23 Ağustos 2013 20:14

Tutukluya linç girişimi

Kocaeli 1 No’lu T Tipi Cezaevinde kalan Sevcan Dönmez isimli adli bir hükümlünün maruz kaldığı işkence, kötü muamele ve baskılar nedeniyle 11 gün önce açlık grevine başladığı öğrenildi. Alevi olduğu gerekçesi ile baskı ve işkenceye maruz kaldığı iddia edilen Dönmez’in can güvenliğinden endiş

Tutukluya linç girişimi
Paylaş

Kocaeli Kandıra 1 No’lu T Tipi Cezaevinde adli suçtan tutuklu bulunan Sevcan Dönmez isimli bir mahkumun bir süredir Alevi kimliği nedeniyle baskılara maruz kaldığı belirtilirken ramazan ayında oruç tutmadığı için bu baskıların ayyuka çıktığı, ramazan süresince dönem dönem yemek verilmediği, oruç tutması için baskı yapıldığına dikkat çekildi. Bu baskıların hemen ardından 12 Ağustos günü aynı koğuşta kaldığı 13 kişinin saldırısına uğrayan Dönmez, gördüğü işkence nedeniyle Seka Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. 3 gün boyunca hastanede tedavi gören Dönmez’in yaşadığı işkence ve kötü muamele bunlarla da sınırlı kalmadı. Hastaneden çıktığı günün akşamında geçici olarak yerleştirildiği koğuştan yüzleri maskeli ve kimliği belirsiz kişiler tarafından alınarak işkence ve kaba dayağa maruz kaldığı belirtildi.

‘HER ŞEY YASALARA AYKIRI’

Dönmez’in yaşadıklarını sorduğumuz avukatı Nuray Yılmaz Dönmez’i Cezaevinde son derece kötü bir durumda gördüğünü, uğradığı saldırı sonucu göz bebeğinin kandan görülmediğini belirterek bu vahim olayın takipçisi olacaklarını, hukuk devletinde etnik ayrımcılık yapılmasının usul ve yasalara aykırı olmakla birlikte, toplumda da ciddi endişelere yol açacağını kaydetti. Av. Yılmaz, “Dönmez görüşmemde Cezaevinde sürekli olarak Alevi olmasından kaynaklı baskı ve işkencelere maruz kaldığını, gazete veya televizyonda Alevilerle ya da Dersimlilerle ilgili haberler çıktığında hakaretlere uğradığını, bunlara tepki gösterince de tehdit edildiğini anlattı” diye konuştu. Av. Yılmaz, bu kötü muamelenin ramazan ayı boyunca da sürdüğünü belirterek, müvekkiline dönem dönem yemek bile verilmediğini kaydetti. 12 Ağustos günü müvekkilinin aynı koğuşta kaldığı 13 kişi tarafından adeta ‘linç’ edilmek istendiğini söyleyerek “Can güvenliğinin tehlikede olduğunu, ölümle tehdit edildiğini, gerek aynı koğuşta kaldığı kişiler gerekse de Erdal isimli bir başgardiyanın tehditlerine maruz kaldığını anlattı. Olay günü müvekkilim 1 saat boyunca 13 kişinin saldırısına uğruyor. Cezaevinin bu olaya müdahalesi ise 1,5 saat sonra oluyor. Burada açıkça görev ihmali de var” dedi.

‘HER YERİNDE DARP İZİ VAR’

Saldırıya uğrayan Dönmez’in, olayın yaşandığı 12 Ağustos günü İzmit Seka Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını ve ancak 3 gün sonra taburcu edilerek cezaevine geri götürüldüğü bilgisini veren Yılmaz, Dönmez’in cezaevine götürüldüğü gün bu kez de gözleri bağlanarak, yüzleri maskeli, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradığını dile getirdi. Yılmaz, “Müvekkilim Dönmez ile yaptığım görüşmede; kendisi, hastaneden götürüldükten sonra özel bir ekip tarafından gözleri bağlanarak tekrar işkence edildiğini söyledi. Zaten sırtına baktığımızda da görülüyordu. Bir gözü de göremez durumda. Her yerinde darp izi var” şeklinde konuştu.

‘BUNUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Dönmez’e yönelik yapılan saldırıları öğrendikten sonra cezaevi yönetimi ile görüşmeye çalıştıklarını ancak karşılarında muhatap göremediklerini belirten Yılmaz, “Cezaevi müdürü ile görüşmek istedik ama sürekli geçiştiriliyoruz. Bu yaşananları kabullenmek mümkün değil. Bunun peşini bırakmayacağız. Hastane raporlarına da ulaşmaya çalışıyoruz” dedi. Dönmez’in, gardiyanlar ve koğuştakiler tarafından, “Yemek yersen seni öldürürüz” şeklinde de tehdit edilmesi üzerine açlık grevine başladığını belirten avukatı, müvekkili Dönmez’in Dersim’e sevki yapılana kadar 11 gündür sürdürdüğü açlık grevi eylemini bitirmeyeceğini ifade etti. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barış için hassas davranıyoruz

SONRAKİ HABER

Kazanan bilim olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...