20 Mayıs 2011 08:17

Obama’dan Arap halklarına ekonomik tehdit

ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanlığında yaptığı Orta Doğu konuşmasının büyük bölümünü Arap ülkelerinde yaşanan halk isyanlarına ayırdı. Yaşanan krizi fırsata çevirme niyetinde olduğu anlaşılan Obama, bu ülkelerin ekonomilerinde köklü değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. Obama, İkinci D&u

Obama’dan Arap halklarına ekonomik tehdit
Paylaş

Obama, Dünya Bankası ve IMF’den, Tunus ve Mısır ekonomisinin istikrarlı hale getirilmesi ve modernize edilmesi noktasında yapılabileceklere dair gelecek G-8 zirvesine plan sunmalarını istedi. ABD Başkanı, “Sırtında geçmişin borç yükü bulunan bir demokratik Mısır istemiyoruz, Mısır’ın 1 milyar dolarlık borcunu sileceğiz” dedi. “Mesajımız çok basit: Eğer gerekli reformları yapma riskini göze alırsanız, ABD size tam desteğini verecektir” diyen Obama, bu ülkelerde oluşacak yeni hükümetlerin ekonomik olarak ABD’ye bağlı olmaları yönünde açıktan çağrıda bulundu.

Arap ülkelerinin geniş pazar imkanlarını ele geçirme planını da açıklayan Obama, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da kapsamlı bir “Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Girişimi”başlatacaklarını duyurdu. Obama, bölgedeki ticareti artırmak için Avrupa Birliği ile çalışacaklarını söyledi.

ESAD’A: YA DEĞİŞ YA ÇEKİL

“ABD’nin terörle mücadele, nükleer silahların yayılmasını önleme, serbest ticaret ve bölgenin güvenliğinin teminatı, İsrail’in güvenliğinin sağlanması ve Arap-İsrail barışının takibi gibi bölgede bir dizi ana çıkarları takip ettiğini” dile getiren Obama, bunları sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

Bölge insanlarına karşı baskı ve şiddet kullanımına karşı olduklarını iddia eden Obama, bölgede “statükocu yaklaşımın” sürdürülebilir olmadığını bildirdi. Halkının taleplerine yönelik en şiddet içeren karşılığı Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin verdiğini, ama buna karşı uluslararası koalisyonun harekete geçerek, hızla cevap verdiğini hatırlatan Obama, Suriye rejiminin de; vatandaşlarına geniş çaplı tutuklama ve öldürmelerle, gösterilere yanıt verme yolunu seçtiğini söyledi. Obama, “Artık Devlet Başkanı Esad seçim yapmalı. Bu geçişe öncülük edebilir veya yoldan çekilebilir” dedi.

Suriye’nin, İran’ın yolundan gittiğini ve baskı taktiğinde Tahran’dan yardım aradığını ifade eden Obama, İran’ın içeride kendi halkına baskı uygularken dışarıda protestocuların haklarının yanında durduğunu söylemek gibi bir ikiyüzlülük gösterdiğini ileri sürdü.

FİLİSTİN İÇİN 1967 SINIRLARI ESAS ALINMALI

Obama, Orta Doğu konuşmasında, İsrail ile Filistin arasındaki soruna da bir bölüm ayırdı. Obama, “İsraillilerin yerleşim yerleri inşası sürüyor. Filistinliler, görüşmelerden ayrıldı. Dünya, sürekli devam eden bu soruna bakıyor ve çıkmazdan başka bir şey görmüyor” diye konuştu.

Müzakerelerin, Filistin’in İsrail, Ürdün ve Mısır’la, İsrail’in de Filistin’le kalıcı sınırlara sahip olduğu iki devletle sonuçlanması gerektiğine inandığını kaydeden Obama, İsrail ve Filistin sınırlarının, karşılıklı mutabakata varılan takaslarla 1967 sınırlarını temel alması gerektiğini, böylece iki devlet için de güvenli ve tanınmış sınırların oluşturulabileceğini bildirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsyan ateşi İspanya’da

SONRAKİ HABER

Lice’de askeri operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...