20 Ağustos 2013 17:51

Toplusözleşme yürüyüşüne gazlı müdahale

Hükümet ve Memur-Sen’in yedi günde imzaladığı toplusözleşmeye karşı KESK’in yurdun dört bir yanından başlattığı yürüyüş Ankara’da sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yapılan eylemde konuşan KESK Başkanı Lami Özgen, toplusözleşmede hakları yok sayılan tüm kamu

Toplusözleşme yürüyüşüne gazlı müdahale
Paylaş

KESK, toplusözleşme görüşmeleri öncesinde aldığı eylem kararı doğrultusunda 16 Ağustos'ta İzmir, İstanbul, Diyarbakır ve Trabzon’dan merkez yöneticileriyle başlattığı yürüyüş Ankara’da yapılan eylemle sona erdi.

Gezi eylemlerinde ve Roboski’de öldürülenlerin adının verildiği yürüyüş kolları, AŞTİ’de bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürüyen KESK’lilere, aralarında EMEP Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber'in de bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisi de destek verdi.  "Toplusatış sözleşmesi değil, grevli toplu sözleşme istiyoruz” pankartıyla yürüyen KESK ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri, yürüyüş boyunca “Hükümet zammını al başına çal” sloganı attılar. Yürüyüşte, sık sık “Her yer Taksim, her yer Rojova” sloganı atılması dikkat çekti. Eyleme katılan Atanamayan Öğretmenler Platformu da (AYÖP) “Koşulsuz atama istiyoruz” sloganı atarak binlerce öğretmenin atanma talebini hatırlattı.

Çalışma Bakanlığı önünde konuşan KESK Başkanı Lami Özgen, aileleriyle birlikte 20 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin iktidarın iki dudağı arasına mahkum edildiğini söyledi. Özgen, kamu emekçilerinin yüzde 22’yi bulan refah kaybını hatırlatarak, “Hükümet, emekçilerin ücretlerine yüzde 3 ile yüzde 7 aralığında artışı yeterli gördü. Yani emeğinin karşılığını, hakkı olanı gasp etti, alay edercesine emekçilere 3-4 kuruşu layık görüp masadan kalktı” dedi. KESK’in yetkili sendikası Kültür Sanat-Sen’in Hakem Kurulu’na yaptığı başvurunun ret edilmesini değerlendiren Özgen, “İş kolu taleplerimiz değerlendirilmedi. Hakem Kurulu bir kez daha hükümetin önerileri çerçevesinde karar aldı ve haklarımız bir kez daha gasp edildi” dedi.

Sendikalı olan ya da olmayan bütün kamu emekçilerine seslenen Lami Özgen, toplusözleşmede taleplerinin yok sayılmasına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Özgen, “Gelin başta işyerinde olmak üzere bu işbirlikçilerden birlikte hesap soralım. Gelin yöneticilerini, işbirliği yaptığı iktidarla baş başa bırakıp mücadeleyi birlikte sürdürelim” dedi.

POLİS YÜRÜYÜŞE ENGEL OLDU

Açıklamanın ardından yarım saat oturma eylemi yapan KESK’liler, daha sonra forum gerçekleştirecekleri Güvenpark’a yürümek istediler. Ancak polis izin vermedi. Bunun üzerine KESK'liler güzergah değiştirdiler. Konya Yolu üzerinden Celal Bayar Bulvarı'na giren KESK'lileri burada da TOMA'lar karşıladı. Bulvarı iki yönlü trafiğe kapatan çevik kuvvetler burada KESK'lilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Gazdan fenalaşanlar oldu. Kolundan yaralanan bir kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Müdahalenin ardından polisin attığı biber gazı kapsüllerini geri toplaması dikkat çekti. Ses aracına polisler el koydu. Daha sonra KESK'liler tekrar biraraya geldi. Burada konuşan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, saldırının hükümetin demokrasi anlayışının göstergesi olduğunu söyledi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fukuşima'dan yeni radyasyon sızıntısı

SONRAKİ HABER

Van’da temizlik çalışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...