18 Ağustos 2013 20:27

Metin Altıok Dikili’deydi

METİN Altıok’un bir perdelik oyunu ‘Duygusuz Yenilgi’ önceki gün Dikili’deki Ethem Sarısülük Sahnesi’nde dünya prömiyerini yaptı. Tiyatroya ve hayata yönelik saldırılara karşı yapılan festivalde Metin Altıok’un Duygusuz Yenilgi adlı oyununu sergileyen Orhan Alkaya, Zeynep Altıok Akatlı ve tiyatrocu Turgay Tan&uu

Metin Altıok Dikili’deydi
Paylaş
Eylem Lodos / Hasret Gültekin Kozan

“Şehir tiyatrolarında yönetmelik değişikliğine karşı, devlet tiyatrolarının yok edilmesine karşı, özgürlük alanlarımızın kısıtlanmasına karşı, adaletsizliklere karşı; özgürlüğümüz için, hayatı savunmak için” şiarıyla düzenlenen 7. Türkiye Tiyatro Festivali 15-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Atölyelerin kurulduğu, konserlerin düzenlendiği, tiyatro oyunlarının sahnelendiği festivale birçok sanatçı katıldı. Festivalin en öne çıkan oyunu ise, Metin Altıok’un 1963’te yazdığı ancak unutulduğu için biyografisinde yer almayan Duygusuz Yenilgi idi. Oyunun müzikleri Grup Gündoğarken’e aitti.

ALTIOK’UN KIZI İLE ALKAYA BİR ARADA

Tiyatroların kapatıldığı, sinemaların yıkıldığı, sanat ve sanatçının baskı altında tutulmaya çalışıldığı bir dönemde Dikili Belediyesi’nin böyle bir etkinliğe imza atması hem Dikili halkı hem de tatilciler tarafından büyük bir beğeni kazandı. Tiyatro severler festivale katılan sanatçılarla fotoğraf çektirebilmek için adeta birbiriyle yarıştı.

Dikili’de düzenlenen tiyatro festivaline katılanlardan biri de 2 Temmuz 1993’de Sivas’ta kaybettiğimiz Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı idi. Altıok Akatlı, Metin Altıok’un ‘Duygusuz Yenilgi’ oyunu sergilenmeden önce sahnede Orhan Alkaya ile söyleşi yaptı. Sanatın geleceğimiz açısından önemli olduğunu vurgulayan Altıok Akatlı, böyle bir gecede Dikili’de olmanın kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Altıok Akatlı ardından da babasının sergilenen oyununu izledi.


BÜYÜKŞEHİRLERİN yapamadıklarının yanında Dikili gibi küçük ve ücra bir ilçede bu tarz etkinliklerin yapılmasını değerlendiren Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, bu tür etkinliklerin bütün şehirlerde yapılması gerektiğini kaydetti. Tiyatronun hayatın kendisi olduğunu söyleyen Özgüven, bu festivale nasıl başladıklarını anlattı: “Bizlere Yenikapı Tiyatrosu gelerek tiyatro grubu kurmak istediğini söyledi ve bizden yardım istediler. Onlar da bu işi layıkıyla yapıyorlar. Onlarla birlikte sanatı hayata taşımayı layık gördük.”

Ülkedeki bütün çarpıklıkların tiyatro ile anlatıldığını belirten Özgüven, tiyatroların yasaklanmasına, kapatılmasına rağmen muhalefetin tiyatro ile yapıldığını vurguladı. “Kendi eksikliklerini, yanlışlıklarını, yobazlıklarını göstermek istemeyenler tiyatro ile uğraşarak sanatı bastırmaya çalışıyor” diyen Özgüven, tiyatronun bu çarpıklıkları ortaya yansıtan bir araç olduğunu söyledi. Tiyatroyu çocuklara ulaştırmak için büyük çabalar sarf ettiklerini ifade eden Özgüven, “Bizler tiyatroyu, sanatı özgür bırakmalıyız” dedi.


ORHAN ALKAYA: ‘GİDEREK ARTAN BİR BASKI DÖNEMİNDEYİZ’

DİKİLİ’nin  bir gelenek olduğunu belirten tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya, Türkiye’nin dört bir yanında festivaller yapıldığına dikkat çekti. “Egemenler istedikleri kadar saldırgan ve hoşnutsuz olsunlar onların binlerce yıllık geleneği bitirebilecek ne akılları, ne yürekleri ne de becerileri var. Bu saldırganlıklar umutsuz çabalar, tiyatro ayakta kalır, belki yara alır ama zaten hepimiz yaralarımızla yaşamaya çoktan alıştık” diyen Alkaya “Yaşanan tartışmalar adaletli bir toplum olma yoluna girdirdi bizi. Belki de geç kalınmış bir sorun ama her türlü faşizmin tarih tarafından gönderildiği bir tek yer vardır. O da tarihin çöp tenekesidir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Katliamın etkisi uzun yıllar devam edecek

SONRAKİ HABER

TİS’te ‘-cekli, -caklı kazanım olmaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...