22 Şubat 2011 22:05

Türkiye iş kazalarında Avrupa şampiyonu...

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, “AKP iktidarının ‘kader’ diye isimlendirdiği madenci ölümleri ‘kaza’ değil ‘cinayet’tir. Bu ölümler, Türkiye’yi iş kazaları konusunda Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sıraya taşımış ve AKP’nin bir madalya daha almas

Türkiye  iş kazalarında Avrupa şampiyonu...
Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, “AKP iktidarının ‘kader’ diye isimlendirdiği madenci ölümleri ‘kaza’ değil ‘cinayet’tir. Bu ölümler, Türkiye’yi iş kazaları konusunda Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sıraya taşımış ve AKP’nin bir madalya daha almasını sağlamıştır” dedi.
Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, AKP iktidarında iş kazalarının sıradanlaştığını belirterek, şöyle dedi:
“Türkiye’de 2010 yılında meydana gelen maden kazaları sonucu 61 kişi yaralanırken 105 maden işçisi hayatını kaybetmiştir. AKP iktidarı ise bu ölümlere sadece seyirci kalarak yeni ölümlerin meydana gelmesine zemin hazırlamıştır. Bu ölümler; Türkiye’yi iş kazaları konusunda Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sıraya taşımış ve AKP’nin bir madalya daha almasını sağlamıştır.”
 

‘AKP İKTİDARINDA ÖLÜMLER ARTTI’

Türkiye genelinde madenlerde 2008 yılında 48 kişinin hayatını kaybettiğini, 2009 yılında bu rakamın 92 kişiye, 2010 yılında ise 105 kişiye ulaştığına dikkat çeken Çetin, şöyle dedi:
“AKP iktidarında rakamlar her yıl artmış, bu durum sektörde ihmal ve denetimsizlik olduğu açıkça ortaya çıkarmıştır. Sadece Zonguldak havzasında 2000–2009 arasında 25 bin 655 iş kazası yaşanırken ne yazık ki bu kazaların 63’ü ölümle sonuçlanmıştır. Bu kazalar Zonguldak’ı madenlerini işçiler için ‘ölüm havzası’ konumuna getirmiştir.” Bütün bu kazalarda AKP’nin 2004’te Maden Kanunu’nda yapılan ve taşeronlaşmaya izin vermesinin payının çok yüksek olduğunu iddia eden Çetin, şöyle dedi:
“2004’te Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte daha önce sadece Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından yapılan ‘yer temizleme’ işleri, TTK’nin yetkilendirdiği kurumlar tarafından da yapılabilir duruma getirilmiş ve bu durum denetim eksikliği ile birleşince ölümler kaçınılmaz hale gelmiştir. Çalışma Bakanlığı’nın, 2004’ten beri yürürlükte olan ve 10 kişi ve daha fazla işçi çalıştıran işletmelerin denetim açılabilmesi için zorunlu olan ‘işletme belgesi’ şartını, 2009 Aralık ayında 50 kişi ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri olarak değiştirmesi ve denetimleri de bu çerçevede ele alması yaşanan olayların sorumlularını açık bir biçimde ortaya koymaktadır.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Emekli zamdan bir şey anlamadı

SONRAKİ HABER

Gökçek patlamayı fırsata mı çeviriyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...