21 Ağustos 2013 20:25

Ailecek grevdeler

TARIK Uzun; TEKSİF ile İşverenler Sendikası arasında süren 23. dönem grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık çıkması üzerine greve çıkan 12 bin işçi arasında yer alıyor.Topkapı Sanayi Havzası’ndaki Epengle Tekstil’de 1.5 yıldır çalışan Uzun, kadife kumaş üreten fabrikanın renk bö

Ailecek grevdeler
Paylaş
İsmail Afacan

Topkapı Sanayi Havzası’ndaki Epengle Tekstil’de 1.5 yıldır çalışan Uzun, kadife kumaş üreten fabrikanın renk bölümünde çalışıyor. Uzun, ilk defa bir grev deneyimi yaşıyor. Hem de eşiyle birlikte. Eşi Sevgi Uzun da Bahariye Mensucat’ta greve çıktı. Tarık ve Sevgi Uzun çifti, yılda dört ikramiye ve insanca yaşanacak ücret talebiyle ailecek grevde. Grevin başlamasıyla birlikte “Ben gidiyorum o geliyor; o gidiyor ben geliyorum” diyen Tarık Uzun, çocuklarına ise ailesinin baktığını söylüyor.

GREV SÜRPRİZ OLDU

Tekstil İşçisi Uzun ilk grev deneyimini yaşıyor. Daha önce çalıştığı fabrikada tam greve çıkarken sendika patronla anlaşmış ve greve çıkamamışlar. Aslında bu TİS görüşmelerinde de sendikanın greve çıkacağını düşünmüyormuş işçiler. Kendileri için de sürpriz bir gelişme olduğunu dile getiren Uzun, işçilerin baskısı sonucunda sendikanın grev kararı aldığını ifade etti.

ÜRETİMİ DURDURDUK

TEKSİF’in aldığı kararla greve çıkan işçiler, tekstil fabrikalarında üretim durmuş durumda. Grevin bu yüzden başarılı olduğunu söyleyen Uzun, patronlar içinse grevin başarısız olduğunu dile getirdi. Tarık Uzun greve çıkma nedenlerini şöyle açıklıyor: “Patronlar kafasına göre yüzde 8-9 zam belirliyor. Yoksulluğu bırakın, açlık sınırının bile altında.”

UZAYA MI GİDEYİM?

Tekstil patronlarına seslenen Uzun, “Patronumuz Hüseyin Bey de Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyor, biz işçiler de. Bana ödediği 754 TL maaşı masasının üstüne koysun, kirayı, elektriği, suyu, doğal gazı, çocukların ihtiyacını verdiği paradan ayırsın. Kalan parayla da bir ay geçinsin” dedi. Böyle konuştuklarında ‘İşten ayrıl o zaman’ denilmesine tepki gösteren Uzun, “Her yerde durum aynı nereye gideyim ülkeyi mi terk edeyim, uzaya mı gideyim?​” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Entelektüel olmanın ya da öğrenmenin bedeli

SONRAKİ HABER

Gençlik kampından Rojava’ya destek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...