25 Ağustos 2013 16:46

Kitapların açtığı ufuk, tarihten geleceğe bilinç

Evrensel yayınlarından çıkan ve Necip Alsan’ın yıllar önce yazdığı, 2 ciltlik “Düşünce ve Eylem açısından 19 ve 20. Yüzyıl” değerlendirmesi hem kitapların insan için ne ifade ettiğini, hem de insanlığın tarihsel gelişimi içinde düşünce, üretim, teknoloji ve bilimin önemini ortaya koymaktad

Kitapların açtığı ufuk, tarihten  geleceğe bilinç
Paylaş
Atilla Altaylı

Evrensel yayınlarından çıkan ve Necip Alsan’ın yıllar önce yazdığı, 2 ciltlik “Düşünce ve Eylem açısından 19 ve 20. Yüzyıl” değerlendirmesi hem kitapların insan için ne ifade ettiğini, hem de insanlığın tarihsel gelişimi içinde düşünce, üretim, teknoloji ve bilimin önemini ortaya koymaktadır. Kitaplar hem bilinç taşımak, hem de insanlaşma sürecinde düşüncenin gelişimini anlayabilmek için klasik dediğimiz eserlerin önemi inkâr edilemez.
Tarihe yön verebilmiş yazarların eserlerini aynı zamanda tarihe şahit olmuş kalemler olarak algıladığımızı biliyorum. Ancak bu 2 ciltlik eser bunlardan farklı olarak sanat, ekonomik, üretim, siyaset, devlet, bilim ve tüm bunların düşünce ve iktidarlara yansımasını bir bütünlük içinde harmanlamış ve tarihi gelişimine bağlı olarak kitapta anlatmış.
Siyaset ve eylemi doğru zeminde anlayabilmek, öncellerden doğru dersler ve sonuçlar çıkartılması ile gelişim sağlar.
Feodalizmden kapitalizme geçiş sürecinde burjuva “demokrasisini” ve felsefi olarak idealizmi ortaya koyarken, bilim ve siyasette ideolojilerin etkisini sınıf temeline bağlı olarak değerlendiren materyalist düşüncenin ortaya çıkmasıyla bu demokrasinin dar ve belli çevreler için olduğunu anlamaktayız.
Kitap yakın döneme kadar siyaset, ekonomi ve kültürü bilim ile birlikte değerlendiren ve siyaseti halk ve işçiler için iktidar ve demokrasi amaçlı yürütmeye çalışanlar için bilinç süzgecinde tarihsellik içinde sunulan bir anlayış bütünlüğü göstermektedir.
Okumak ihtiyaçtır diyen her kişinin okuyup değerlendirmesi gerekir.

ÖNCEKİ HABER

Yerini, yurdunu bilmenin önemi!

SONRAKİ HABER

Stres bağımlılığı tetikliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa