22 Ağustos 2013 17:02

Devlet ve Aleviler

Devlet tüm vatandaşlarına eşit davranır derler. Bunun doğruluğu  zaman zaman tartışmalara neden olmaktadır. Devletin tavrı konusunda daha çok Aleviler rahatsızlık duymaktadırlar hatta bizi görmezden geliyorlar demektedirler. Devlet Alevilere karşı nasıl davranıyor sorusunun karşılığı konusunda bazı örnekler sunmak gerekir. Son birkaç yıl

Devlet ve Aleviler
Paylaş
Abbas Tan

Devlet tüm vatandaşlarına eşit davranır derler. Bunun doğruluğu  zaman zaman tartışmalara neden olmaktadır. Devletin tavrı konusunda daha çok Aleviler rahatsızlık duymaktadırlar hatta bizi görmezden geliyorlar demektedirler. Devlet Alevilere karşı nasıl davranıyor sorusunun karşılığı konusunda bazı örnekler sunmak gerekir. Son birkaç yıldır Aleviler kendi imkanlarıyla ya da yardımsever vatandaşların katkıları ile özellikle köylerde ve şehir merkezlerinde cemevleri yapmaktadırlar. Şehir merkezlerindeki cemevi temel atma törenlerinde ve açılışlarına siyasiler katılarak boy gösterirler hatta şov yaparlar ama hiçbir katkıda bulunmazlar (çok az sayıdakiler hariç).
Köylerde yapılan cemevlerinin açılışına kaymakamlar katılmıyor ama jandarma göndererek sözde güvenliği sağlıyorlar ama halk bu tip davranışlardan rahatsız oluyor. Davet edilen birçok kaymakam bir engel olmazsa gelirim der ama açılışta ya da temel atma törenlerinde program kaymakam bey gelecek diye beklemeden dolayı mutlaka sarkar ama çeşitli gerekçelerle gelmezler. Elbette bu konuda kaymakamlara hak vermek gerekir.
Yapılan cemevi Diyanet İşleri Başkanlığına göre İbadethane değildir. Cemevlerinde görev yapacak Dede, Pir ve Mürşidlik 677 sayılı yasaya göre suç. 442 sayılı Köy Yasası’nın 2. Maddesinde köy tarif edilirken cemevinden bahsedilmiyor. Aynı yasanın 13. maddesinde Köylünün Mecburi İşleri şunlardır deniyor ve 14. Fıkrasında, Köyde bir mescit yaptırmak (Yeniden yapılacaksa köy meydanının bir tarafına yapılacaktır) derken kaymakamların, cemevlerinin temel atma ya da açılış törenlerine katılması mümkün mü?
Gitse bile siyasi iktidar bunun hesabını benden sorar korkusu yaşamaz mı?
Her yıl 16 Ağustos’ta Nevşehir ili Hacıbektaş ilçesinde Hacı Bektaş Veli Anma etkinlikleri yapılır. Bu yıl 50. Anma etkinliği yapıldı. Devlet Hacı Bektaş Veli etkinliklerinde bir bakanla temsil ediliyor, başka etkinliklere birkaç bakanla birçok milletvekilleri, müsteşarlar, genel müdürler katılmaktadır. Devleti temsilen formalite icabı bir veya iki kişi katılıyor. Protokol gereği söz hakkı veriliyor. Kürsüye çıkan hükümet ya da devlet temsilcisi de çeşitli kitap ve dergilerden topladığı bilgilerle adeta Alevilere ders vermeye çalışıyor.
Bütün bu yaşananlardan sonra insanın aklına bir soru geliyor. Devletle Aleviler arasında bir sorun mu var.  Devlet hâlâ Alevilerle ilgili yasaları değiştirerek vatandaşlar arasında eşitliği sağlamayacak mı? Aleviler “Eşit Yurttaşlık hakkı” sloganına son vermeyecekler mi? Yapılanlara bakınca insanın kaygısı artıyor.
Ülkede iki binin üzerinde hizmet veren cemevi var. En az bir o kadar da inşaat halinde cemevleri vardır. Bunların arsalarının bir kısmı belediyeler tarafından tahsis edilmekte hatta bazıları belediyelere tarafından yapılarak Alevi dernek ya da vakıflarına verilmektedir. Bazı belediyelerde belediye meclisleri aldıkları kararlarla cemevlerinden su parası almıyor. Devlet bunu görüp bildiği halde ses çıkartmıyor. Ya resmen cemevlerini Alevilerin ibadethaneleri olarak kabul edecek ya da bu kadar cemevinin yapımına izin vermeyecek.
Alevilerin bu ülkede eşit yurttaş olabilmesi için ibadethanelerinin resmen tanınması için mücadelelerini sürdürecekler. Devlet ister kabul etsin, ister etmesin cemevlerini yapmaya devam ediyorlar. Buna sivil itaatsizlik denir. İtaatsizliklerini sürdürmeye kararlılar. Devlet vatandaşlarının taleplerini dinlemeli ve gereğini yapmalı.

ÖNCEKİ HABER

Kardeşlik serpilmeye devam edecek

SONRAKİ HABER

BEDAŞ işçilerinden direnişe devam kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...