22 Ağustos 2013 15:33

'Antik kent üstü AVM' durduruldu

Bursa 1. İdare Mahkemesi, Mudanya’nın Demirhane Mevkii’nde 2 bin 700 yıllık tarihi Myrleia Antik Kent üzerine inşa edilen alışveriş merkezinin inşaatı ile buna ilişkin her türlü işlemin yürütmesini durdurdu. Gazetemiz, 9 Aralık 2012'de haberi "Antik kent üstü süpermarket" manşetiyle duyurmuştu.Bursa’nı

'Antik kent üstü AVM' durduruldu
Paylaş


Bursa’nın Mudanya ilçesinde Myrleia Antik Kenti’nin korunması ve üzerinde devam eden inşaatın durdurulması yönünde meslek odaları ve çeşitli demokratik kitle örgütlerinin uzun süredir ilçe halkıyla birlikte verdiği mücadele, sonuç aldı. Myrleia Antik Kent Platformu’nu oluşturan aralarında Bursa Barosu ile Doğayı Çevreyi Koruma ve Doğa Sporları Derneği ile vatandaşlardan Levent Kayak, Fevzi Eryat ve Ergün Şengül ile İkbal Polat, Aslı Evke Yetkin, İbrahim Mart, Fikri Düşünceli’nin bulunduğu 9 kişinin davacı olduğu olayda, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mudanya’da iskele meydanındaki Atatürk Anıtı’nda basın açıklaması yapan Myrleia Antik Kent Platformu üyeleri, kararı sevinçle karşıladı. Yürütülen demokratik mücadelenin, tarih ve kültürün yaşatılması adına memnuniyet verici olduğunu belirten platforma CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, İl Başkanı Metin Çelik, İlçe Başkanı Hüseyin Ihlamur ile partililer de destek verdi. Platform sözcüsü Aslı Evke Yetkin, yürütülen mücadelenin hukuksal sürecini anlattı. Bursa Kültür Varlıkları’nı Koruma Bölge Kurulu’nun 13 Şubat 2013 tarihli kararının, onaylanan projelerle inşaatların tam bir yasal statüye kavuşturulduğunu, uygulamaların Genel Müdürlük tarafından durdurulmasına karar verilmesine karşı alınan kararlarla devam ettirildiğini belirten Aslı Evke Yetkin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün taşınmazın ve üzerindeki inşaatın devam etmesi yönünde kararlar aldığını kaydederek, “İnşaatın devam ettiği alanın onaylı uygulama ve nazım imar planlarında SİT alanlarını nazım imar planlarına çizerek kurula göndermiş olmasına karşın kurulun henüz bunları onaylamamış. Bu nedenle ortada gecikmesinde sakınca bulunan haller olduğundan alanın önemine karşı 3. Derece Arkeolojik SİT olarak belirlenmiş" dedi.

Koruma Bölge Kurulu kararının tarihi ve kültürel mirasın tahrip ve yok edilmesine izin veren ve göz yuman bir karar olduğunun altını çizen Yetkin, "Yürütmenin durdurulması talebiyle açtığımız davada mahkeme itirazlarımızı haklı görerek dava konusu işlemin uygulanmasına devam edilmesi halinde telafisi imkansız zararların doğabileceğinden bu kararı vermiştir. Bu karar aynı zamanda Haziran direnişi olarak adlandırılan Taksim Gezi Parkı direnişi gibi ülkemizde demokratik kültürün kaybolmadığının, her türlü baskıya karşı halkın direnme hakkının önemli olduğunun bir kanıtı olmuştur” diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ise, kıyıların, ormanların, çevrenin, doğanın ve canlı yaşamı talan eden sermayeye karşı halkın direnme ve demokratik mücadele hakkının yanında olduklarını belirtti. Demiröz, Myrleia Antik Kenti üzerine yapılan alışveriş merkezinin bulunduğu yerin 3. Derece Arkeolojik SİT alanı olmasına rağmen kararın planlara ve tapuya işlenmediği için burada inşaat yapılmasına yol açanların sorumluluğunu da takip edeceklerini sözlerine ekledi.

Hatırlanacağı gibi, Myrleia Antik Kent Platformu üyeleri, inşaat süresince belirli zamanlarda, gece-gündüz antik kent için kurdukları çadırda nöbet tutarak tarihi kültürel mirasa sahip çıkma mücadelesinde davullu-zurnalı yürüyüş yapan üyelere, Kültür eski Bakanı CHP Parti Meclis Üyesi Fikri Sağlar’ın yanı sıra siyasi partiler de destek vermişti. (BURSA)

ÖNCEKİ HABER

Hapishaneye Mübarek’i serbest bırakma talimatı

SONRAKİ HABER

Hava-İş saldırılara karşı direnecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...