15 Ağustos 2013 17:17

Washington Post: Obama Mısır’da suç ortağı

ABD’de çıkan Washington Post gazetesi, Mısır’da şiddet olayları sonrası, ABD’nin tavrını ve Obama yönetimini ağır bir şekilde eleştirdi. Gazete, Yayın Kurulunun imzasını taşıyan makalede, ABD’nin tutumuyla hem kendi kendisini engellediğini hem de insafsızca davrandığını belirterek Obama yönetiminin ‘suç ortağı’

Washington Post: Obama Mısır’da suç ortağı
Paylaş

ASKERİ YARDIMLAR HALA DEVAM EDİYOR

Mısır’da yaşananların darbe olduğunun bir kez daha vurgulandığı makalede, “Mısır’da 3 Temmuz’daki darbeden önce Obama yönetimi, silahlı kuvvetleri görevden uzaklaştırmaya karşı gizlice uyardı. Herhangi bir ülkede ordunun, seçilmiş hükümetin görevden alınması sırasında ‘belirleyici rol’ oynaması durumunda ABD yasalarına göre yardımların kesilmesi gerekirdi “ ifadelerine yer verildi.Gerçekleşen darbe ile generallerin ABD’nin uyarılarını görmezden gelmesine rağmen Beyaz Saray’ın kendi kanunlarını görmezden gelecek şekilde karşılık verdiği belirtilerek bu ülkeye askeri yardımlarının halen devam ettiği vurgulandı. ABD’nin Mısır’da yaşanan gelişmelere bir süre sessiz kalmasının ‘uzun ve utanç verici bir bekleme’ olarak nitelendirildiği makalede, “Daha sonra Dışişleri Bakanlığı darbe yaşanıp yaşanmadığına dair bir karar vermediğini duyurdu ve Dışişleri Bakanı John Kerry Mısır Ordusunun ‘demokrasiyi yeniden inşa ettiğini deklare etti.” ifadeleri kullanıldı.

‘MISIR DİKTA STATÜKOYA DÖNÜYOR’

Obama yönetiminin kararlarının ciddi eleştirilmesinin ardından, “Bu tercihlerinden dolayı Obama yönetimi, çarşamba günü fiili hükümetin Kahire’nin iki meydanında kamp yapan on binlerce eylemciye karşı uygulanan yeni ve kanlı sert saldırının suç ortağıdır. Aralarında birçok kadın ve çocuğun olduğu en az 343 insanın öldüğü bildirildi. Kaos kızgın çetelerin genellikle güvenlik güçleri tarafından pek korunmayan Hristiyan kiliselerine saldırmalarıyla başladı. Askeri dayatmalı olağanüstü hal gerçekte Mısır’ı 2011 devrimi öncesi yaşanan dikta statükoya döndürüyor.” ifadelerine yer verildi.

ABD’NİN YARDIMI DİKTATÖRLÜĞÜ GÜÇLENDİRİYOR

Son olarak insan haklarına yapılan büyük ihlallere karşı ABD’nin görmezden gelen tavrının, hem kendi kendisini engellediği hem de insafsız olduğu belirtilen makalede, “ABD’nin Mısır Ordusuna desteğe devam etmesi ülkeyi demokrasinin inşasından ziyade yeni diktatörlüğe doğru gitmesine sebep oluyor. Darbenin lideri General Abdulfettah Es-Sisi, kendisini giderek artan şekilde, Cemal Abdülnasır gibi eski diktatörler tarzında bir ulusal kurtarıcı olarak biçimlendiriyor. Çarşamba günkü kanlı saldırı, Mursi’nin Müslüman Kardeşler ile uzlaşı çağrısında bulunan, geçici kabinedeki ılımlı sivilleri bastırması anlamına geliyor. Uygun bir şekilde liderleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed El Baradey istifa etti.” ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Muhalefet ve basın katliamı görmedi

SONRAKİ HABER

Etinizi nereden alırsınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...