23 Ağustos 2013 10:50

Hewler yerel hükümeti protestoya hazırlanıyor

Federal Kürdistan Bölgesi halkı, Semalka Sınır Kapısı'nı kapalı tutan hükümeti ve iktidar partilerini protesto etmeye hazırlanıyor. PÇDK Yürütme Kurulu üyesi Mam Hejar, "Güney Kürdistan hükümeti ve iktidar partisi eğer kapı kapalı değil diyorsa, PÇDK olarak bize yol versinler toplayacağımız un, şeker,

Hewler yerel hükümeti protestoya hazırlanıyor
Paylaş

Federal Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin 19 Mayıs gününden beri Rojava ile arasındaki sınır kapısını kapalı tutması, Kürdistan Çözüm Partisi (PÇDK)'nın öncülüğünde 25 Ağustos günü Federal Kürdistan Bölge Parlamentosu önünde saat 10.00'da toplanılarak protesto yapılacak. Eyleme çok sayıda STK ve siyasi partinin destek amaçlı katılması bekleniyor.

'HÜKÜMETİ PROTESTO ETMEK AHLAKİ VE ULUSAL BİR GÖREVDİR'

Yapılacak olan eyleme ilişkin DİHA'ya değerlendirmelerde bulunan PÇDK Yürütme Kurulu üyesi Mam Hejar, Rojava halkı üzerinde bir ambargonun olduğunu ve bu uygulamanın ulusal ve yurtsever bir tutum olmadığını söyledi. Yerel hükümetin ve iktidar partisi KDP'nin bu tutumunu protesto etmeyi ahlaki ve ulusal bir görev olarak gördükleri için bu eylemi planladıklarını kaydeden Hejar, "Bu eylemin temel iki amacı var. Bunlardan birincisi sınır kapısının açılması için Federal Kürdistan Bölgesi başkanı, parlamento başkanı ve iktidar partileri üzerinde baskı oluşturmak, ikincisi de kapının Güney Kürdistan ile Rojava arasında ticarete açılmasını sağlamaktır" dedi. Rojava halkının "Kürdistan'ın" her dört parçasındaki halkın ve siyasi partilerin desteğine ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Hejar, "Bundan dolayı Federal Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nden ve iktidar partilerinden isteğimiz sınırı siyasi amaçlı geliş gidişler için tek değil, geçişlerde insani yardım ve ulusal çıkarların da göz önünde bulundurulmasıdır" diye konuştu.

'KAPI AÇIKSA İNSANİ YARDIMLARIN GEÇİŞİNE İZİN VERİLSİN'

İktidara yakın medya kuruluşlarında sık sık çıkan "sınır kapsı açık" şeklindeki haberleri ima eden Hejar, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Güney Kürdistan hükümeti ve iktidar partisi eğer kapı kapalı değil diyorsa, PÇDK olarak bize yol versinler toplayacağımız un, şeker, yağ, süt gibi insani yardım malzemelerini Rojava'ya geçirelim. Sınır kapısını hükümetin mi yoksa KDP'nin mi kapattığı her şeyden önce netleşmeli. KDP'nin PYD ile yaşadığı sorunlardan dolayı sınır kapatılmışsa bu durum kabul edilebilecek bir durum değil. PYD Rojava Kürtlerini temsil ediyor, YPG'de halkın savunmasını yapıyor. El Parti gibi bazı partileri desteklemek için sınır kapısını Rojava halkına kapatmak Kürt halkı üzerinde düşmanlarının siyasetini uygulamaktır."

Tüm bu yaşananların bu eylemle protesto edileceğini söyleyen Hejar, duyarlı, demokrat ve yurtsever herkesi eyleme katılmaya ve Rojava halkına destek olmaya çağırdı. Hejar, halkın sesini duyurması için de tüm basın kuruluşlarını eyleme davet etti. (Hewler/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Havada grev, hukukta kırıcılık!

SONRAKİ HABER

Hekimhan'da demir madenleri zehir saçıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...