22 Ağustos 2013 11:13

Çin: Gözden düşen siyasetçi Bo Şilai mahkemede

Çin'de bir dönemde en yüksek siyasi rütbelerden birine çıkarılması beklenen ancak daha sonra tamamiyle gözden düşen Bo Şilai'ın davası başladı.Yaklaşık 18 ay önce siyaset sahnesinden silinen Şilai, rüşvet almak, yolsuzluklara karışmak ve yetkilerini suistimal etmekle suçlandı.Mahkemeden aktarılan haberler

Çin: Gözden düşen siyasetçi Bo Şilai mahkemede
Paylaş

Çin'de bir dönemde en yüksek siyasi rütbelerden birine çıkarılması beklenen ancak daha sonra tamamiyle gözden düşen Bo Şilai'ın davası başladı.

Yaklaşık 18 ay önce siyaset sahnesinden silinen Şilai, rüşvet almak, yolsuzluklara karışmak ve yetkilerini suistimal etmekle suçlandı.

Mahkemeden aktarılan haberlere göre, Bo Şilai hakkındaki iddianame okundu ve savcı mütalaasını sunmaya başladı.Daha önce Chongqing kentinde Komünist Partisi başkanlığını yürüten Bo, bir İngiliz iş adamının öldürülmesiyle patlak veren ve Çin yönetim kadrosunu sarsan skandal ardından, partiden ihraç edilmişti.

Mahkemede okunan iddianamede, Bo, iki iş adamından toplam 21,8 milyon yuan tutarında rüşvet almakla ve karısının İngiliz iş adamı Heywood'un öldürülmesinde oynadığı rolü gizlemek için yetkisini kötüye kullanmakla suçlandı.Bo, Tang Şiaolin adlı iş adamının kendisine üç kez rüşvet verdiği iddiasının doğru olmadığını savundu ve "Benden birşeyi halletmemi istedi ve bu da kurallara uygun şekilde yapıldı." dedi.

Soruşturma aşamasında "iradesi dışında" bu yönde ifade verdiğini belirten Bo, "Yasal anlamda sorumluluk almaya hazır olduğumu söylemek istemiştim ama o sırada tüm bu ayrıntıların farkında değildim" dedi. Davayı, Bo'nun beş yakınıyla 19 gazetecinin ve diğer 84 kişinin de izlediği kaydedildi. Yabancı gazetecilerin mahkemeyi izlemesine izin verilmedi.

BO'NUN DÜŞÜŞÜ

İki yıl önce Bo Şilai'ın, Çin'in en yüksek karar organı olan yedi üyeli Politbüro Daimi Kurulu'na atanması bekleniyordu.
Bo’nun düşüşü, 2012 yılının Şubat ayında, eski Chongqing Emniyet Müdürü Wang Lijun’un Chengdu’daki ABD konsolosluğuna sığınmasıyla başladı.
Wang, öldürülen İngiliz iş adamı Neil Heywood’un cinayetine ilişkin soruşturmaların başlamasına ön ayak olmuş ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cinayetten suçlanan Bo’nun eşi Gu Kailai ölüm cezasına çarptırıldı; ancak cezanın infazı ertelendi. Komünist Parti eski liderlerinden Bo, siyasi konumunu kullanarak cinayeti örtbas etmekle suçlanıyor.
Şandong bölgesindeki Cinan kentinde yer alan Halk Mahkemesi’nde görülen dava sonunda, Bo'nun suçlu bulunması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail bulunduğu sözlerinize gelen tepkilere yorumunuz nedir?

SONRAKİ HABER

Demirtaş Mardin'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...