25 Ağustos 2013 17:06

İşçiler temiz bir çevre için çalıyor

Eko Şov Ritim grubu temizlik işçilerinden oluşan, müzik aleti olarak da temizlik araç gereçlerini kullanan bir ritim grubu. Grubun isminde geçen ‘eko’ hem müzikte kullanılan bir terim olması, hem de çevreye vurgu yapmasından ötürü Tepebaşı Belediye işçileri için oldukça uygun. Tepebaşı Beledi

İşçiler temiz bir çevre için çalıyor
Paylaş
Didem Çelik

Belediyenin Çevre Kontrol ve Temizlik Müdürü Fahrettin Çeçgel, grubun kuruluşunun 2010 yılında çevre haftasına dayandığını anlatıyor. Başlangıçta temizliğe dikkat çekmek isteyen 5’i kadın olmak üzere 21 kişiymiş. Böylece bir arayışa giriliyor, müzik aletleri neler olabilir diye. Sonrasında ise temizlik işçilerinden kurulan bir topluluğunun kullanacağı müzik aletlerinin de çöp kovaları ve süpürge sapları olmasına karar veriliyor.
“Müzik yapan değil, her gün sokakta çalışan insanlar bunlar” diyor grubun şefi Halil İbrahim Eker. Çöp tenekeleri ve süpürge saplarını kullanarak farklı bir şeyler yapmaya çalıştıklarını aktaran Eker, yaptıkları işin oldukça ilgi gördüğünü belirtiyor. Deneyimsiz olduklarından en basit bir ritimde bile birbirlerine uyum sağlamak için 2 ay çalıştıklarını dile getiren Eker, belediyenin arkalarında olduğunu, kendilerinin de o güvene sahip çıktığını belirtiyor. Sahnede rap yapan Fethiye Dönmez, şarkı sözlerini de kendisi yazıyor. Dönmez, “40 yaşından sonra rap yaptım ama derdimiz o değil; temizliğe bir şekilde dikkat çekmek” diyor.
Grup üyelerinden Fethi Pınar ise Eko Şov Ritim Grubunu “İşçi sınıfına fırsat verildiğinde yapamayacakları hiçbir şeyin olmayacağının kanıtı” olarak görüyor.

‘GELECEĞE DAHA GÜZEL BAKIYORUZ’

Türkiye’nin doğusundan ve batısından gençlerin kamp alanında bir araya gelip birlikte yaşamayı öğrenmelerinin önemli olduğunu düşünen işçiler ritim atölyesinin çalışmalarını izlemiş, çok da beğenmişler. Kampa katılan gençlerin hep beraber yemekten temizliğe birçok işi beraber yapmaları dikkatlerini çekmiş. Kendi çocuklarının evde bu işleri yapmayacağını ama kamptaki gençlerle beraber bu işleri severek yapacaklarını düşünmüşler. İşçiler, özellikle buradaki gençleri gördükten sonra geleceğe daha güzel baktıklarını da vurguluyorlar. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haber-İş’te kongreye işveren müdahalesi

SONRAKİ HABER

Bu domatesler anılarınızdaki gibi kokuyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa