22 Ağustos 2013 15:40

Sendika değiştiren işten atılıyor

ÇELİK-İŞ Sendikasından istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olan Eku Fren Balata işçilerinden 25’i işten atıldı. Gebze TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikada Çelik-İş’in sorunlarını çözmediğini söyleyen işçiler, bir süre önce istifa ederek Birleşik Metal-İş’e ge

Sendika değiştiren işten atılıyor
Paylaş
Muhammet Uludağ / Roni Keleş

BASKILAR BAŞLADI

Örgütlenme çalışmalarına başladıktan sonra işçiler üzerindeki baskıların arttığına dikkat çeken Aydın, bu süreçte Çelik-İş Şube Başkanının patron ile birlikte gece fabrikadaki işçilere baskı uyguladığını iddia etti.   Sendikalarına üye olan işçilerin istifaya zorlandığını, yeni işçiler alınarak çoğunluk konusunda sorun yaratılmaya çalışıldığının bilgisini veren Aydın, “Bizler asla geri duruş sergilemeyeceğiz. İşten çıkarılmalar yapıldı. Sendikamıza geçiş yapan yaklaşık 25 işçi işten çıkarıldı. Eku Fren’de 328 kişi çalışıyor bunların yaklaşık 210’u bizim üyemiz. Bizim çoğunluk açısından bir sıkıntımız yok” diye konuştu.

‘SENDİKA HİÇBİR SORUNA ÇÖZÜM BULMUYORDU’

“Çalışma koşullarımız zor, çoğu zaman ağır yükler kaldırılıyor. 3 yıldır burada çalışıyorum ve 3 yılda burada çok haksızlık gördüm ancak sendika hiç birine çözüm bulmadı. İşverene sorunlarımızı ilettiğimizde bize adres olarak Çelik-İş’i gösteriyordu ancak sendika hiçbir sorunumuzu çözmüyordu. Sorunlarını aktaran arkadaşlar işten atılma tehdidiyle karşılaşıyorlardı. Hatta bu nedenlerle işten çıkarılanlar oldu” diyen Can Bütün, bundan sonra işlerinin ve ekmeklerinin peşinde olacaklarını söyledi. 16 yıldır Eku Fren’de çalışan Ahmet Özel de şöyle konuştu; “Biz içeride sendika görmedik. Sendikaya temsilcisi olmak isteyen arkadaşlarımız işten çıkarıldı. Bizde hakkımızı savunacak bir sendikaya gittik. Özgürlüğü başta biz kendimiz yaratacağız. Özgürlük ve namus diye bu yola çıktık ve bu yoldan dönmeyeceğiz.”

ÇELİK-İŞ İŞTEN ATTIRDI

İşten atılan işçilerden İsmet Tayanç, patronlarının önce tarafsız gözüktüğünü ancak daha sonra Birleşik Metal-İş’e geçenler üzerinde baskılar uygulamaya başladığını söyledi. Patronlarının Birleşik Metal-İş’ten istifa etmelerini istediğini ancak geri adım atmadıklarını belirten Tayanç, “Çelik-İş Sendikası işçi sendikası olarak bilinmesine rağmen kamuoyu bilsin ki bizim işten atılmamıza Çelik-İş neden olmuştur. Biz Çelik-İş’i istemediğimiz için terörist muamelesi görüyoruz. 6 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Çelik-İş burada bir diktatörlük kurmaya çalışıyordu ve yaklaşık 10 yıldır aynı temsilci bizlere dayatılıyordu. Seçim yapılması yönündeki taleplerimiz karşılık bulmuyordu. Çelik-İş yaşanan duruma artık saygı duysun ve bugüne kadar işçileri sattılar artık çekilsinler diyoruz” diyerek sendika değiştirme nedenlerini anlattı. 3 yıldır Eku Fren’de çalışan Mustafa Aktaş da Çelik-İş’in işçilerin hakkını savunmadığını söyledi. Patronlarının Çelik-İş’ten bahsederken “Bizim sendika” dediğini ifade eden Aktaş, “Bizde hakkımızı savunacak bir sendikaya üye olmaya karar verdik ve Birleşik Metal-İş’e geçtik. Bizim sendika değiştirmemize sendika içinde demokrasinin olmaması, ilettiğimiz sorunların sendika tarafından ciddiye alınmaması ve kıdem farkının olmamasına sendikanın ses çıkarmaması oldu” dedi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tek yol mücadele!

SONRAKİ HABER

Demokrasi, Brezilya’da bir müze adıdır...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...