23 Ağustos 2013 09:27

'Serêkaniyê savaşı dışardan ithal'

Serêkaniyê'ye yönelik el Nusra saldırıların gölgesi altında bulunan Ceylanpınar'da bulunan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, sınırın her iki yakasında yaşayan halkların kardeşliğine vurgu yaparak, saldırıların durması için hükümete çağrıda bulundu.El Nusra gruplarının saldırısı altındaki Rojava&#

'Serêkaniyê savaşı dışardan ithal'
Paylaş

Serêkaniyê'ye yönelik el Nusra saldırıların gölgesi altında bulunan Ceylanpınar'da bulunan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, sınırın her iki yakasında yaşayan halkların kardeşliğine vurgu yaparak, saldırıların durması için hükümete çağrıda bulundu.

El Nusra gruplarının saldırısı altındaki Rojava'nın Serêkaniyê kentine komşu olan Urfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki bazı sivil toplum örgütlerinin (STÖ) temsilcileri, ilçelerinde yaşayan halkları da etkileyen saldırıların önüne geçilerek durdurulması için hükümete çağrıda bulundu. Devam eden saldırıların artık durdurulması gerektiğine işaret eden STÖ temsilcileri, Kürt, Arap, Türk ve diğer halkların yıllardır her iki tarafta da kardeşçe yaşadığını, ancak savaşın sınırın her iki tarafını da yaşanmaz hale getirdiğini belirtti.

'BEN BU SAVAŞTAN ETKİLENMEDİM' DİYEBİLECEK BİR KİŞİ YOK!

Ceylanpınar Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, öncelikle Serêkaniyê'de devam eden savaşın Kürt ve Araplar arasında yaşanan bir savaş olmadığını, iki halkın bugüne kadar hem serxet (Serêkaniyê tarafı) hem de binxette (Ceylanpınar tarafı) birlikte ve kardeşçe yaşadıklarına dikkat çekti. Süren saldırıların bu coğrafyaya başka yerlerden ithal edildiğini belirten Yılmaz, Ceylanpınar'ın da her yönüyle bu savaştan en fazla etkilenen yerlerin başında geldiğini dile getirdi. Ceylanpınar'da "ben bu savaştan etkilenmedim" diyebilecek tek bir insan dahi bulunamayacağının altını çizen Yılmaz, "Burada insanlar öldürülüyor, hastanede doktor yok. Belki de ölen insanlar burada doktor olmadığı için yollarda ölüyordur" diyerek, hükümetin sorumsuzluğuna tepki gösterdi. Ceylanpınar'da insanlar ölürken ya da yaralanırken devletin bakanlarının özel uçakla Viranşehir'e gelerek yüzme havuzu açılışına katıldığını söyleyen Yılmaz, tepkisini "Sen Viranşehir'e kadar gelir ateşler içindeki Ceylanpınar'ı hatırlamazsan, umursamasan, insanlar da kalkar her haliyle bu savaşı sen çıkarmışsın der" değerlendirmesinde bulundu.

Devam eden savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, devletin de iflas etme aşamasına gelen esnafa özel uygulamalarla yardımcı olması gerektiğini kaydetti.

'HALK MECLİSİ DÖNEMİNDE SORUN YOKTU'

Suriye'de iki buçuk yıldan bu yanadır devam eden savaşın ilçe esnafını çok olumsuz etkilediğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mehmet Kahraman ise, aldıkları malların borcunu ödeyemediği için hemen hemen tüm esnafın sicil kayıtlarında sabıkalı duruma geldiğini aktardı.

İlçe esnafının geçen 6 ay içinde iş yapma oranın yüzde 25-30 oranında düştüğünü, şimdilerde ise bu oranın yüzde 100'lere vardığını kaydeden Kahraman, Ceylanpınar'da SGK, BAĞ-KUR ve vergi borçlarının ertelenmesi veya bir kredi imkanının sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Kahraman, Serêkaniyê kentinde içinde Kürt, Arap, Türk, Çerkez, Türkmen ve değişik kesimlerden grupların içinde yer aldığı bir meclisin kurulduğunu, içinde tüm kesimlerin temsiliyet imkanı bulduğu bu meclisin yönetimi esnasında kentte hiç sorun yaşanmadığını fakat birileri tarafından ekilen nifak tohumlarının şimdi kenti bu hale getirdiğini ifade etti. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sınır köylerine okul yerine karakol, kepçe yerine panzer!

SONRAKİ HABER

Havada grev, hukukta kırıcılık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...