo-Wilfried Tsonga ve Gilles Simon da sakalıkları nedeniyle Flushing Meadows’ta bu yıl yoklar. Bir diğer Fransız Marion Bartoli ise Wimbledon’daki zaferinin ardından emekli olmuştu.


BONKÖR TURNUVA

BU yıl Amerika Açık kazanan tenisçiler 2.6’şar milyon dolar para ödülü kazanacak. Gelecek yıla oranla yüzde 37 artışa giden turnuva bu alanda da diğer Grand Slamleri geride bıraktı. İlk turda elenen tenisçiler ise hiç galibiyet elde edememelerine rağmen 32 bin dolar para ödülüne sahip olacaklar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu domatesler anılarınızdaki gibi kokuyor!

SONRAKİ HABER

Biber gazı yiyene, uzaklaştırma hediye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...