21 Ağustos 2013 20:37

Zülfiye’nin dosyası erkek yargıyı gösterdi

AYRILMAK isteyen eşi Zülfiye Öztürk’ü yedi yerinden vurarak öldüren Musa Öztürk, mahkemenin ‘tahrik indirimi uygulaması’ sayesinde ancak 20 yıl ceza aldı. Kadın cinayetlerini yakından takip eden hukukçular, katilin aldatılma şüphesinin ‘haksız tahrik nedeni’ sayılmasına tepkili.‘YENİDEN ESK

Zülfiye’nin dosyası erkek yargıyı gösterdi
Paylaş
Selmane Ertekin

‘YENİDEN ESKİYE DÖNDÜK’

Kadın cinayetlerini yakından takip eden avukat Huriye Karabacak, her ne kadar karar ağır bir ceza gibi gözükse de, Musa Öztürk’ün hiçbir delile dayanmayan şüphelerinin ‘haksız tahrik nedeni’ sayılmasının hukuka ve vicdana aykırı olduğunu söyledi. Kadın cinayetlerinin sıkça gündeme gelmesi ve kanunlarda yapılan değişikliklerin ardından mahkemelerin son yıllarda tahrik indirimi uygulamasından kaçındığını hatırlatan Karabacak, “Yeniden eskiye döndük” değerlendirmesi yaptı. Karabacak, “Kadının çalışmak istemesi, kendine ait cep telefonu olması, işyerindeki arkadaşlarıyla telefonda konuşması şüphe nedeni kabul edildi. Bunlar en temel hakları olmasına rağmen, kadının aleyhine delil olarak gösterildi. Kanunların suç değil, hak saydığı olgular üzerinden tahrik indirimi yapıldı. Bu büyük bir adaletsizlik” diye konuştu.

‘ZİHNİYET DEĞİŞMİYOR’

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Avukat İlke Işık, “Zülfiye’nin dosyası erkek yargıyı bir kez daha gösterdi bize. Kocası tarafından kurşunlananarak öldürülen Zülfiye’nin katili için neredeyse bütün indirimler uygulandı ve adeta ödül denilebilecek bir ceza verildi” dedi. Duruşmalar boyunca, öldürülen Zülfiye’nin nasıl bir cendere içinde yaşadığını sanık Musa Öztürk’ün kendi ağzıyla anlattığını belirten Işık, şunları söyledi: “Zülfiye yıllarca kendisini takip eden, telefonlarına el koyan, çalışmasına izin vermeyen bir adamla cehennem hayatı yaşamıştı anlaşılan. Üstelik koca, kendisini aldattığını iddia eden koca Zülfiye’den bir türlü boşanmamış, en son açılan boşanma davasından da Zülfiye’yi vazgeçirmişti. Şimdi soruyoruz, bir kadın kocasını aldatırsa öldürülmeyi hak etmiş mi olacaktır? Mahkemelerin hala kadınların katilleri için indirim sebepleri arıyor olmasıdır düşünmemiz gereken. Bugün bunu buldular, başka bir gün beyaz pantalon giymeyi indirim nedeni yapmışlardı. Zihniyet hiç değişmiyor, ‘adam karısını öldürdüyse vardır bir sebebi’ anlayışı mahkeme kararlarından sızıyor” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Söz hakkı için lise meclisleri

SONRAKİ HABER

Hükümet oyalamasın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa