23 Ağustos 2013 16:43

Manşetler talimatla ve baskıyla mı atılıyor?

BAŞBAKAN Yardımcısı Bekir Bozdağ  gerçekleştirdiği basın toplantısında Hürriyet gazetesinin Suriye’de Şam yakınlarındaki kimyasal saldırı sonucu ölen sivilleri manşete taşımamasını eleştirmiş, gazeteye yönelik olarak “gazetelerinde yer vermeyenlere, size kim baskı yaptı?” diye sormuştu.Bozdağ’ın bu açıklama

Manşetler talimatla ve baskıyla mı atılıyor?
Paylaş

Bozdağ’ın bu açıklamasına karşılık Hürriyet gazetesi birinci sayfadan resmi bir açıklama yaptı. İşte Hürriyet’in açıklamasından bir bölüm:
 “ Sayın Bozdağ’ın uzun açıklaması maalesef gerçeğe uygun değildir ve haksızdır.
Çünkü Suriye’ye ilişkin haber Hürriyet’in birinci sayfasında iki çarpıcı fotoğrafla ve “İnsanlığı öldürdüler” başlığı ile beş buçuk sütuna ikinci manşet olarak verilmişti. Haber, Dış Haberler sayfasında tam sayfaya yakın geniş bir şekilde işlenmiş, web sayfasında ise tam gün yayında kalmıştı.
Nitekim, kendisi gün içinde hatasını fark ederek bir “düzeltme” yaptı.
Sayın Bozdağ, Twitter hesabında şunları yazdı: “Hürriyet Gazetesi, ilk sayfasının altında haberi o kadar küçülterek vermiş ki, göremedim. Düzeltirim, birkaç satır vermişler...”
Bu gerekli ve hatta zorunlu açıklamadan sonra hatırlatmak isteriz ki, gazetelerin değerlendirmeleri dışarıdan bazı bakış açılarına göre hatalı görülebilir.
Kimse kusursuz ve eleştiriden muaf değildir. Ancak şu ilke de tartışılamaz: İleri demokrasilerde gazetelerin hangi haberi ne ölçüde kullanacağı kararı asla siyasi otoriteye bırakılmaz.
Sayın Bozdağ’ın, yarım gün içinde ve yoğun mesaisi sırasında iki kez Hürriyet gazetesinin birinci sayfasıyla ilgili yorumda bulunması demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüne aykırıdır. Sayın Bozdağ’ın Hürriyet’in haber seçimini “Bir baskı mı var, talimat mı var?​” sözleriyle sorgulaması da, “Bu ülkede manşetler talimatla ve baskıyla mı atılıyor?​” polemiğine yol açabilir.”
(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Çelik: Grevi sonlandırın

SONRAKİ HABER

Balık ölümleri tedirginlik yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...