25 Ağustos 2013 16:50

Pestisitler, çeşitliliği azaltıyor

AMERİKAN Bilimler Akademisi dergisi PNAS’ta yayımlanan bir makalede halen Avrupa’da kullanılan pestisitlerin akarsulardaki omurgasız yaşamını yüzde 42 dolayında azalttığı rapor edildi. Söz konusu araştırmada Almanya, Fransa ve Avustralya’daki akarsularda insektisit (böcek öldürücü) ve fungisit (mantar öldürücü

Pestisitler, çeşitliliği azaltıyor
Paylaş

AMERİKAN Bilimler Akademisi dergisi PNAS’ta yayımlanan bir makalede halen Avrupa’da kullanılan pestisitlerin akarsulardaki omurgasız yaşamını yüzde 42 dolayında azalttığı rapor edildi. Söz konusu araştırmada Almanya, Fransa ve Avustralya’daki akarsularda insektisit (böcek öldürücü) ve fungisit (mantar öldürücü) kullanımının etkileri incelendi.
Almanya Leipzig’deki Helmholz Çevre Araştırmaları Merkezi, Landau’daki Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Avustralya Sydney’deki Teknoloji Üniversitesi araştırmacılarının ortak çalışmaları, pestisit etkilerini bölgesel bazda inceleyen ilk araştırma olarak gösterilmekte.
Pestisitler, özellikle tarım alanında kullanılanlar, aslında çok incelenmiş ve kullanımları kontrol altında düzenlenmiştir. Ancak ne yoğunluk ve ne sıklıkta kullanımın sulu ortamlarda biyoçeşitliliği nasıl etkilediği bilinmemekteydi. Araştırmacılar bu ve benzer sorulara yanıt bulabilmek için Almanya, Fransa ve Avustralya’da üç akarsuyu mercek altına aldılar.
Pestisitlerle kirletilmiş ve kirletilmemiş akarsularda yaşayan böcek ve diğer omurgasızlarla ilgili veriler toplandığında, kirletilmiş sularda Avrupa’da % 42, Avustralya’da ise % 27 biyoçeşitlilik azalması gözlemlendi. Azalma görülen çeşitli sinek ve böcek türleri, özellikle balıkların ve kuşların besin zincirinde önemli yer tutuyorlar.
Araştırmadan çıkan üzücü bir sonuç, yasal olarak izin verilen yoğunluklarda, pestisitlerin sudaki yaşam üzerinde felaket düzeyinde etki gösteriyor olması. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Balıklar da fitness yapıyor

SONRAKİ HABER

12 yaşında Google’da açık buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...