21 Ağustos 2013 20:14

Önlemlere rağmen Irak’ta şiddet devam ediyor

Başkentin kuzeyinde, 9 Ağustos günü, askeri bir denetim noktasında, asker bizi durdurup: “Arabayı kenara çekin, bagajı açın ve resmi belgelerinizi hazır edin” diye talimat verdi. Bayramın birinci günü başkente girmeye veya çıkmaya çalışan araçlar çok uzun kuyruklar oluştururken, sivil halk etrafta tur atıyor

Önlemlere rağmen Irak’ta şiddet devam ediyor
Paylaş
Ali Abel Sadah

Bağdat’ın kuzey sınırındaki bir denetim noktasındaki denetlemeden sorumlu olan bir general; Muhammed Alwan Al-Monitor’a şöyle konuştu: “ Bu yeni güvenlik süreci ağustosun başlarında başladı ve el- Kaide ile olan çatışmayı Bağdat’ın dışında tutmak üzere dizayn edildi.” Alwan ayrıca büyük askeri birliklerin helikopterler yardımıyla Bağdat civarındaki, özellikle başkentin kuzeyindeki köylerde ve tarlalarda tutuklamalar yaptığını söyledi. Tabii ki bu Irak’ın ilk defa planladığı bir güvenlik süreci değilken, ve sivillere karşı yönelik şiddet gerçekleştiren ve buna teşebbüs eden grupların yakalandığı duyurulurken, el-Kaide ile ilişkili grupların operasyonları hiç durmadı.
Bu ay Bağdat ve diğer illerde sürekli bombalar patladı, arabalar yakıldı, ve kaçınılmaz olarak bu yüzlerce ölüme ve binlerce kişinin yaralanmasına sebep oldu. Öte taraftan, başkentteki Bağdat Operasyon Komutanlığı (BOC), kendilerinin “ateşli çatışmalarda birçok ‘terörist’ öldürdüğünü” açıkladı. BOC’nin 11 Ağustos’ta yayınladığı açıklama, yalnızca bir günde, 10 Ağustos günü 93 şüphelinin yakalandığı, yönündeydi. Öyle gözüküyor ki bu yeni güvenlik planı çerçevesinde yürütülen operasyonlar el-Kaide’nin tanıdık olmayan, yeni yerler keşfetmesine yol açtı. BOC’nin açıklama notlarına göre : “…17 terörist kampına, 10 araca ve üç motosiklete el koyuldu. Bunların yanında silahlar, ekipmanlar, patlayıcı maddeler ve 14 bot ele geçirildi. Ayrıca 77 bomba ele geçirilirken, bombalı araç yapımında kullanılan beş laboratuvar keşfedildi.
Fakat, 6 Ağustos’ta yapılan bir açıklamaya göre Maliki’nin almaya çalıştığı sıkı güvenlik önlemlerine rağmen Bağdat civarında patlamalar devam etti.  10 bombalı saldırı düzenledi.10 Ağustos’ta içişleri bakanının yaptığı açıklamaya göre yedi farklı bölgede gerçekleşen patlamalarda iki kişinin can verdiği dile getirildi. Fakat başka haber kaynakları bu bombalı saldırıların sonucunu yaklaşık olarak 60 can kaybı ve yüzlerce yaralı olarak veriyordu.
Savunma Bakanlığından hassas güvenlik durumundan dolayı adını vermek istemeyen bir üst düzey yetkili Malikinin bu güvenlik planının kötü yönetimi yüzünden hayallerinin yıkıldığını söyledi ve şöyle ekledi; “Maliki, Silahlı Kuvvetler Komutanlığı ofisinde komutanlara, ‘Güvenlik hakkında hiçbir bilginiz yok, toplanan istihbaratların hepsi yalan, ve hiçbirinin devlet adına bir yararı yok’ diyerek sinirlendi, Maliki için çok zor bir geceydi.”
Bununla birilikte Sünni Parlamenter Muzhar al-Janabi şunları söyledi: “Ağustosun başından bu yana  güvenlik görevlilerinin yüksek önlemlerine rağmen, siviller hayatını kaybetmeye devam ediyor.” Güvenlik güçlerinin ve komutanların işlerini değerlendiren Janabi, onların artık güvenliği sağlamak için eski yöntemlerini kullanmadığını belirtmeleri gerektiğini de ekledi.
Çeviren: Arda Temena

ÖNCEKİ HABER

‘Mısır darbesi el-Kaide’ye yeni alan açıyor’

SONRAKİ HABER

Entelektüel olmanın ya da öğrenmenin bedeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...