23 Ağustos 2013 10:55

Hekimhan'da demir madenleri zehir saçıyor!

Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Güvenç, Basak, Deveci, Çanak Pınarı ve Doruk köylerinde çıkarılan demir madeni ocaklarından yükselen dumanlar, köyleri adeta toz bulutuna çevirmiş durumda. Demir madeni ile tanınan Hekimhan ilçesine maden firmaları da yoğun ilgi gösteriyor. Yapılan maden kazılarında patlamal

Hekimhan'da demir madenleri zehir saçıyor!
Paylaş

'ŞİRKET YETKİLİLERİNDEN TEHDİT ALDIK'

Eski bir maden çalışanı olan Güvenç köyü sakinlerinden Süleyman Çelik, zehir solumaya mecbur bırakıldığını belirterek, "Biz burada zehir solumaya mecbur bırakılıyoruz. Ben eski bir maden çalışanı ve emeklisi olarak istenildiği takdirde şirketin bu zehrin doğaya yayılmasına engel olabileceğini biliyorum. Geçmiş yıllarda yani 1970'li yıllarda bu bölgede yine demir madeni çıkartılıyordu. Fakat bölgeyi bugünkü gibi olumsuz etkilemiyordu. Madenin eleme tesislerine o yıllarda yapılan yağmurlama sistemi ile toz ve duman sadece tesis bölgesinde kalıyor ve çevreyi etkilemiyordu. Bunları şirket yetkililerine söylediğimizde hem azar işittik hem de dolaylı da olsa tehditler aldık" dedi. Hem şirket yetkilileri hem de yetkililerle görüştüklerini ifade eden Güvenç köyü muhtarı Erdoğan Canlı ise, şunları dile getirdi: "Konuyu hem şirket yetkilileri ile hem de Hekimhan Kaymakamlığı'na ilettik. Şirket yetkilileri konuyu çözmek yerine bize nasihat vermeyi ve daha önce gündüz yaptıkları elemeyi gece yaparak tepkilerden korunmayı tercih etti. Biz de köylüler olarak bir dilekçe ile imza kampanyası düzenledik. Bu imzaları da kaymakama sunduk. Kendisi bize Çevre Bakanlığı'nın olayın soruşturulması için müfettiş talep ettiklerini söyledi. Biz de bu müfettişlerin gelip inceleme yapmasını bekliyoruz. Onların vereceği rapor doğrultusunda önlem alınmasını bekleyeceğiz. Aksi takdirde ise gereken tüm yasal mücadeleye başlayacağız. Bölgemiz maden açısından önemli bir bölge ve Türkiye'nin en büyük maden şirketleri gözlerini buraya dikmiş bir vaziyettedir."

'TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEK İSTEMİYORUZ'

Koah hastası Cebrail Nişancı ise yaşanan doğa zehirlenmesi sonrasında topraklarını bırakmak zorunda kalacaklarını dile getirdi. Nişancı, "Biz topraklarımızı terk etmek istemiyoruz. Ama şirket önlem almak istemiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bir taraftan eleme tesisindeki toz ve duman diğer taraftan tesise giden yolun stabilize olması ve buradan çıkan tozlar arasında yaşama mücadelesi veriyoruz. Konuyu çevre ile ilgili tüm birimlere raporları ile birlikte gönderdik. Bakanlık düzeyinden tutun da çevre örgütlerine kadar. Şuana kadar bir sonuç alamadık. Ama mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

İddialarla ile ilgili olarak görüştüğümüz ve Colin Maden Arama Şirketi'nin Malatya'da bulunan yetkililerinden Zekai Seyhan, 2007 yılından itibaren Malatya'da faaliyet yürüttüklerini belirterek, "Köy yollarının stabilize, bizler bu yolların tadilatını yapıyoruz. 2014'e kadar da asfaltlama çalışmalarını yapacağız. Biz burada kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Kimseyi biz tehdit etmedik. Tehdit ettiğimize ilişkin bize de duyumlar geldi. Ama yaptığımız araştırmalarda kimse bunu kabullenmedi. Hatalarımız olabilir ama kesinlikle tehdit içerikli bir şey yoktur. Kimseye zarar vermek gibi bir niyetimiz yok" dedi. (MALATYA)

ÖNCEKİ HABER

Hewler yerel hükümeti protestoya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Reyhanlı'daki saldırıyla ilgili 3 tutuklama daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...