24 Ağustos 2013 16:53

Davutoğlu: BM heyeti derhal inceleme yapmalı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgede “deliller ortadan kalkmadan ve karartılmadan, Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin inceleme yapması gerektiğini” söyledi ve “BM heyetine derhal bölgeye erişim imkanı tanınmalıdır” dedi.Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Ahmed Salah el Jarba

Davutoğlu: BM heyeti derhal inceleme yapmalı
Paylaş

Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Ahmed Salah el Jarba ile Çırağan Sarayı’nda yaptığı görüşme öncesinde basın açıklaması yapan Davutoğlu, şunları söyledi: “Suriye rejimi insanlık suçlarının en büyüğünü işleyerek kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdi. Tabi Suriye rejiminin bu saldırının kendisi tarafından yapılmadığı yönünde iddiaları söz konusu. Şimdi Suriye rejimi açısından bir imtihan söz konusu. Ben son iki gün içinde Avrupa başkentlerini gezdim, başta BM Genel Sekreteri olmak üzere çok sayıda telefon görüşmesi yaptım. Temel talebimiz şu oldu; BM’nin alandaki heyetine derhal bölgeye erişim imkanı tanınmalı. Ve bu kimyasal silah saldırısı konusunda bütün gerçekler ortaya çıkarılmalıdır. Bundan kimin mesul olduğu ortaya çıkarılmadan herhangi bir şekilde insanlık vicdanının bunu kabul etmesi mümkün değildir. Suriye Ulusal Koalisyonu değişik vesilelerle böyle bir erişim konusunda elinden geleni yapacağını vurguladı. Bugünkü görüşmelerde de bunu ele alacağız.”

Suriye rejiminin BM’den gelen talebe sessiz kaldığını iddia eden Davutoğlu, “Beklentimiz ve talebimiz bütün uluslararası toplumdan bu erişimin bir an önce sağlanması ve BM heyetinin bölgeye deliler ortadan kalkmadan, karartılmadan ulaşması ve doğrudan barbarca saldırının kurbanları üzerinde gerekli incelemeleri yapma imkanının tanınması. Oradaki yaralı kardeşlerimize bir an önce tıbbi yardımın ulaştırılması. Bu konuda uluslararası toplum istenilen hızda davranamamıştır. Biz Türkiye olarak her zaman olduğu gibi Suriye halkının yanındayız. Suriye halkının her bir ferdinin acısı bizim acımızdır. Hangi etnik ve mezhebi kökene bağlı olursa olsun bu kardeşlerimizin acısını dindirmek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” diye konuştu.

JARBA UÇUŞA YASAK BÖLGE İSTEDİ

Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Ahmed Salah el Jarba ise “kardeşim” diye hitap ettiği Davutoğlu’na kendilerine böyle bir fırsat verdiği için teşekkür etti. Acil taleplerini sıralayan el Jarba, “Başlangıç olarak Suriye’de sivilleri korumak için uçuşa yasak bölge ilan edilmeli. Siviller için hızlı bir şekilde emniyetli bölge kararı alınmasını istiyoruz. Suriye halkına arkadaş olduğunu iddia eden ülkeler hızlı bir şekilde vicdani hareket etmesi gerekir ve bu isteklerimize cevap vermesi gerekir.” dedi. (İSTANBUL)


SURİYE: MUHALİFLERE AİT KİMYASAL SİLAH ELE GEÇİRDİK

SURİYE ordusundan yetkili bir kaynak, Şam kırsalı Cobar Beldesinde bir bölgeye girmeye çalışmaları sırasında bölgede bulunan “teröristlerin” kimyasal silah kullandıklarını, bunun neticesinde de bazı askerlerin boğulma tehlikesi geçirdiklerini belirtti.
SANA’ya açıklamasında yetkili kaynak, bölgeye giren askerlerin, büyük miktarda kimyasal madde içeren çok sayıda varil ele geçirdiğini, varillerin üzerinde ‘Suudi Arabistan malıdır’ ibaresinin yazılı olduğu ifade etti. Bölgede ayrıca çok sayıda ABD malı gaz maskesi ele geçirildiğini vurguladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan’ın ABD üzüntüsü!

SONRAKİ HABER

41. Arhavi festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...