21 Ağustos 2013 20:12

‘Mısır darbesi el-Kaide’ye yeni alan açıyor’

KÜRESEL cihadın kaderi bu yaz Mısır’da belirlendi. El-Kaide’nin gelecek kuşağı doğdu.  2011 yılında Arap isyanlarına aniden ve beklenmedik bir biçimde yakalanan el-Kaide, bundan sonra Arap dünyasında değişimin barışçıl olamayacağını söyledi. Mısır’daki halk hareketi cihatçı ve terörist olamayan, Batı yanlıs

‘Mısır darbesi el-Kaide’ye yeni alan açıyor’
Paylaş
Bruce Riedel

‘DEMOKRASİ ARAPLAR İÇİN YANLIŞTIR’

El-Kaide’nin  Mısır Lideri Ayman al-Zawahiri Arap isyanları ile ilgili tutarsız açıklamalarda bulundu. Ayman al-Zawahiri seçimlerin ve demokrasinin Arap dünyası için yanlış yollar olduğunu savundu. Zawahiri, şiddeti bırakıp seçimlere yoğunlaştığını söyleyerek Müslüman Kardeşlerle çok dalga geçti ve bu konu hakkında bir çok makale kaleme aldı. Zawahiri ordunun ve istihbaratın derin devletinin asla gücü bırakmayacağını da söyledi.
Şu ana kadar yaklaşık 1000 Mısırlı cihatçılar tarafından öldürüldü. Bu yüzden Zawahiri’nin artık Müslüman Kardeşleri ya da Mısırlıların çoğunu şiddete ikna etmesine gerek kalmadı. Sonrasında el- Kaide kendini popüler değil fakat cihat hareketinin öncüsü olarak gördü.

SİNA, EL-KAİDE İÇİN CEZBEDİCİ

Şu anda Sina’da etkili olan Cihatçı eski mahkumlar 2011’de hapishaneden salıverilmişti. Hapishaneden çıkanların bir kısmı el-Kaide lideri Zawahiri’ye olan bağlılıklarını açıkladılar. Şimdilerde Mısır ordusu İsrail’in desteği ile Sina’da kontrol sağlamaya çalışıyor.  Sina Yarımadası son günlerde el-Kaide için oldukça cezbedici. Çünkü  Nil Nehri’ne benzememeksizin Sina el-Kaide militanları için saklanmaya daha olanaklı. Sina’nın yerli Bedevileri ordu ve Kahire’den tamamen ayrılar. Ve Sina aynı zamanda İsrail’e saldırmak için en uygun koşullara sahip bölge. Ve son olarak Hamas Sina’da ortağı Müslüman Kardeşlerin iktidarı kaybetmesinden sonra el-Kaide’ye olanak sağlamaya daha da gönüllü oldu.

KAHİRE DÖNÜM NOKTASI

Washington Sina’da yaşananları kenardan izlemeye devam ediyor. Obama yönetimi Mısır ordusuna yardımından vazgeçse bile, el-Kaide ve onun sempatizanlarına bu kararın 30 yıllık Mübarek seçiminden sonra çok gecikmiş bir karar olduğunu söyleyecekler. Bu yaz Kahire’de yaşananlar el-Kaide için dönüm noktaları olacaktır. Tıpkı 1953 yılında İran Başbakanı Mohammad Mossadegh’e darbe yapıldığında Şii militanlarının icraatları  el-Kaide militanları içinde ilham verici olabilir. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Evlerimizi yıktırmayız

SONRAKİ HABER

Önlemlere rağmen Irak’ta şiddet devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...