17 Ağustos 2013 17:13

‘Burası bizim ülkemiz değil artık’

ÇARŞAMBA günü meydana gelen büyük çaplı ölümlerin sonuçlarının yansıması ülkede henüz sona ermeden, Kahire bir kez de bu akşam silahlı saldırılarla sarsıldı. Yüksek güvenlik önlemleri ve sürekli havada dolanan askeri helikopterler kendi kanlı baskılarını devam ettirerek, Mısır’ı daha bü

‘Burası bizim ülkemiz değil artık’
Paylaş
Alastair Beach

‘KENDİ ÜLKEMİ TANIYAMIYORUM’

Mohammed Mahmoud, “Asker de polis de kendi insanlarını öldürüyor!” diye konuştu. Tren istasyonunda tüfeklerin patlamasıyla, Mahmoud, kendi ülkesini tanıyamadığını belirterek The Independent’e  şöyle konuştu: “Burası bizim ülkemiz değil artık”. Uzaktan bakıldığında rahatça görülüyor ki son iki yılda, Mısır’da meydana gelen sivil kargaşa dönüşü olmayan bir noktaya erişti, ki diğer komşuları da bu kaosa ortak oldu.

İngiliz sömürgecilerin hayalini kurduğu Garden City dün silah sesleriyle yankılandı. Güvenlik güçleri operasyona devam ederken halk pencerelerini, perdelerini kapattı, esnaf kepenk indirdi. Bazı tanıklar Zamalek’ten de (lüksün hüküm sürdüğü, Hilton hotelin bulunduğu ada) silah sesleri geldiğini bildirdi. Birçok Mısırlı dün kendini en kötüye hazırlayarak uyandı. Mursi destekçileri Cuma günkü gösteri çağrısının yanında, bir hafta boyunca günlük mitingler yapacağını açıkladı. Bir Müslüman Kardeşler lideri bu kaosun eylemleri bitiremeyeceğini ve eğer böyle giderse taraftarlarını kontrol edemeyeceğini söyledi.

SİLAHLAR KİTLEYE YÖNELDİ

Cuma sabahı sokaklar sakindi, asker kendi yerindeydi. Saat öğlen 1 civarı, binlerce Mursi taraftarı protestolarla Ramses Meydanı’na akın etti, bu sırada silahlar polis merkezi binasından meydana doğru yöneldi, kendi insanına vahşice ateş açan polis bunu saatlerce sürdürdü, ortalık toz duman olurken, bir sürü yaralı vardı. Kafasının ön tarafından portakal büyüklüğünde bir parça kopan 16 yaşındaki genç bölge kliniğine zor yetiştirildi.

Ramses Meydanı’ndan yarım mil ötede bulunan al-Tawheed Camii’nde sarmalanmış cesetler tek tek sıralanmıştı. Doktorlar telaş içinde bu yerde ölmekte olan hastalara suni teneffüs , kalp masajı gibi ilk yardımlarda bulunarak canla başla onlara ilk yardım uyguladı. İçlerinden biri, Dr. Hassan Sulayman, “Polisin içinde hiç insanlık kalmamış, kendi insanlarını sanki avlanırmışçasına vahşice öldürüyor” dedi.

Çeviren: Arda Temena




 

ÖNCEKİ HABER

Pera’da direnişin filmleri

SONRAKİ HABER

Bu bir tatil hikayesi değildir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...