23 Ağustos 2013 20:27

Zorunlu göç zulümdü geri dönüş çile oldu!

Dersim’de 1993-94 yıllarında köy boşaltmalarının en yoğun yaşandığı ilçelerden biri olan Ovacık’ta, ‘müzakere süreci’yle birlikte köylerine geri dönmeye başlayan köylüler bir çok sorunla boğuşuyor. Yol, elektrik ve su sorunu ciddi boyutlarda olan köylerde, vali ve kaymakamlığa yapılan başvurular ise

Zorunlu göç zulümdü  geri dönüş çile oldu!
Paylaş
Kemal Özer

ELEKTRİK YOK, SU YOK, YOL YOK!

1994 yılında ‘güvenlik’ gerekçesiyle boşaltılan Torunoba ve civarındaki köylerde yaşayanlar  şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Daha sonra yakılan köylerin bulunduğu bölge de yasak bölge ilan edildi. 19 yıl boyunca köylerine gelemeyen köylüler, çatışmaların durduğu müzakere süreciyle birlikte geri dönerek, eskiden olduğu gibi arıcılık yapmaya başladı.Uzun yıllar boyunca su ve elektrik verilmeyen, yolu bulunmayan Torunoba, Dumantepe, Ağaçpınar, Balveren köylüleri kısıtlı imkanlarla yaşam mücadelesi veriyor. Yakılıp yıkılan Ağaçpınar’da kurdukları çadırlara ve ayakta kalan okul binasına yerleşen halk, suyu dereden hortum yardımıyla çekiyor. “Hayvanların kullandığı bölgeden içme suyu çekmek zorunda kaldıklarını söyleyen köylüler, köylerde bunca yıkıma neden olan ve köylüleri göçe zorlayan devletin, geri dönüş için hiçbir katkı sunmamasına tepkili. Köylüler, yardım bir yana yetkililerin kendilerine zorluk çıkardığını belirtiyorlar.

VALİLİK ‘ÖDENEK YOK’ DİYOR

“Köylerin sorunları için Kaymakamlık ve Vali’ye dilekçe verdik. Bize ‘ödenek yok, bir şey yapamıyoruz’ cevabı verdiler” diyen Ağaçpınar Köyü Muhtarı Celal Gül, insanların çadırlarda kaldığını, yağmur yağdığında ve kış mevsimi bastırdığında köylülerin yeniden şehirlere gitmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

ÇADIRDA YAŞIYORLAR

Barış süreciyle birlikte umutlandıklarını ve 19 yıl sonra köylerine döndüklerini söyleyen Kezban Demir, “Çadırda yaşıyoruz. Suyumuz yok, elektriğimiz yok. Toprağın içindeyiz. Yağmur yağdığı zaman çamur içindeyiz. Şehirde geçim kaynağımız olmadığı için köye geldik. Devlet bize yardım etsin” diyor.

DEFALARCA BAŞVURDULAR

Torunoba bölgesindeki köylerin bir araya gelerek kurduğu Sultanbaba Çevre Köyleri Yardımlaşma Derneği üyelerinden Yusuf Tunç da köy yollarının ulaşıma açılması, elektrik ve su hizmetinin getirilmesi için defalarca yetkililere başvurduklarını ancak herhangi bir cevap alamadıklarını söylüyor. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kazanan bilim olacak

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin deneme yanılma lüksü yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...