19 Ağustos 2013 21:51

İşçiler ve gençler birlikte mücadele etmeli

TÜRKİYE’nin dört bir yanından gelen genç işçiler, sendika yöneticileri ve öğrenciler gençlik kampında düzenlenen ‘İşçi-işsiz Gençlik Forumu’nda bir araya geldi. Manisa’da Petrol-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan ve 100 gündür direnişte olan Standart Profil iş&cc

İşçiler ve gençler birlikte mücadele etmeli
Paylaş

Forumun açılış konuşmasını yapan Emek Gençliği Merkez Yöneticisi Veli Şahin, Türkiye’de 26 milyonun üzerinde kayıtlı işçi bulunduğunu, bunların ise sadece 1 milyonunun sendikalı olduğunu söyledi. İşçilerin sendikal hak mücadelelerini desteklemenin gençliğin gelecek sorunuyla alakalı olduğuna dikkat çeken Şahin, gençliğin ve işçilerin ortak mücadele etmesinin önemine değindi. Şahin, “Gençlik olarak işçilerin mücadelesinin yanında yer almaktan geri durmayacağız” dedi.
Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, sağcı-solcu, Türk-Kürt tüm direnen işçilerin ortak amaçlarının iş ve ekmek olduğunu vurguladı. Gezi direnişinden önce küpeli, uzun saçlı gençleri pek sevmediğini söyleyen Doğan, direniş sonrasında ise daha farklı düşünmeye başladığını ifade etti. Gençliğin direniş boyunca yaptıklarının sendikacıları mücadele açısından ümitlendirdiğini belirten Doğan, “Birçok sermaye yanlısı parti ve sendika bile gençliğin peşinden gitmek zorunda kaldı” diye konuştu.
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, işçilerin ve gençlerin bir arada geleceklerine sahip çıkması gerektiğini söyledi. Deri-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı  Makum Alagöz de önceki yıllarda direnişteki Savranoğlu deri işçileriyle kampa geldiklerini hatırlatarak “Gençlik kampına her gelişimizde gençlerden birçok şey öğrendik” dedi.
Schneider fabrikasında çalışan Birleşik Metal İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Cihan İşçi, ‘İşçiler işyerinde siyaset yapmamalı’ anlayışını eleştirdi.


‘SENDİKADAN İSTİFA ETMEZSEN ADINI ÇIKARIRIZ’

Yaklaşık 100 gündür direnişte olan Standart Profil İşçisi Ayşen Buldağ, işe başlamadan önce fabrikada kendilerine yüksek vaatlerde bulunulduğunu söyledi. Fabrikada kreş açılacağı söylenmesine rağmen kreşe ait odanın depo olarak kullanıldığını anlatan Buldağ, 6 aylık primlerinin ise verilmediğini söyledi. Fabrika yönetiminin yeni evlenen bir kadın işçiye, sendikalı olmadığını söylediği halde “Sen sendikalısın” diye ısrar edip “Ya sendikadan istifa et ya da adını çıkarırız” tehdidinde bulunduklarını ifade etti.
Gebze’den gelen Akif adlı genç işçi, çalıştığı mesleğin yaralanmalara müsait olmasına rağmen sanayi bölgesinde sağlık ocağı olmadığına dikkat çekti.


KULAKLAR TRİBÜNDE

Beşiktaş -Trabzon maçı gençlik kampında da büyük ilgi gördü. Yemekhaneye kurulan ekranda izlenen maçta gözler statta, kulaklar ise tribündeydi. Maçı yayınlayan kanalın statta atılan ‘Her Yer Taksim ;Her Yer Direniş’ sloganları sırasında  yayının sesini kısmasına tepki gösteren gençler hep bir ağızdan ‘Her Yer Taksim Her Yer Direniş’ sloganları attı.  Maç sırasında statta yaşananlar twitterdan takip edildi.


YENİ BİR ‘BİZ’ TANIMI YAPABİLMELİYİZ

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Demirer ile ‘Gezi Eylemleri ve Akademik Mücadele’ adlı bir söyleşi yapıldı. Gezi  direnişi sonrası sıkça tartışılan kendiliğinden hareket ve örgütsüzlük tartışmalarına değinen Demirer, “Kitleleri ve onların dilini anlamamız gerekiyor. Kimliklerimizi yeniden gözden geçirerek, yeni bir ‘biz’ tanımı yapabilmeliyiz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zaman yazarından ‘haram’ zihniyet

SONRAKİ HABER

İşçiler grevde öğreniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...