13 Ağustos 2013 18:52

Gemi sökümlerinde ölüm var!

ALİAĞA yakınlarındaki Gemi Söküm Tesisleri yine bir iş cinayeti ile kamuoyunun gündemine geldi. Tesisler bir zamanların ünlü TV dizisinin çekildiği “Aşk Gemisi” (Quail Cruises)’nin söküm için Aliağa’ya getirilmesiyle haber olmuştu. Aradan birkaç gün geçtikten sonra ise bu geminin sökü

Gemi sökümlerinde ölüm var!
Paylaş
Özer Akdemir

BUNA İHMAL DENEBİLİR Mİ?

Quail Cruises gemisinin sökümü işinde makine dairesinde biriken suyu boşaltmaya çalışan işçiler su tahliye pompasının egzoz gazı nedeniyle zehirlenmişti. Zehirlenen 8 işçiden Doğan Balcı ve Davut Özdemir kaldırıldığı Aliağa Devlet Hastanesinde yaşamını yitirirken, durumu ağır olan iki işçi İzmir’deki hastanelere sevk edildi. Deniz suyu boşaltımı gibi basit bir iş için mazotla çalıştırılan pompanın egzoz gazından işçilerin zehirlenebileceğinin göz önüne alınmaması patronların işçilerin yaşamının değeri konusundaki umarsızlığını ortaya koyarken, ‘Buna ihmal denebilir mi’ değerlendirmelerine neden oldu. Son derece tehlikeli kimyasal maddelerin yanı sıra, düşme, patlama, yanma gibi nedenlerle onlarca işçinin canından olduğu bu tesislerin hangi kurum tarafından denetlendiği sorusunun yanıtı bu vurdumduymazlığın ardında yatan nedeni de açığa çıkarıyor. Tesisler burada iş yapan firmaların oluşturduğu Gemi Söküm Sanayicileri Derneği tarafından denetleniyor!... Devletin buralarda denetleme yap(a)mamasına gerekçe olarak ise bu konuda yetişmiş bir denetim uzmanının olmaması gösteriliyor.

‘AŞK GEMİSİ’ ÖLÜM GEMİSİ OLDU!

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) iki işçinin yaşamını yitirmesi ile ilgili yaptığı açıklamada ölümlerin ‘düpedüz iş cinayeti’ olduğunu dile getirdi. EGEÇEP tarafından yapılan açıklamada bu cinayetin ilk olmadığı hazırlatılırken, önlem alınmama politikasının devam etmesi halinde son olmayacağı uyarısı da yapıldı. Gemi söküm tesislerinin Hindistan, Pakistan, Çin, Bengladeş ve Türkiye’de yoğunlaşmasının bile bu sektörün niteliği hakkında bilgi verdiğini belirten EGEÇEP,  tesislerin yeterince denetlenmemesi ile ilgili şu çarpıcı tespiti gündeme taşıdı; “Bu sektöre ilişilemiyor, denetlenemiyor. Çünkü ilişkili oldukları demir-çelik, gemi yapımı ve enerji sektörleriyle birlikte ekonomik açıdan Türkiye’nin en büyükleri olarak açıklananlar listesinde en yukarılarda yer almaktadırlar. Bunlar hep iktidar yanlısı ve destekçileridirler. Hep birlikte çevreyi ve emeği sömürürler.”
EGEÇEP sorunun çözümü için, kamu denetimi ile birlikte, üniversitelerin, TMMOB’nin ilgili odalarının, Baro ve Tabip Odasının da katıldığı bir Denetim Kurulunun oluşturulmasını önerirken, bu kurula yörenin en örgütlü sivil çevre örgütünün de katılmasının gereğine işaret etti. (İzmir/EVRENSEL)


KAZADA ÖLEN İŞÇİ TOPRAĞA VERİLDİ

Quail Cruises gemisinin sökümü sırasında gazdan zehirlenerek hayatını kaybeden Davut Özdemir, memleketi Sivas’ta toprağa verildi. Özdemir’in cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumunda yapılan otopsinin ardından Sivas’a gönderildi. Şarkışla’nın Kayapınar köyünde doğan Davut Özdemir’in cenazesi baba ocağına getirildi. Kayapınar Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Özdemir’in cenazesi defnedildi. Davut Özdemir, 4 çocuk babasıydı. Gemide zehirlenenler arasında bulunan ancak kurtulan Dursun Özdemir’in, Davut Özdemir’in hem amcasının oğlu, hem de kayınbiraderi olduğu öğrenildi. (Sivas/CİHAN)


BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILACAK

Quail Cruises’ta meydana gelen kazayla ilgili bilirkişi incelemesi istendi. Olayın meydana geldiği gemide de savcılık talimatıyla soruşturma başlatıldı. Geminin içindeki suyun uzman ekipler tarafından boşaltılmasının ardından, savcılık, bilirkişi incelemesi yapılması için talepte bulundu. İş kazasıyla ilgili gözaltına alınan kimsenin bulunmadığı ifade edilirken, soruşturma kapsamında firmanın iki yetkilisinin ifadesine başvurulduğu öğrenildi. Bu arada kazada ölen iki işçinin ailesi suç duyurusunda bulundu. (İZMİR)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da darbe yine işçilere vuruldu

SONRAKİ HABER

Sendika her şeyden önemli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...