13 Ağustos 2013 18:41

Ayrımcılık yetmedi yurtları ayırıyorlar

Öğrenci yurtları, özellikle üniversitelilerin geldiği şehre alışması, yeni arkadaşlıklar kazanması için en uygun ortamlar. Okul anılarına birçok hatıranın katıldığı yerler yurtlar. Tanımadığın kişiyle aynı odayı, aynı yemeği, suyu paylaşmak ilk zamanlar ilginç gelse de daha sonra alışılır. Ranzaların yerden tavana kadar kapatt

Ayrımcılık yetmedi yurtları ayırıyorlar
Paylaş
Birkan Bulut

Ancak YURTKUR tarafından yeni eğitim yılı uygulanacak olan değişikliğe göre yaklaşık 16 bin kadın öğrenci farklı yurtlara taşınacak. Ankara Tahsin Banguoğlu Yurdu da kadın öğrencilerin taşınacağı yurtlardan biri. Yurtta kalan öğrenciler, karma yurtlarda bile yaratılan cinsiyet ayrımcılığının, bu kararla daha da pekişeceği görüşünde.

‘YURDUMUZDAN SÜRÜLDÜK’

Tahsin Banguoğlu Yurdu’nda kalan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Hasret Çeçe, erkek öğrencilerin gece 00.00’a kadar yurda girebildiğini, kadın öğrencilerin ise yurda son giriş saatlerinin hafta içi 22.30, hafta sonu da 23.00 olduğuna dikkat çekiyor. Gece geç saatlerde erkek öğrencilerin yurt bahçesinde oturmalarına izin verilirken kendilerine verilmediğini belirten Çeçe, “Geç kaldığımız günlerde azarlanırdık. Görevlilere ‘hâlâ erkekler dışarıda’ dediğimizde, bu ‘yurdun kuralları var, siz onlarla eşit misiniz’ diye saçma sapan cevaplarla karşılaşırdık. Nitekim hepsini yutuyorduk, daha doğrusu yutmak zorunda kalıyorduk” diyor. Çeçe, tüm olumsuzluklarına rağmen ucuzluğu nedeniyle burada kalmak zorunda olduğunu belirtiyor.

ÖNCE 8 KİŞİLİK ODALARA BAKIN

Uygulamayı ‘tabiri caizse yurdumuzdan sürüldük’ diye yorumlayan Çeçe, okuduğu üniversiteye bir buçuk saat uzaklıktaki Atatürk Yurdu’na yerleştirilmek istendiklerini anlatıyor. Yurtların ayrılmasıyla yapılan cinsiyetçiliğe tepki gösteren Çeçe, “Erkek denilen varlık bizim babamız, ağabeyimiz, sevgilimiz, kuzenimiz. Nasıl bir zihniyet kadın ve erkeği birbirinden ayırmaya yönelik politikalar yapar anlamış değilim” diyor.
Aynı yurtta kalan Seda Süral da, uygulamanın YURTKUR’dan yapılan açıklamaların aksine, kadın ve erkek öğrencilerin bir arada olmasından rahatsız bir zihniyetin ürünü olduğu görüşünde. Kadın ve erkeklerin ayrı bloklarda dahi kalmalarına tahammül edilemediğini belirten Süral, “Yarın kim bilir neler yapacaklar?​” diye soruyor. YURTKUR yetkililerini asıl dertlerinin yurt koşullarının iyileştirilmesi olması gerektiğini söyleyen Süral, öğrencilerin aralarındaki iletişiminden korkulduğunu söyledi. Süral, yetkililerin 8 kişilik odalardan,ders çalışma salonlarının durumundan bîhaber olduklarını ifade etti.

AYRI YURT POZİTİF AYRIMCILIKMIŞ

YURT-KUR yetkilileri yaptıkları açıklamalarda mevcut sistemde kadın ve erkek öğrencilerin yalnızca yemekhane ve kantinleri ortak kullandıklarını belirttiler. Bundan rahatsız olan kadın öğrencilerin şikayeti sonucu böyle bir uygulamaya gidildiği iddia edilmiş, yeni uygulamayla kadın öğrencilere ‘pozitif ayrımcılık’ yapıldığı ileri sürüldü.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise karma yurt ya da ayrıştırma gibi bir gündemlerinin olmadığını ileri sürdü. Kılıç, yeni uygulamanın erkek yurtlarında erkek personelin, kadın yurtlarında ise kadın personelin çalışarak ortak alanların daha rahat kullanılmasına yol açacağını savunmuştu.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

“Augurcular” Görev Bekliyor

SONRAKİ HABER

Mısır’da darbe yine işçilere vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...