14 Ağustos 2013 09:39

Mısır’da darbe yine işçilere vuruldu

Mısır’da Süveyş demir çelik fabrikasında 3 haftadır ikramiye talepleriyle grevde olan işçilere ordu müdahale etti. İşçilerin eylemini dağıtan askerler, iki işçi temsilcisini de  göz altına aldı. İşçilerin göz altına alınması büyük tepki topladı. Güvenlik yetkilileri, işçilere, grev yaptı

Paylaş

PATRON İŞÇİLERİ TEHDİT ETTİ

Süveyş’te Al-Ataqa sanayi bölgesinde demir çelik işçileri 3 haftadır ikramiye ve prim talepleriyle grevdeler. Greve karşılık patron, son 3 yılda kâr edemediğini öne sürerek işçileri işten çıkarmakla tehdit etti.    Mısır’da ordunun işçileri zor kullanarak dağıtması bir çok sendika tarafından kınandı ve ordunun işçi düşmanı yasalarına karşı kitlesel eylem çağrısında bulunuldu.

MISIR'DA ÇATIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

MISIR'da, devrik Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve iadesi talebiyle iki meydanda kurulan protesto kamplarını kuşatmayla sonlandırma planının ertelendiğini belirtildi. Başkentteki bir güvenlik yetkilisi BBC Arapça'ya yaptığı açıklamada yetkililerin kampları boşaltma çağrısının, göstericileri engelleyebileceklerini söyledi. Fakat sonrasında herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Diğer bir taraftan başkent Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevine dönmesi için yürüyüş yapan göstericilerle, geçici hükümeti destekleyenler arasında çatışma çıktı. 

ÇIKAN ÇATIŞMALARDA 10 KİŞİ YARALANDI

Mursi taraftarı din adamının Vakıflar Bakanlığı'na girmesinin polis tarafından engellendiği sırada çatışma çıktı. Reuters muhabiriyse, birkaç bin kişinin katılımıyla İçişleri Bakanlığı'na yürüyen Mursi destekçileriyle, geçici yönetimi destekleyenlerin arasında çatışma çıktığını söyledi. Çatışmalarda 10 kişi yaralandı. Polis olaya göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Çıkan çatışmaların ardından Mısır'da devam eden gerginlik had safhaya ulaştı. Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, yaptığı açıklamada sorunun "diyalog veya kanun üstünlüğü ile" çözülmesi gerektiğini söyledi. Yetkililerin üç haftadır diyalog sağlamaya çalıştığını söyleyen Fehmi, "Polis harekete geçtiğinde,  “temel kurallara uygun davranacaktır" dedi. Bugün için yeni bir gösteri çağrısı yapan Müslüman Kardeşler hareketinin liderlerinden Ferid İsmail ise şu  : "Halk, tüm meydanlara çıkmakta ısrarlı" dedi.

12 SENDİKA ORTAK ÇAĞRI YAPTI

Devrim daha tamamlanmadı. Mısır’da Mübarek ve Mursi dönemi arasında bir fark göremeyen kitlelerin,Mursi’yi devirmesinin ardından yaklaşık 1.5 ay geçti. Taleplerinin karşılanmadığını gören kitleler Mübarek’i ve Mursi’yi, devirmesine karşın, şu anda yönetimde olan ordu kitlelerin gücünü görmezden gelmektedir. Hatta, Genel Kurmay  Başkanı Sisi, Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve Başbakan Hazem Beblawi tarihten hiçbir ders çıkarmamış olacaklar ki ‘terörle mücadele’ adı altında halka karşı savaş açmışlardır.

İŞÇİLER MÜCADELENİN EN ÖNÜNDE YER ALDI

Mahalla’da 2006 yılında yaşanan büyük grev esnasında demir çelik işçileri her zaman mücadelenin en önünde yer aldı. Mübarek’in devrilmesinde büyük rol oynayan onlardı. Mursi iktidarı döneminde de talepleri için bir çok işçi alana çıkmıştı. Bugün yeni hükümetin temsilcileri Mansur ve Beblawi işçileri tutuklayarak eski iktidarlarla aynı çizgide olduklarını kanıtladır.

MÜCADELEYE DEVAM

Son yaşanan grev ve işçi eylemleri göstermektedir ki Mısır devrimi henüz tamamlanmamıştır. Devrimin talepleri karşılanana kadar işçi sınıfı mücadelesi devam edecektir. Bizler, bu metni imzalayan sendikalar olarak işçilerle birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Gözaltına alınan işçiler derhal serbest bırakılmalıdır, ve ordu askerlerinin fabrikanın önünden çekmelidir. Bizler tüm politik ve demokratik kitle örgütlerini Süveyş demir çelik fabrikasının işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ayrımcılık yetmedi yurtları ayırıyorlar

SONRAKİ HABER

Gemi sökümlerinde ölüm var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...