20 Ağustos 2013 11:47

Tekstilde ikinci grev dalgası

Tekstil grup sözleşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından 15 Ağustos’ta 15 fabrikada grev uygulamasını başlatan TEKSİF, 15 fabrikada daha greve çıktı. 2 bin işçinin daha greve çıkmasının üzerine grevdeki işçi sayısı 12 bine yükseldi. TEKSİF Sendikası dün de 15 fabrikada grev uygulamasını başlatt

Tekstilde ikinci grev dalgası
Paylaş

TEKSİF Sendikası dün de 15 fabrikada grev uygulamasını başlattı. 15 fabrika için grev uygulamasını Kasar ve Dual Tekstil’de başlatan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, 2001 yılından bu yana ekonomik krizlerin yükünün tekstil işçilerine kesildiğine vurgu yaparak, “Tekstil işçisi bu zamana kadar taşın altına elini değil gövdesini koyarak fedakarlık yaptı. Şimdi sıra patronlarda” dedi.

DAYATMADAN VAZGEÇMEDİLER

4 ikramiye, kıdem farkı ve fazla mesai ücretlerinin yükseltilmesi taleplerinden vazgeçilmeyeceğini belirten Irgat, bu talepleri karşılanana kadar grevin süreceğini kaydetti. 17 Ağustos’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de katılımı ile patronlarla bir kez daha masaya oturduklarının bilgisini veren Irgat, patronların dayatmalardan vazgeçmediğini söyledi. Greve yeni katılanlarla birlikte 30 işyeri ve işletmede yüzde 100 katılımla grevin sürdüğünü aktaran Irgat, haklı olmanın yetmediğini mücadele etmek gerektiğini dile getirdi. Balıkesir’de TEKSİF’e üye 150 İŞBİR Sentetik Dokuma Fabrikası işçisi greve başladı. Grev başlangıcında bir konuşma yapan TEKSİF Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Akyüz, mücadelenin hak alınıncaya dek kararlılıkla sürdürüleceğini vurgularken, Türk-İş Temsilcisi Ahmet Demirer ve Balıkesir Demokrasi Platformu Başkanı Behiç İstanbulluoğlu da destek vererek başarı dilediler. İŞBİR işçilerinin grevine Emek Partisi, CHP ve İP de destek verdi.

Topkapı TEKSİF Şubesine bağlı Tekstüre Çorap Fabrikasının ardından Epengle Tekstil ve Titbaş Fabrikası işçileri de greve katıldı. 200 işçinin çalıştığı Epengle Tekstil fabrikasında dün sabah 07.00 itibarıyla grev uygulaması başladı. Burada konuşan Topkapı Şube Başkanı Naim Akın dün itibarı ile 12 bin TEKSİF üyesinin grevde olduğunu belirtti. Akın, “Bu zamana kadar işveren sendikası bizden fedakarlık istedi kriz dönemlerinde biz iyi niyetle davrandık ama bu gün biz iyi niyet bekliyoruz. Grev bizim için amaç değil araçtır” dedi. Epengle Tekstil İşçisi Kadir Doğan, 8 yıllık işçi olduğunu, ilk kez greve çıktığını söyledi. Doğan, fabrikanın zarar görmesini değil haklarını istediklerini kaydetti.  Tarık Bulut da asgari ücretle çalıştığını, eşinin de Bahariye Tekstil’de greve çıktığını kaydetti. Eşiyle birlikte ocuklarını eşe dosta bıraktıklarını, farklı fabrikalarda grevi sürdürdüklerini belirten Doğan, taleplerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

TEKSİF’in grev uygulamasını dün başlattığı fabrikalardan Titbaş Tekstil’de çalışan İşyeri Temsilcisi Özcan Bahar, “17 senedir bu fabrikadayım ortalama ücretler 1000 lira. 2002 yılında kriz bahanesiyle alınan haklarımızı geri istiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz” dedi. İki yıldır bu fabrikada çalıştığının bilgisini veren Serpil Özdemir de şöyle konuştu, “Normal çalışma süresi 9 saat ama biz 15 saat çalışıyoruz. İşler yoğun olduğu için mesaiye kalıyoruz. Eşim de tekstil sektöründe çalışıyor 1200 lira maaş alıyor, kirada kalıyoruz bir çocuğumuz var 6 aylık, annem bakıyor. Aldığımız ücretle geçinemiyoruz. Haklarımızı geri almak istiyoruz.” İki yıldır bu fabrikada çalıştığını belirten Selda Dalman, grevdeki işçilerin çoğunun yeni işçi olduğunu ve en önemli taleplerinin fazla mesai ücretlerinin yüzde 100 üzerinden hesaplanması olduğunu söyledi.

YILLARDIR EZİLİYORUZ

Grev uygulamasına dün katılan PİSA Tekstil fabrikası önünde konuşan TEKSİF Yenibosna Şube Başkanı Hasan Şenli, greve gelinen süreci anlattı. TEKSİF adına basın açıklamasını okuyan Lütfü Akar “Muhatabımız olan Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikasının tutumu sonucu grev kararı almak ve uygulamaya geçmekten başka çaremiz kalmadı. 2000 yılında ikramiyelerden yaptığımız fedakarlık günümüzde artırılmak bir yana eski haline bile getirilmek istenmiyor” dedi. İşyeri Baştemsilcisi Bayram Korkmaz, talepleri yerine gelene kadar grevin süreceğini kaydetti. 24 yıllık İşçi Nevzat Güneş de “İşverenler yıllardır bizi ezmeye devam ediyor. Biz işçiyiz ve hakkımızı istiyoruz. 10-15 yıldır burada çalışan arkadaşlarımız ikramiyeler ve her şey içinde 1000 TL maaş alıyor. Memlekette huzurla yaşayan kimse yok” dedi. Metin Türkyılmaz TEKSİF’in grev kararının çok yerinde olduğunu, artık sorunlarını çözmek için mücadele ettiklerini söyledi.


GREVDEKİ İŞYERLERİ

AKIN Tekstil, Altınyıldız, Bahariye, İpekiş, Karsu Tekstil Kilim Grubu, KORDSA, Orta Anadolu, Saray Halı, Söktaş Dokuma İşletmeleri, Söktaş Tekstil, Tekstüre Çorap, Topkapı İplik, VAKKO, Yünsa, Bezci Tekstil, Broderinarin AŞ, Epengle Tekstil, Harmancı Etiket, İpsan Tekstil, İŞBİR Sentetik, Kasar ve Dual Tekstil, Levi Strauss İstanbul Konfeksiyon,  Lüks Kadife,  Mithat Giyim Sanayi, Öztek Tekstil, Pisa Tekstil ve Boya Fabrikaları, Polimer Plastik,Temtaş Tekstil, Titbaş Tekstil. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


KORDSA BAYRAM YERİ: http://www.evrensel.net/news.php?id=65395

İŞÇİLER GREVDE ÖĞRENİYOR: http://www.evrensel.net/news.php?id=65393

STANDART PROFİL İŞÇİSİNDEN SÖKTAŞ GREVİNE DESTEK: http://www.evrensel.net/news.php?id=65394

ÖNCEKİ HABER

Nuçe TV ve MMC 'Ey Raqip' ile veda etti

SONRAKİ HABER

Trabzon'u sel vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...