23 Ağustos 2013 11:26

Mülteci çocuk sayısı bir milyonu aştı

Suriye’deki savaşın üçüncü yılına girmesiyle birlikte, mülteci olarak ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Suriyeli çocuk sayısı bir milyona ulaştı. UNICEF (Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu) İcra Direktörü Anthony Lake yaptığı açıklamada, bir milyonuncu mülteci çocuğun sa

Mülteci çocuk sayısı bir milyonu aştı
Paylaş

SURİYELİ GENÇLER SINIRI GEÇMİŞ OLSALAR BİLE, RUHEN ÇÖKMÜŞ DURUMDA

UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği) Yüksek Komiseri António Guterres ise Suriyeli gençlerin sınırı aşıp güvenliğe ulaştıktan sonra bile, travma geçirdiklerini, ruhen çökmüş durumda olduklarını vurgulayarak, “Söz konusu olan, masumlardan oluşan bir neslin hayatta kalma ve refah mücadelesinden başka bir şey değildir” dedi.

7 BİN ÇOCUK ÇATIŞMALAR SIRASINDA HAYATINI KAYBETTİ

Her iki kuruluşa göre ise çocuklar Suriye’deki savaş nedeniyle ortaya çıkan tüm mültecilerin yarısını oluşturuyor. Çoğu Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır’da bulunuyor. Artan sayıda Suriyeli ise, Kuzey Afrika ve Avrupa’ya kaçıyor. Son rakamlara göre, 740 binden fazla Suriyeli mülteci çocuklar 11 yaşın altında yer alıyor. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisine göre, Suriye içerisinde yaklaşık 7 bin çocuk çatışmalar sırasında hayatını kaybetti. UNHCR  ve UNICEF’e göre ise, 2 milyondan fazla çocuk Suriye içerisinde yerinden edildi.

3 BİN 500’DEN FAZLA ÇOCUK AİLELERİNDEN AYRI YAŞIYOR

Çok sayıda çocuğun yaşadığı fiziksel değişim, korku, stres ve travma insani krizin yalnızca bir boyutunu oluşturuyor. Her iki kuruluşta çocuk işçiliği, erken yaşta evlilik, potansiyel cinsel istismar ve insan ticareti konularında mülteci çocuklara yönelik tehditlere dikkat çekiyor. Ürdün, Lübnan ve Irak’taki 3 bin 500’den fazla çocuk, Suriye sınırlarını refakatsiz veya ailelerinden ayrı geçiyor. Bu yıl UNICEF ve ortaklarının desteğiyle komşu ülkelerdeki mülteci ve ev sahibi toplumdaki 1.3 milyondan fazla çocuğa kızamık aşısı yapıldı. Yaklaşık 167 bin mülteci çocuk psikososyal yardım almış; 118 binden fazla çocuk resmi okullar içinde ve dışında eğitimlerini sürdürdü ve 222 binden fazla kişiye de su temin edildi.

UNHCR TÜM MÜLTECİ AİLELERİN VE ÇOCUKLARIN GÜVENLİ BİR BARINAKTA YAŞAMASINI SAĞLIYOR

UNHCR, 1 milyon çocuğun hepsini kayıt altına alarak onlara kimlik belgesi verdi. Kuruluş, ülkeleri dışında doğan bebeklere doğum belgesi verilmesine ve böylece onların vatansız konumuna düşmesinin önlenmesine yardımcı oluyor. UNHCR aynı zamanda tüm mülteci ailelerin ve çocukların güvenli bir barınakta yaşamasını sağlıyor. Ancak iki kuruluş da daha yapılacak çok şey olduğunu söylüyor. Bu yılın Aralık ayına kadar akut ihtiyaçların karşılanması için 3 milyar dolarlık yardım çağrısının yapıldığı Suriye Bölgesel Müdahale Planının halihazırda yalnızca yüzde 38’i finanse edildi. Çocukların ve ev sahibi toplumun çocuk bireylerine yönelik eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerle ilgili kritik ihtiyaçlar konusunda Suriye krizine yanıt verebilmek için 5 milyar dolardan fazla yardım çağrısında bulunuldu. Risk altındaki mülteci çocukların tespit edilmesi ve onlara, ve ev sahibi topluma destek verilmesi amacıyla daha güçlü ağlar geliştirilmesi için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuluyor.

ÇATIŞMA TARAFLARI, ÇOCUKLARI ASKER OLARAK KULLANMAYA SON VERMELİ Suriye krizine yönelik siyasi bir çözüm bulunması için yoğunlaştırılmış çabalara ihtiyaç duyulmakla birlikte, çatışmanın taraflarının sivilleri hedef almaya ve çocukları asker olarak kullanmaya son vermesi gerektiği bildirilirken, çocukların ve ailelerinin Suriye’den güvenli şekilde ayrılmasının mümkün olması ve onların sınırı güvenli şekilde geçebilmeleri için sınırların açık tutulması gerektiği belirtiliyor. UNHCR ve UNICEF de uluslararası insancıl hukuk kapsamında bu yükümlülükleri yerine getirmeyenlerin eylemlerinden tümüyle sorumlu tutulmaları gerektiğini belirtiyor. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Trakya'da yüzde yüz grev

SONRAKİ HABER

Dersim’de AKP’ye Yerlikaya ayarı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...