20 Ağustos 2013 19:04

Ciner’den büyük kurnazlık

TMSF’nin, jet hızıyla 402 milyon dolar bedelle Ciner Grubu’na sattığı Show TV’nin bedelinin aslında 262 milyon dolar olduğu ortaya çıktı. 402 milyon dolarlık bedelin içinde yer alan 305 milyon dolarlık borcun, yaklaşık 140 milyon dolarlık kısmının “reklam anlaşması” karşılığında alınan nakitlerden oluştuğu saptandı. Yani, b

Ciner’den büyük kurnazlık
Paylaş

TMSF’nin, jet hızıyla 402 milyon dolar bedelle Ciner Grubu’na sattığı Show TV’nin bedelinin aslında 262 milyon dolar olduğu ortaya çıktı. 402 milyon dolarlık bedelin içinde yer alan 305 milyon dolarlık borcun, yaklaşık 140 milyon dolarlık kısmının “reklam anlaşması” karşılığında alınan nakitlerden oluştuğu saptandı. Yani, bunun için bir ödeme yapılmayacak. Bedeller, reklam karşılığında ödenecek.
Taraf gazetesinin haberine göre, Kamuoyunda tartışmalara yol açan Show TV’nin satışıyla ilgili yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktı. Buna göre, satış bedelinden düşülen 305 milyon dolarlık borcun, yaklaşık yarısının “Önceden satışı yapılan reklamlardan” oluştuğu belirlendi. Kanal eski yönetiminin nakit ihtiyacını karşılamak için, piyasa bedelinin çok altında bir fiyatla önümüzdeki yıllara ilişkin yayın saati sattığı belirlendi. Yani, personel ve diğer ödemelerde sıkıntıya giren kanal yönetimi, acil nakit ihtiyacını karşılamak için, yayın bedelini düşük fiyatla satışa çıkarıyor.
Kasasında nakdi bulunan reklam şirketleri, müşterilerine daha avantajlı teklif sunabilmek için bu tür yayın saatlerini satın alıyor. Kanal yönetimleri de gelecek yıllarda yayımlanacak reklamları nakde çevirerek, darboğazı aşma imkanını elde ediyor. Show TV’nin de nakit ihtiyaçlarının büyük kısmını bu yöntemle karşıladığı ve bu çerçevede reklam ve diğer şirketlere yaklaşık 140 milyon dolarlık bir satış yaptığı tespit edildi.
Kanalı satın alan Ciner Grubu, 305 milyon dolarlık borcu da üstlenmişti. Söz konusu borçların içinde, önceden satışı yapılan ve kayıtlarda avans olarak gözüken yaklaşık 140 milyon dolar da bulunuyor. Ancak bunun için, bir nakit ödeme yapılmayacak. Söz konusu borç, reklam olarak ödenecek.
Önceden satışı yapılan yaklaşık 140 milyon dolarlık alacağın bedelden düşülmesiyle birlikte, kanalın satış bedeli 262 milyon dolara geriliyor.
Ciner Grubu, TMSF ile yaptığı anlaşma çerçevesinde, 402 milyon dolarlık bedelden 305 milyon doları düşerek, 97 milyon dolarlık ödeme yapmıştı. 97 milyon dolar ise Mehmet Emin Karamehmet’in, İnterbank’tan kaynaklanan borçlarından düştü. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Lig TV’ye ‘fahiş fiyat’ tepkisi

SONRAKİ HABER

Roboskî’ye barikat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa