16 Ağustos 2013 19:38

'Öfke Cuması'na saldırı: Onlarca ölü

Mısır, cuma gününe, sabahın erken saatlerinden itibaren gergin başladı. Müslüman Kardeşler’in liderliğini yaptığı Darbe Karşıtı Platform, çarşamba günü darbe hükümetinin yaptığı katliamı protesto etmek için, cuma namazı sonrası alanlara çıkma çağrısı yapmıştı. Ancak Mısır Ordusu katliam protes

'Öfke Cuması'na saldırı: Onlarca ölü
Paylaş

‘ATEŞ ET’ TALİMATI VERİLDİ

Mısır Genel Kurmay Başkanı Sisi, İhvan’ın cuma namazı sonrası meydanlara inme çağrısına askerlere “ateş serbestisi” vererek karşılık verdi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren askerler tanklar eşliğinde büyük meydanlara çıkan sokakları tuttu. Eylemler sırasında, halk ellerinde Mursi posterleri taşırken istibdat karşıtı sloganlar attılar. Televizyonlara yansıyan görüntülerde askerlerin oldukça büyük bir yığınak yaptığı görüntüleri yer aldı. Ayrıca Müslüman Kardeşler’in Genel Mürşidi Doktor Muhammed Bed, askeri darbe sonlanana kadar gösterilere devam çağrısı yaptı.

Mısır’ın birçok kentinde yapılan gösterilere güvenlik güçleri gaz bombaları ile müdahale etti.  Kahire’de Ramses Meydanı’nda halkın üzerine askerler tarafından ateş açıldı. Tanta kentinde toplanan kitleye müdahale edilmesiyle ölüm ve yaralanma olayları meydana geldi. İsmailiye’de ise yapılan müdahale sonrası 4 kişi öldü 10 kişi yaralandı.

MEDYANIN TAVRI DEĞİŞMEDİ

Mısır’da çarşamba günü yaşanan katliamı görmeyen gazeteler, cuma eylemi çağrısıyla ilgili olarak sadece İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığının açıklamalarına yer verdi.

SUUDİ KRALINDAN TAM DESTEK

Katliama en büyük destek ise bir kez daha Suudi Arabistan'dan geldi. Kral Abdullah, "Mısır'ın terörizme karşı mücadelesinde yanındayız" dedi.

Mısır'da önceki gün de Adeviye ve Nahda meydanlarına düzenlenen saldırılarda 600'ün üstünde sivil yaşamını yitirmişti.

KUTUPLAŞMA ARTIYOR

Katliamlar sonrası Mısır’da bölünme giderek artıyor. Öfke cumasına Ulusal Kurtuluş Cephesi destek vermedi. Diğer bir taraftan el Cezire’nin haberine göre Mursi karşıtı eylemlerde yer alan 6 Nisan Hareketi de üyelerine öfke cuması eylemine katılmama çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)


İstanbul’da Özgür-Der ve İnsani Yardım Vakfı gibi kuruluşların organize ettiği protesto gösterisi Eyüp Sultan’da yapıldı. Cuma namazı sonrasında cami avlusunda toplanan binlerce kişi, Muhammed Mursi’nin posterlerini ve Mısır bayraklarını taşıdı. Sık sık tekbir getirerek Mısır’da darbecilere karşı direnenlere destek verildi. Avlunun tamamen dolmasının ardından Mısır’da hayatlarını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı için saf tutuldu.

Özgür-Der Başkanı Ramazan Kaya Mısır’da yaşanan olaylarda yaralananlara yardım edenlerin bile vurulduğunu belirtti. Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak ise protestoların Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Müslüman coğrafyalarda da aynı şekilde yapıldığını anlattı.

ELÇİLER ÜLKELERİNE DÖNDÜ

Türkiye’ye çağrılan Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Ankara’ya geldi. Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salahaddin’in de Ankara’dan ayrıldığı bildirildi. (HABER MERKEZİ)


İnsan hakları örgütleri, Mısır’da yaşanan insanlık dışı katliamı kınadı. Ankara’daki Mısır Büyükelçiliği önünde bir araya gelen, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve MAZLUMDER üyeleri barışcıl gösterilerin  her yerde ve herkes için hak olduğunu belirterek, katliamcıların yargılanmasını istediler.

Mısır Büyükelçiliği önünde üç örgüt adına konuşan İHD Genel Sekreteri İsmail Boyraz, Mursi yönetiminin askeri darbe ile devrilmesi sonucunda başlayan olaylarda sivil göstericilere ateş açılarak yüzlerce vatandaşın katledilmesine sebep olan  darbe yöneticilerinin bir an önce yönetimi, seçimle iş başına gelen seçilmişlere terk etmesini istedi.

“Haksız yönetimlere karşı direnmek bütün dünya halkları için haktır” diye konuşan Boyraz, barışçıl gösterilerin hiçbir şekilde silahla bastırılamayacağına dikkat çekti. Uluslararsı yargıya seslenen Boyraz,  “Mısır’daki katliamın sorumlullarına  derhal görevlerinden el çektirin ve darbecileri sadece Mısır yargısına bırakmayın, BM, UCM uluslararası yargı mekanizmalarını harekete geçirin” dedi.”

YÖNETİM SEÇİLMİŞLERE BIRAKILMALI

Askeri darbe yapılan bütün ülkelerde insan hak ve özgürlüklerinin ayaklar altına alındığını vurgulayan Boyraz, darbelerde ağır acılar yaşayan Türkiye halklarının Mısır halkının yanında olduğunu söyledi. Boyraz, darbe yönetiminin bir an önce yönetimi seçilmiş sivillerle bırakması gerektiğini vurguladı.

Boyraz, darbelerin ABD tarafından desteklendiğini dile getirerek, sivil göstericilere karşı hedef gözetmeksizin silah kullanmak ve katliam yapmanın BM’ nin kabul ettiği anlaşmalara ve uluslararası sözleşmelere göre insanlığa karşı suç niteliğinde olduğunu da sözlerine ekledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Serêkaniyê'de ambulansa saldırı: 2 ölü 1 yaralı

SONRAKİ HABER

BDP’den Barzani’ye kutlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...