21 Mayıs 2011 12:56

Umutta buluştular...

Havva 17 yaşında bir Kürt kızı. AKP’yi destekleyen ailesi ile her akşam kavga edip her sabah evden kaçarak Emek, Özgürlük ve Demokrasi Blokunun çalışmalarına katılıyor.Aysel, 40 yaşında Kastamonulu iki çocuk annesi bir Türk kadını. “Aman Kürtler geliyor dikkat” diyerek onu büyüten annesine rağmen &l

Paylaş
Elif Görgü

Aysel, 40 yaşında Kastamonulu iki çocuk annesi bir Türk kadını. “Aman Kürtler geliyor dikkat” diyerek onu büyüten annesine rağmen “Kürtlerin acısını en derinden hissediyorum” diyerek uzun zamandır Kürt kadınlarıyla birlikte mücadele veriyor. Seçim çalışmaları onları da Küçükçekmece sokaklarında buluşturmuş; emekten, demokrasiden ve barıştan yana on binlerce emekçiyi de bir araya getirdiği gibi...

SEÇİM İÇİN İŞİ BIRAKTI

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel’in İkitelli’deki seçim çalışmaları sırasında tanıştık onlarla. 17 yaşındaki Havva’nın ailesi 30 yıl önce Bitlis’ten İstanbul’a göç etmiş, kendi deyimiyle ‘Türkleşmişler, Kürtlüklerini inkar ediyorlar artık.’ Havva ise ortaokuldayken kendisine zorla “Türküm doğruyum..” diye başlayan andı okutmak isteyen öğretmenine kızıp bırakmış okulu. “Okuyacaksın dediler andı, okumayacağım dedim. Ben Türk değilim ki okuyayım.

Beni inkar ediyor o ant. Bu ülkede Türkler, Kürtler, Araplar, Zazalar hepimiz yaşıyoruz” diyor. Bir tekstil işçisi artık Havva ama seçim çalışmalarına katılabilmek için işi de bırakmış.

“Ailem hep AKP’ye oy verir. Buraya gidip gelmemi de istemiyor açıkçası, bir genç kızın ne işi var diyor. Benim babaannem Kürt olduğunu kabul etmez. Bence bir insan aslını inkar etmemeli. Din din diyorlar ama dil olmadan din de olmaz. Ailem istemiyor ama ailem istese de istemese de kimse benim siyasi irademi kıramaz” diyor. Aslında o sabah Milletvekili Adayı Tüzel’in çalışmasına katıldığını duyan dayısı telefon edip tehdit etmiş, küfürler savurmuş Havva’ya ama omuz silkiyor, “Terbiyesiz dedim kapattım telefonu” diyerek gülüyor.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku ve Abdullah Levent Tüzel’i neden desteklediğini soruyoruz, “İşçinin emekçinin yanında ezilen halkın yanında olduğunu bildiğim için destekliyorum onu. Her zaman da destekleyeceğim” diye yanıtlıyor.

KÜRT HALKININ ACISINI HİSSEDİYORUM

Aysel Öztunç, 40 yaşında iki çocuk annesi Kastamonulu bir genç Türk kadını.
“Ben küçükken annem yolda yürürken bileğimi tutardı, ‘Kürtler geliyor dikkat edin’ derdi. Böyle bir toplumun içinden çıktım ben. Komşumuz vardı Malatyalı, annem ‘Onlar hem Kürtler hem Aleviler onlarla konuşma’ diye uyarırdı” diye anlatıyor nasıl bir ruh haliyle büyüdüğünü. Ama ailesinin bu tutuculuğu nedeniyle kazandığı üniversiteye gidemeyince Hakkarili bir ailenin yanında çalışmaya başlar. Eşiyle de böyle tanışır ve Kürtlere gelin olur.

Kürt halkının yaşadıklarına yakın tanıklığı böyle başlar. “Ben Türk’üm, gurur da duyuyorum Türklüğümle ama Kürt halkının da mücadelesini destekliyorum, onların acısını en derinde hissediyorum. Benim eşim Hakkarili, yeni evlendiğimiz dönemde bir Kürtçe kaseti benim babamın evinde gizli gizli dinliyordu. Şimdi Kürtçe türküler her yerde dinleniyor, hiçbir şey de olmuyor” diyor.

Öztunç, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun Küçükçekmece’deki çalışmalarına katılıyor bugün. Nedenini de, “Ben bu kan dursun istiyorum, vatan sağ olsun demiyorum, çocuğumu öldürmeye göndermek için doğurmadım. Kürt halkının isteklerini anlasınlar istiyorum artık” diye açıklıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aykut Kaynar anıldı

SONRAKİ HABER

İstanbul’un istenilmeyen adamı şimdi Mardin’den AKP adayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...