20 Mayıs 2011 04:07

'İnsanlıktan utandıran' toplu mezar manzarası

Daha önce 28 PKK'linin cenazelerinin gömüldüğü belirtilen Bitlis'in Hizan İlçesi çöplüğünde karların erimesiyle birlikte, yol açma bahanesiyle çalışma başlatıldı. İlçe Özel İdare'ye ait buldozerlerle yapılan çalışma sonucunda çöplükte insan kafatası ve kemikleri ort

'İnsanlıktan utandıran' toplu mezar manzarası
Paylaş
Salih Sertkal


Çeşitli zamanlarda yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'liler ile faili meçhule kurban giden yurttaşların toplu olarak gömüldüğü toplu mezarlarla gündeme gelen Bitlis'te, kan donduran manzaralar ortaya çıkıyor. Hizan İlçesi'nde bulunan ve resmi başvurularla savcılık tarafından da tespiti yapılan ve kimi görgü tanıklarının beyanlarına göre; 22 ile 28 PKK'linin cenazesinin bulunduğu çöplük alanda Hizan İlçe Özel İdaresi'ne ait buldozerle "tarla yolu açma" adı altında çalışma başlatıldı. İki metre derinlikte ve 5 metre genişlikte açılan yolun geçtiği çöplük alanda, insana ait kafatası ve kemikler ortaya çıktı. Öte yandan daha önce Mutki İlçe Jandarma Karakolu bahçesinde bulunan toplu mezarların karakol yetkilileri tarafından gizlice kazı yapılarak, cesetlerin yok edilmesinin ardından şimdi de yine aynı karakolun yanı başında bulunan ve görgü tanıklarının gösterdiği 4 ayrı noktaya yol genişletme çalışması yapan yüklenici firma tarafından moloz dökülüyor. İHD'nin hem Hizan'daki hem de Mutki'deki toplu mezar noktalarına ilişkin yaptığı başvurulara rağmen, savcılıklar olanları görmezden geliyor.

BULDOZERLE TOPLU MEZARIN OLDUĞU YERDE YOL AÇILDI

Söz konusu toplu mezarın bulunduğu Hizan çöplüğünün yanında tarlası bulunan Gürgün Çelik adındaki yurttaş, Hizan İlçe Özel İdarisi'nden hiçbir resmi başvuru yapmadan özel idareye ait iş makineleriyle toplu mezarların bulunduğu çöplük kısmını üsten iki metre derinliğine ve beş metreden fazla genişlikte yol açıldığını söyledi. Yolun bu kadar derin ve tarlanın neredeyse eni kadar genişlikte açılmasının ise yapılanın toplu mezarı yok etme amacı taşıdığı ifade edildi.

'BU BİR İNSANLIK SUÇUDUR, İNSANLARIN KEMİKLERİNE BİLE SAYGI YOK'

İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan ise, Hizan'daki çöplükte yaptığı incelemeler sonucunda tahribat sonucu toplu mezardaki cesetlere ait kafatası ve kemiklerin ortaya çıkmasının insanın vicdanıyla uygun düşmeyecek bir durum olduğunu belirterek, Mutki Jandarma Karakolu bahçesindeki toplu mezar gibi Hizan çöplüğündeki toplu mezarın da ortadan kaldırılmak istendiğini belirtti. Ceylan, yerel bilgi kaynakları ve olayın görgü tanıklarının beyanlarına göre 22-28 kişinin cesedinin Hizan çöplüğünde gömülü bulunduğunu, savcılar başta olmak üzere tüm resmi makamların da bunu bildiğini, ama bu tahribata göz yumulduğunu söyledi. Ceylan, yolun açıldığı yerde söz konusu genişliğe ihtiyaç duyacak hiçbir yerleşim yerinin olmadığını ve yapılanla toplu mezarların ortadan kaldırmasının amaçlandığını ifade etti.

'RESMİ BAŞVURUYA RAĞMEN YETKİLİLER DUYARSIZ'

Hizan çöplüğündeki toplu mezarın açılması için Hizan Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulunduklarını hatırlatan Ceylan, kendilerine cevap verilmediği gibi savcılığın gözü önünde toplu mezarın İlçe Özel İdare'ye ait iş makinesiyle yol açma adı altında tahrip edildiğini belirtti.

Ceylan, Mutki'de de dört ayrı yerde resmi olarak toplu mezar başvurularının olduğunu, bunun savcılıkların bilgisi dahilinde olduğunu, ama buna rağmen aynı şekilde mevcut toplu mezarların yol açma bahanesiyle üstlerine moloz dökülüp, yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Konuya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Ceylan, tüm vicdanlı kamu görevlilerini ve yetkilileri bu tahribata dur denilmesi için duyarlı olmaya çağırdı. (Bitlis/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kütahya'daki depremde 2 ölü 85 kişi yaralı

SONRAKİ HABER

‘Utanmadan kapımızı çalıyorlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...