22 Ağustos 2013 18:17

Sağlıklı hamilelik için

Uzmanlar, hamile kalmayı düşünen kadınlara aylar öncesinden sigarayı bırakmayı, kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçmeyi ve folik asit desteği almayı öneriyor.  Kadın Hastalıkları Doktoru Meltem Eğilmez Kalkavan, hamile kalmayı düşünen kadınların sağlıklı bir hamilelik dönemi ve doğum süreci için aylar &

Sağlıklı hamilelik için
Paylaş

Kadın Hastalıkları Doktoru Meltem Eğilmez Kalkavan, hamile kalmayı düşünen kadınların sağlıklı bir hamilelik dönemi ve doğum süreci için aylar öncesinden vücudunu düzene sokması gerektiğini söyledi.
Kalkavan, “ Kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçin. Toplumumuzda sıklıkla gebeliği komplike edebilecek hastalıklar arasında kansızlık, şeker hastalığı, guatr, kalp romatizması ve doğuştan kalp kapak sorunları gelmektedir.
Bu  hastalıklar erken gebelik döneminde geçirildiğinde bebeğin sakat kalmasına ya da gebeliğin düşükle sonlanmasına neden olabilecek enfeksiyonlardır” dedi.

DİŞ VE DİŞETİ DİKKAT!

Gebeliğin ilerleyen aylarında diş ve dişeti üzerindeki olumsuz etkilere de değinen Kalkavan, “bu nedenle gebelik planlayan bir kadın diş kontrolünü ihmal etmemeli, var olan diş sorunları gebelik öncesinde giderilmelidir” ifadelerini kullandı.

SİGARAYI BIRAKIN

“Sigarayı bırakın” diyen Kalkavan, “Gebelik öncesi düzenli çalışma ve dinlenme saatleri, uyku saatlerinin yeterli ve uygun koşullarda olması, sigara ve alkol tüketiminin olmaması ve yoğun sigara dumanı olan yerlerde zaman geçirilmemesi önemlidir. Sigara, bilindiği gibi tüm olumsuz etkilerini damar sistemi üzerinden göstermektedir. Bebeği anne ile ilişkilendiren, plasentanın tamamen bir damar sistemi olduğu düşünüldüğünde sigaranın gebelik üzerindeki zararları açıkça görülmektedir.  

FAZLA KİLO ALMAYIN

İdeal kiloda hamile kalınması tavsiyesinde bulunan Kalkavan, şunları söyledi: “Kadınlarda ortalama ideal vücut kitle indeksi 20-25 arasındadır. Gebelik öncesi bu sınırlara yakın değerlerde olan kadınların gebelikte kilo kontrolü ve kilo sorunlarına bağlı komplikasyon oranları daha az olmaktadır.” (İstanbul/CİHAN)


ANNELERE BUNLARI SORMAYIN!

ABD’li blog yazarı Erin Zammett Ruddy, anneler arasında bir anket yaptı ve duymaktan nefret ettikleri cümleleri sordu... İşte yanıtlar...
Bebeğiniz çok küçük gözüküyor
Eğer doğru emzirirsen, canın yanmaz
Hiç doğum yapmış gibi durmuyorsun
Bebek uyuduğunda nasılsa sen de uyursun
Başka çocuk yapacak mısınız?
Anne sütü vermiyor musun?
Geceleri uyuyor mu?
Çalışmaya devam edecek misin?
Zor oluyor mu?
Kim bilir onu ne kadar  seviyorsun?
Sana hiç benzemiyor...

ÖNCEKİ HABER

16. Benedict’e vahiy gelmiş

SONRAKİ HABER

Milli takımda Terim dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...