20 Ağustos 2013 11:33

Bu eti kim yedi?

Etiler’de dört lüks Steakhouse’da (Biftekevi) öğün başına bir kişi 800 gram et tüketirken, emekçi öğün başına 1 gram et tüketebiliyor.Et fiyatları son günlerin en çok tartışılan konularından biri. Yıllardır Türkiye’de dünya ortalamasının altında kalan kırmızı et tüketimini hesapl

Bu eti kim yedi?
Paylaş
Tamer Arda Erşin

Et fiyatları son günlerin en çok tartışılan konularından biri. Yıllardır Türkiye’de dünya ortalamasının altında kalan kırmızı et tüketimini hesaplanırken TÜİK gelir durumunu göz önüne almıyor. Üretilen eti, ülke nüfusuna bölerek tüketimi hesaplayan TÜİK emekçilerin ne kadar et yediğinin hesabını yapamıyor.  Etiler’deki lüks restoranlarda bir kişi porsiyonda 800 gram et yerken, memur günlük 3 gram tüketebiliyor. Asgari ücretlinin ise günlük üç öğüne ayırdığı 2.17 TL ile et yemesi zor görünüyor. İstanbul’un lüks semti Etiler’de birbirlerine 350 metre mesafedeki dört Steakhouse’da (Biftekevi) günlük 1000 kilogram (1 ton) et tüketiliyor. Et dükkanlarından üçünün sahibi holdinge bağlı bir gazeteye göre günlük bin 250 kişi dükkanlarda yemek yiyor. Bu dükkanlarda bir kişi öğünde 800 gr et tüketirken, Türk Kamu-Sen’in araştırmasına göre memur günde 3 gr kırmızı et yiyebiliyor.  DİSK’in yaptığı araştırmaya göre de asgari ücretle çalışan bir kişi günde sadece 3 öğüne 2.17 TL ayırabiliyor. Haliyle et yemesi imkansız gözüküyor.

HESAPTA EMEKÇİ YOK

Türkiye’de 2012 yılındaki kırmızı et tüketimini kişi başı 12 kg, toplam et tüketimi de 32.6 kg olarak hesaplayan TUİK, istatistikleri çıkarırken kim ne kadar yemiş hesabını yapmıyor. Hesaplamaları mezbahalardan kendine gelen yıllık et üretimine göre yapan TÜİK, mezbahalardan aldığı sayıyı Türkiye nüfusuna bölüyor. Hesaplama gelir dağılımına göre yapılmayınca da yoksulun, işçi ve memurun ne kadar et tüketebildiği bilinemiyor.  (Ankara/EVRENSEL)


ORTALAMA DA DÜNYANIN GERİSİNDE

Ülke içindeki et tüketiminde gelir dağılımına göre şekillenen dengesizlik, yıllık ortalamaya da yansıyor. “Büyüyen ekonomi” olmakla övünen Türkiye, ortalama et tüketiminde de dünya ortalamasının altında kalıyor. ABD Gıda ve Tarım Politikası Araştırma Enstitüsü’nün Mayıs 2013 verilerine göre Türkiye’de günlük 89.3 gr, AB’de 211.2 gr, ABD’de ise 298.3 gram et tüketiliyor. Uçurum büyük.


GÜNLÜK 50-100 GRAM TÜKETİLMELİ

Uzmanlara göre, 70 kilo olan bir kişinin günlük tüketmesi gereken et miktarı 50-100 gr arasında. Özellikle hamile ve gelişme çağındaki çocukların et tüketimine önem vermesi gerekiyor. Sağlıklı bir bireyin yıllık tüketmesi gereken miktar 36 kg. Türkiye et tüketiminde 32.6 kg ortalama ile sağlık ortalamasının da altında kalıyor. Gelir dağılımı ve alım gücü göz önüne alındığında emekçilerin aldıkları maaşla ailesine et yedirmesi zor. Ama belli ki birileri de ortalamayı yükseltiyor. Emekçiler olmadığına göre kim acaba?

ÖNCEKİ HABER

Futbola tutkuyla bağlıyız, FIFA’ya değil!

SONRAKİ HABER

Kürt çocuklarına iki yol...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...