23 Ağustos 2013 14:03

Baluken, Suriye'den göçlerin statüsünü sordu

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Suriye'de yaşanan iç savaş sonrasında Türkiye'ye göçenlere ilişkin, "Suriye’den Türkiye’ye iç savaş mağduru olarak gelen insanlar ulusal ve uluslararası hukuka göre hangi kategoride kabul edilmektedir? Suriye’den göç edenlere y&o

Baluken, Suriye'den göçlerin statüsünü sordu
Paylaş

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Suriye'de yaşanan iç savaş sonrasında Türkiye'ye göçenlere ilişkin, "Suriye’den Türkiye’ye iç savaş mağduru olarak gelen insanlar ulusal ve uluslararası hukuka göre hangi kategoride kabul edilmektedir? Suriye’den göç edenlere yönelik misafir kavramı kullanmaktasınız. Bu kavram göç eden kişilere karşı Türkiye Cumhuriyetini ulusal ve uluslararası hukukta ne gibi bağlayıcılıklara tabi tutmaktadır?" sorusunu yöneltti.

Başbakan Erdoğan'ın yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Baluken, "Suriye’de iç savaşın başlaması ile beraber Türkiye’ye yoğun göçler yaşanmıştır. Göç eden yurttaşlar Türkiye sınırları dâhilinde kurulan kamplarda yaşamaktadır. Suriye’den Türkiye’ye göç eden kişiler hakkında kamuoyunda genel olarak mülteci kavramı kullanılsa da Türkiye Cumhuriyeti Suriyeli insanları misafir adı altında Türkiye’ye kabul etmektedir. Şahsınız da birçok açıklamanızda Suriyeli misafirlerimiz ya da Suriye’den gelenler olarak adlandırma yapmaktasınız" diyerek şöyle devam etti:
"Suriye’den gelen insanların ulusal ve uluslar arası hukukta belirtilen tanımlamalar içerisinde değerlendirilmemesi Suriye’den Türkiye’ye göç etmiş insanların uğradıkları insan hakları ihlalleri başta olmak üzere birçok konuda mağduriyetlere meydan verebilmektedir. Bunun yanı sıra Suriye’den göç edenlerin AKP tarafından yapılması düşünülen düzenleme ile önümüzdeki seçimlerde oy kullanmaları yönünde hazırlık yapıldığı yönünde yaygın iddialar bulunmaktadır.

Suriye’de başlayan iç savaş sonrası, Suriye’den Türkiye’ye göç edenlerin sayısı kaçtır? Göç edip sonradan yurduna dönüş yapan kişi sayısı kaçtır? Suriye’den Türkiye’ye gelip çeşitli olumsuz koşullar nedeniyle yaşamını yitiren kişiler var mıdır? Varsa bunların sayısı kaçtır?

Suriye’den Türkiye’ye iç savaş mağduru olarak gelen insanlar ulusal ve uluslar arası hukuka göre hangi kategoride kabul edilmektedir? Suriye’den göç edenlere yönelik misafir kavramı kullanmaktasınız. Bu kavram göç eden kişilere karşı Türkiye Cumhuriyetini ulusal ve uluslar arası hukukta ne gibi bağlayıcılıklara tabi tutmaktadır? Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan kişilerin Türkiye’de ucuz ve kayıt dışı iş gücü olarak kullanıldıkları ifade edilmektedir. İnsan emeğini sömürme anlamına gelen bu hukuk dışı ve insanlık dışı durumu önlemeye yönelik herhangi bir çalışmanız var mıdır?
Kamuoyunda AKP tarafından Suriye’den gelen kişilere nüfus cüzdanı çıkarılarak en yakın seçimlerde oy kullanmalarının sağlanacağına dair yaygın iddialar vardır. Bu iddialar hakkında herhangi bir bilginiz var mıdır? Bu iddiaları çağrıştıracak herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa böylesi bir çalışmanın hukuki dayanakları nelerdir?
Suriye’de özellikle Kürt Bölgesi Rojava’daki güçlerle savaşan çetelerin Türkiye’deki kamplarda örgütleme yaptıkları ve Suriye’deki savaştan kaçarak göç eden insanları Rojava saldırılarına sürükledikleri ifade edilmektedir. Suriye’den göç edenlerin kaldıkları bu kamplardan çetelerin savaşacak eleman toplamaya çalışması hem kamptaki halk ile çeteler arasında hem de Türkiye kamuoyunda büyük rahatsızlıklara neden olmaktadır. Suriye’de savaşan çetelerin kamplarda örgütlenerek Suriye’ye savaşçı gönderdikleri iddiası ile ilgili bir soruşturmanız var mıdır? Suriye’den gelenlerin bulunduğu kamplarda çetelerin örgütlenme zemini bulması ile ilgili iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz?" (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

'Kimyasal saldırı iddialarının araştırılmasını istedi'

SONRAKİ HABER

Berkin’in tedavisi hastanede sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...