21 Mayıs 2011 13:02

İstanbul’un istenilmeyen adamı şimdi Mardin’den AKP adayı

DÖNEMİNDE işlenen Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu yönündeki raporlara rağmen hakkında soruşturma açılmayan, 2007, 2008 ve 2009’un “orantısız” 1 Mayıslarının mimarı ve devlet memuru iken AKP propagandası yapılan bir kitapçığın, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından basılmasına göz yumduğu ve bu kitapçığ

Paylaş

POLİSLERLE SEÇİM ÇALIŞMASI YAPIYOR

Emek Barış Özgürlük Blokunun Mardin Bağımsız Milletvekili Adayı Ahmet Türk, Güler’in seçim çalışmasını asker ve polislerle birlikte yürüttüğünü iddia etmişti. Güler’in polis evinde kaldığı ve polislerle birlikte partisine oy istediği belirtilmişti. Güler hakkındaki bu iddia henüz yalanlanmazken, Mardin halkı Güler’e tepkili. Güler ise daha çok köylerde seçim çalışması yürütüyor ve yol, su ve cami yapacakları karşılığında oy istiyor. Güler’in karnesi kırıklarla dolu, karnede en iyi not aldığı bölüm ise AKP’yle geçmişten bu yana kol kola yürümesi.

GÜLER’İN SİCİLİ KABARIK     

stanbul Valisi Muammer Güler, 2007 1 Mayısından başlayarak İstanbul’u neredeyse esir bir şehre dönüştüren uygulamaların ilk elden sorumlusuydu. 2007 1 Mayısında, İstanbul’da yaşamın felce uğratılmasıyla hafızalara kazındı. Tüm şehri etkisine alan bir polis terörüne şahit olundu. Çok sayıda kişi polis saldırıları nedeniyle yaralandı, bine yakın kişi gözaltına alındı. Polisin kullandığı biber gazı, bir vatandaşın ölümüne yol açtı.

2008’de Muammer Güler, 1 Mayıs kutlaması için Taksim Meydanı’nı adres gösteren sendikalara suç duyurusunda bulunarak ortamı germişti. “Orantılı güç kullanımı”nın ilk kez telaffuz edildiği 2008 1 Mayısında, DİSK Genel Merkezi ve ÖDP İstanbul il binasına polis saldırısı düzenlenirken, Şişli Etfal Hastanesi Acil Servisine gaz bombası atılmıştı.

2009 yılı 1 Mayısı ise, Vali Güler’in “makul sayı” icadına konu oldu. Güler, 1 Mayıs öncesi düzenlediği bir basın toplantısında “makul sayı”nın 1000-1500 olduğunu söyleyerek, Taksim’e çıkmaya kararlı sol parti, sendika ve örgütlere yönelik tehditlerini sürdürmeye devam etti. Orta yol arayışının bir ürünü olan “makul sayı” hesabı tutmayınca, AKP hükümetinin ve sadık valisinin kararı yine şiddet kullanmaktan yana oldu.

2009’DA GAZ STOKLARINI TÜKETTİ

Güler, 2009 IMF ve Dünya Bankası protestolarına devletin biber gazı stoklarını boşaltmasıyla tanınıyor. 2 gün boyunca süren olaylar sırasında Taksim ve Beyoğlu’nu adeta ablukaya aldıran Güler’in icraatı sonucu 190 kişi gözaltına alındı, onlarca kişi yaralandı ve kentte iki gün gaz bulutları eksik olmadı.

DİNK’İ TEHDİT EDEN GÜLER’İN İSTİHBARATÇILARIYDI

Hrant Dink, Güler’in yönettiği İstanbul’da şehrin merkezinde, tüm istihbarat birimlerinin bilgisi dahilinde arkasından vurularak öldürülmüştü. Öldürülmeden kısa bir süre önce Hrant Dink’i İstanbul Valiliği’ne çağırıp tehdit eden yine Muammer Güler ve yanındaki istihbaratçılardı. Vali Güler, Hrant Dink cinayetinde ve önü kapatılan soruşturmada “ihmali” bulunan 31 devlet görevlisinden biri. Dink ailesinin avukatları ve Hrant’ın arkadaşları Güler hakkında soruşturma açılmasını istemiş, ancak bu soruşturmanın açılmayacağı açıklanmıştı. İstanbul Valiliği’nden Kamu Düzeni ve Güvenliği Teşkilatı adlı istihbarat örgütünün başına getirilen Güler, AKP’den milletvekili olup dokunulmazlık zırhına bürünmek istiyor. Siyaset kulislerinde Güler’in 12 Haziran sonrası AKP meclis grubunda ikinci bir Cemil Çiçek olmaya aday olduğu konuşuluyor.

Güler, AKP ile kol kola yürümeyi de devlet memuru olmasına rağmen hiçbir zaman ihmal etmedi. AKP propagandası yapılan bir kitapçığın, yetki alanındaki İstanbul İl Özel İdaresi tarafından basılmasına göz yumduğu ve bu kitapçığa önsöz yazdığı için Vali Güler hakkında Yargıtay tarafından soruşturma açıldı.

Mardin doğumlu olmasına rağmen Mardin’de pek yaşamayan ve yıllar sonra üstelik kabarık bir sicille kente AKP’li aday olarak gelen Güler geçmişte birlikte işler yaptığı polislerle seçim çalışmalarını sürdürüyor. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Umutta buluştular...

SONRAKİ HABER

Yarımağan: Örgütlü hırsızlık var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...