17 Ağustos 2013 13:30

Sokaklar için Mısır’ın kanlı mücadelesi

Ordunu halkın üzerinde uyguladığı en büyük vahşet Çarşamba günü ortaya çıktı. Çarşamba günü Nahda ve Adeviye meydanlarında ordu halkın üzerine ateş açtı. Mısır’da iç savaş görüntüleri ortaya çıktı.Mısır tarihinde, devrim süreci başladığından beri en kanlı g&uum

Sokaklar için Mısır’ın kanlı mücadelesi
Paylaş
Alastair Stephens

Mısır tarihinde, devrim süreci başladığından beri en kanlı gününü yaşadı. Ve bu ilk değildi. Ordu yönetime el koyduktan sonra Adeviye Meydanı’na saldırmış, yüzlerce kişiyi öldürmüştü.
Bu kanlı olaylar aslında bizi şaşırtmamalı. Ordu’nun görevi sokaklardaki muhalif sesleri bastırmaktır. Mesaj basitti: Eylem yap ve öl. Bunun bir çok örneğini yaşamış Mısır’da, belki de en kanlı gününü  Adeviye Meydanı’nda yaşadı.

TAHRİR MEYDANIN KAZANDIRDIKLARI

Aslına bakılırsa 2011 yılında büyük gösterilerle birlikte Tahrir Meydanı’nda ilk kazanılmış hakkın gösteri ve protesto hakkı olduğunu söyleyebiliriz.  Yıllardır diktatörlük rejimi altında yaşayan halk ilk kez sokaklara çıkmış sesini yükseltmiştir. Mısır’da en demokratik insan hakkı olan protesto ve gösteri hakkını kazanmak için binlerce insan bu uğurda can verdi.
Daha sonrasında devrim bir çok kez geriledi, tekrar ortaya çıktı, gelişti ve büyüdü.  Bazı kurumlar baştan aşağı yenilenirken, aynı zamanda yeni ve bağımsız sendikalar kuruldu, ve bu yeni kurumlar harekete geçtiler.  Ama protesto hakkı, sokağa çıkma hakkı devrimin kazandırdığı en önemli bir kazanım olarak kaldı. Bugün bu büyük bedellerin ödenerek kazanılan hakka ordu tarafından el konulmuş durumda.

REJİM İŞBİRLİKÇİLERİ BASKI ALTINDA

Tüm bu yaşananların arkasında Mursi’yi deviren ordu vardır. Eğer ilk başta neler yaşanacağı konusunda endişeleri olan varsa bugün neler olduğuna bakabilir. Şimdiki rejimle işbirliği yapmış laikler ve liberaller artık daha da baskı altındadır. Tıpkı eskiden Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin sözcülüğünü yapan ve darbeden sonra başbakan yardımcılığı görevini üstlenen (Adeviye Meydanı’nda yaşanan katliamdan sonra istifa etmişti)Baredey gibi.   

KORKULAR YENİDEN HORTLADI

Ordunun iktidara gelmesinden sonra Müslüman Kardeşlerin (MK)bir çok lideri tutuklandı. Eski generaller ve bir çok asker yönetici olarak atandı. Toplumu sanki eski rejimler yeniden hortlamış gibi bir korku sardı. Yani eski rejimin yarattığı korku yeniden su üstüne çıktı.  Ordu da bu süreçte rolünü eskiye oranla oldukça değiştirdi ve  onlar artık Mübarek Rejimi zamanında olduğu gibi halkın üzerine deve sürenler olmaktan çıkıp, sokağa çıkan halkı yönetir konuma gelmişlerdir.

ORDUNUN GÜÇ GÖSTERİSİ

Ordu bügün Mısır’da tekrardan elde ettiği iktidarın keyfini çıkarmaktadır. Kaslarını göstererek güç gösterisi yapan ordu Mısır’da sokakları kontrol altına almak için elinden geleni yapacaktır. Ve bunu yapmak için ilk başta gösteri ve protesto hakkına el koyacaktır. Bu yüzden Kahire ve Mısır sokakları kan gölüne dönmektedir. Ordu Mısır’da devrim sürecini bitirmek için güç kullanacaktır. Mısırlılar ya bu baskıya boyun eğecek yada devrim yapacaktır.
İngilizceden çeviren: Özlem Temena


MURSİ YARGILANIYOR

MURSİ devrildiği günden göz altında tutuluyor. Mursi işlediği birçok suçtan ötürü yargılanacak. Fakat Mursi asıl olarak devrime karşı suç işlemekten dolayı yargılanacak. bu yana içeride ve devrime karşı suç işlemek  Mursi’nin devrilmesinin arkasından tabi ki şuura konseyini devrilmesi geldi. Şuura Konseyi içinde hala Mübarek dönemine ait kalıntıları barındırıyordu.

ÖNCEKİ HABER

Mısır darbesi ya da ifrattan tefrite siyasal islam

SONRAKİ HABER

Tribün zekası mı devletin yasakçı aklı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...