20 Ağustos 2013 19:30

Yasakla bakalım...

Futbolda yeni sezon her zaman heyecanla beklenir. Gündemi ekseriyetle “Üç büyükler ne alemde”, “Yeni transferler ne yapacak”, “Bu hakemlerle bu lig biter mi” soruları belirler ancak 2013/14 sezonu bambaşka bir atmosferde başladı. “Emenike ne yapacak”tan çok “Tribünler ne yapacak” sorusu diller

Yasakla bakalım...
Paylaş
Mithat Fabian Sözmen

Ancak –Gençlerbirliği ve Adana Demirspor taraftarlarının marifetlerini sezon öncesi olduğu için saymıyoruz- siyaset yasağına ilk gol beklenmeyen bir yerden geldi; “Spora siyaset karıştırılmaz” diyenlerden.
Kimi maçlarda Mısır’a selam gönderen işaretler ve sloganlar öne çıkarken Torku Konyaspor’un Fenerbahçe’yi 3-2 yendiği maçta Emre Belözoğlu, Rizespor’un Gençlerbirliği’ni 1-0 yendiği maçtaysa Sercan Kaya gollerini “Rabia selamı” ile kutladı. AKP kurmayları da şeref tribünündeki koltukları ısıttıkları maçlarda Mursi atkılarıyla boy göstermekten çekinmedi.
“Spora siyaset sokulmaz” basmakalıbına ilk dersi hayatın ta kendisi verdi anlayacağınız. Spor, siyasetin içindedir, çünkü hayatın içindedir. Yasaklarla da bunun önüne geçemezsiniz.
Ha siyasi gücünüzü kullanarak şunu yapmaya çalışabilirsiniz; dürüstçe “Spora AKP karşıtlığı sokulmaz” dersiniz. Ustası olduğunuz türlü güvenlik önlemleriyle tribünlerdeki AKP karşıtı kalkışmayı engellemeye çalışabilirsiniz. Ama bu saatten sonra kimseyi spora siyaset karıştırmak istemediğinize inandıramazsınız.

ÇARŞI AÇILIŞI YAPTI

Gelelim spora AKP’nin korktuğu siyasetin yani muhalefetin karıştığı maçlara...
Çarşı bekleneni yaptı. Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan Trabzonspor maçında milyonları “Her yer Taksim her yer direniş” ile karşıladı. Lig TV sesi kısmaya çalıştı ama dillere destan desibel efsanesine yetmedi elbet. Sahada 50 bin taraftarının desteğiyle oynayan “yeni” Beşiktaş, geçtiğimiz sezona göre daha derli toplu bir görüntü çizdi. Orta sahada Atiba’nın çalışkanlığı kendini hissettirdi. Karşı tarafta Trabzonspor ise yarı sahayı geçemez haldeydi. Olcan Adın bek gibi oynamaya mahkum kaldı, Volkan Şen, Florent Malouda’nın oynaması beklenen lider rolünü kabullenmez göründü. Maçın hakimi Beşiktaş’tı ve baskılar 70’ten sonra 2 golle taçlandı.

CİMBOM TAKİP ETTİ

İstanbul United’ın bir diğer temsilcisi Galatasaray’ın tribünlerinde de Gezi’den esintiler vardı. Milliyetçi-muhafazakar liderliğiyle bilinen ultrAslan’ın kösteğine rağmen on binlerin siyasi sloganları milyonlara rahatça ulaştı. Cimbom sahada ise attığı gollerden sonra rehavete girmenin bedelini ödemediğine şükretti. Wesley Sneijder’in attığı harika golle, Antepli Muhammed Demir’in röveşatası yarıştı. Neticede 2-1 kazanan, yıldız farkıyla Galatasaray oldu.

‘EMEĞİN BAŞKENTİ’NDE GÜLEN KARABÜK

Madenci kentinde ise paranın değil emeğin gücü konuştu; Karabükspor, evinde kazanma alışkanlığını Kasımpaşaspor karşısında da sürdü: 2-0. Gökhan Ünal’ın açtığı perdeyi Lomana LuaLua öyle bir golle kapattı ki, golün tekrarını izleyenler “Bu film hiç bitmesin” dedi.
Geçtiğimiz sezon Theofanis Gekas gelene kadar hiç 3 golü bir arada atamayan Akhisar, bu kez Gekas’sız da olsa üç gol kaydına muvaffak oldu ve Elazığ’ı 3-1’le geçerek bu sezon da “Akhisar kesin düşer” diyenlere “Tespit yaparken acele etmeyin” mesajı verdi.
Ertuğrul Sağlam’lı ilk maçına çıkan Eskişehirspor ise Christoph Daum’lu ilk maçındaki Bursaspor’u sahasında 2 golle geçti. Erkan Zengin, Henri Bienvenu’ye attırdığı golle en kelimize bile şapka çıkarttı.
Kayseri ve Sivas’ın İç Anadolu kapışmasında Roberto Carlos lisans sorunu nedeniyle takımının başında yer alamazken kazanan Sefa Yılmaz’ın tek golüyle Kayseri oldu. Antalyaspor-Erciyesspor arasındaki açılış maçı ise haftanın golsüz tek maçı olarak kayıtlara geçti. (İstanbul/EVRENSEL)


KONYA’DAN ENFES GERİ DÖNÜŞ

FENERBAHÇE, Konya deplasmanında sezona rahat bir başlangıç yaptı derken 75’ten sonra her şey değişti. Karşılıklı sayısız gol pozisyonunun kaçtığı maçta Yeşil-Beyazlılar, 75, 78 ve 87’de bulduğu gollerle Fenerbahçe’yi 3-2 yenerek haftanın flaş skoruna imza attı. Ersun Yanal, Arsenal maçı öncesi hayal kırıklığı yaşarken, Uğur Tütüneker, kenardan müdahaleleriyle göz doldurdu. Bakalım Konya, “asansör takım” olmaktan kurtulabilecek mi?

ÖNCEKİ HABER

Abdullah Avcı istifa etti

SONRAKİ HABER

Gürkan: AKP Eylül sendromu yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...