25 Ağustos 2013 10:42

Bu hastanede sedye yok!

İdris Yılmaz

Erciş Devlet Hastanesinin daha iyi hizmet vermesi için herhangi bir adım atılmazken, 105 yatak kapasitesi olan hastanede 5 aydır beyin cerrahi doktoru bulunmuyor. Hastaneye randevu talebinde bulunan hastalara uzun süreli tarihler verilmesi, durumu kritik olan hastalar için büyük risk oluşturuyor. Acil hasta polikliniğinde teknik donanım ve personel eksikliği defalarca hasta yakınları ile doktorları karşı karşıya getirirken, bir hastanenin en önemli ihtiyaçlarından biri olan hasta taşıma sedyeleri bile bulunmuyor. Hastanede günlük 2 bin hastaya sağlık hizmeti sunuluyor. İlçede yaşanan bu yoğun hasta trafiğine rağmen hastanenin fiziki ve teknik koşullarının yetersiz olması, hastanedeki sağlık donanımı ve doktor sayısında azalma olması, mevcut sağlık personelini zor durumda bırakırken, hastane koridorlarında yaşanan tartışmalar kimi zaman kavgalara dönüşüyor. Yaşanan eksiklikler ve sorunlar için görüştüğümüz hastane yetkilileri ise, acil serviste yaşanan sıkıntıya ilişkin prefabrik konteyner temin ederek sorunu gidereceklerini ve İl Sağlık Müdürlüğünden de kendilerine verilmek üzere 4 adet ambulansın teslim edileceğini belirtmek ile yetindi.

ACİL HASTALAR VAN’A SEVK!

Hastanenin acil servisinde toplu trafik kazaları ve zehirlenme gibi vakalarda acil poliklinik servisinin yetersizliği defalarca gündeme gelmesine rağmen bugüne kadar bir adım atılmadı. Acil durumlarda yetersiz ekipman ve eksik personel nedeniyle gerekli müdahalenin zamanında yapılmaması hastaların Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmesi, bir çok acil hastada hayati tehlike yaşatacağı endişesine neden oluyor. Hastanelerin en önemli ihtiyaçlarından olan basit bir hasta taşıma sedyesinin de olmaması nedeniyle hastaneye getirilen çoğu hasta, hasta yakınları tarafından sırtla taşınarak hastaneye getiriliyor.

‘DOKTOR YOK’ YA DA ‘SIRA BİTTİ’

HASTANEDE tedavi olmak isteyen yurttaşların en çok şikayette bulundukları konulardan biri de hastane randevu sistemi. 182 randevu sisteminden yararlanmayan yurttaşlar, hastane önünde gecenin geç saatlerinde kuyruğa girerek sabaha kadar beklemek zorunda. Saatlerce randevu almak için hastane önünde bekleyen yurttaşlar ya, “Doktor yok” ya da “Sıra bitti” cevapları ile karşılaşıyor.

Erciş ilçesinin birçok ilden büyük olduğunu ve çevre il ve ilçelerdeki yurttaşlar gibi kaliteli sağlık hizmeti isteyen Ercişli yurttaşlar, yetkililerden Erciş’teki sağlık sorununun bir an önce çözülmesini isteyerek, yarım bırakılan hastane inşaatının hızlandırılmasını istiyor. 9 yıl önce inşaatına başlanan yeni Erciş Devlet Hastanesinin inşaatı ise henüz bitmiş değil.(Van/DİHA)

Evrensel'i Takip Et