19 Mayıs 2011 12:58

Tuzlalı işçiler Blokta birleşti

İş cinayetleri ve sendikalaşma mücadeleleriyle adından söz ettiren Tuzla’nın Türk ve Kürt kökenli işçileri kardeşlik için bir araya geldi. Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahat Tuncel’in katılımıyla toplantı yapan işçiler, 12 Haziran seçimlerinden sonra da

Tuzlalı işçiler Blokta birleşti
Paylaş
Gökhan Çetin

Deri-İş Tuzla Şubesi’nde yapılan toplantıya, deri işçileri, direnişteki Kampana işçileri, Petrol-İş’te örgütlenen Sa-ba işçileri, Filtre Metal, Elit Metal, AKS Metal, Mesa Metal, Rimaks Tekstil, Zanga Tekstil, Kayalar Kimya, tersane, inşaat ve boya işçileri ile Tez Koop-İş Sendikası üyesi yaklaşık 100 işçi katıldı.

BLOKUN İŞÇİLERLE BULUŞMASI ÖNEMLİ

Açılış konuşmasını yapan Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay seçime giderken, işçi ve emekçilere yönelik saldırıların da işçilerin direnişinin de sürdüğünü vurguladı. Tay, böylesi bir dönemde Blok adaylarının işçilerle buluşmasının önemli olduğunu söyledi.

Emek Partisi GYK Üyesi Metin İlgün de çalışma koşullarının kötüleştiği ve sürelerin uzadığı bir dönemde işçinin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Partilerin kimleri aday gösterdiğine bakılması gerektiğine dikkat çeken İlgün “CHP’nin adayı iş cinayetlerinin yaşandığı bir tersanenin sahibi. İşçiler bunu düşünmeli. Buna itirazımız varsa, akan kardeş kanına itirazımız varsa, çalışma koşullarına itirazımız varsa birleşmemiz gerekiyor” diye konuştu. Blokun Türk ve Kürt işçileri birleştirmek ve gerçek bir kardeşliği hayata geçirmek istediğini söyleyen İlgün, şöyle devam etti: “Eğer yaşanan gelişmeleri sadece izlersek değiştiremeyiz. Türk-Kürt işçiler olarak yaşadığımız sokağı, çalıştığı fabrikayı, etrafımızı örgütlersek, omuz omuza durursak kazanabiliriz.”

KURTULUŞ BİRLİKTE MÜCADELEDE

Türk işçilerin kendi ana dilini kullanmak isteyen Kürtlerin üzerine bomba yağdırılmasına seyirci kalmaması ve muhakkak tavır koyması gerektiğini dile getiren İlgün, “Irkçı politikalardan etkilenmiş tüm işçi arkadaşları kazanmak zorundayız, Kürt işçisinin de Türk işçisinin de kurtuluşu birlikte mücadele etmekten geçiyor” dedi.

Sebahat Tuncel’in milletvekilliği boyunca Tuzlalı işçilerin yanında olduğunu ve işçilerin sorunlarını Meclise taşıdığını aktaran İlgün, sermaye basınının ise buna yer vermediğini belirtti ve şunları söyledi: “Niye? Çünkü Türk işçilerin de bunları görmesini, işçilerin birleşmesini istemiyorlar.”

‘BİRLİKTE YÜRÜYELİM’

Seneler sonra bir işçi kitlesinin içinde konuşmak beni heyecanlandırdı diye söze başlayan BDP Eş Başkan Yardımcısı Ömer Ağın, “Türkler için de Kürtler için de bir adım dahi geri gidecek yerimiz kalmadı. Birleşip mücadele etmekten başka çıkar yol yok” dedi. Kimseye cenneti vaat etmediklerini, cennete giden yolda birlikte yürümeyi önerdiklerini dile getiren Ağın, tüm işçileri Bloka destek vermeye çağırdı.

İşçilere siyasetin yasaklandığını ancak işçilerin tek kurtuluşunun yasaklanan bu alana girmesiyle mümkün olduğunu söyleyen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahat Tuncel, işçilerin birliğinin önemine dikkat çekti. Türk işçisinin de Kürt işçisinin de esnek çalışmayla karşı karşıya olduğunu, eşit işe eşit ücret talep ettiğini vurgulayan Tuncel, “Fakat mesele Kürt meselesine gelince, ortak mücadele etmeyi engelleyen ayrıştırıcı politikalar etkili oluyor” dedi. Kürt işçilerin de daha çok kimlik sorunuyla uğraştığına dikkat çeken Tuncel, Blokun ve seçimlerin birliği sağlamak için önemli olduğunu söyledi.

Kendisini Alevilerin temsilcisi gibi göstermek isteyen CHP’yi sert bir dille eleştiren Tuncel, “Soruyorum, iktidar oldukları dönemde niye Alevilerin zorunlu din derslerinin kaldırılması ve cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması talebini karşılamadılar?​” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP’de değişim yaşanıyormuş gibi bir hava yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Tuncel, bunu Obama’nın ABD Başkanı olduğu dönemde yaratılan havaya benzetti. “Obama Başkan oldu, ABD’de ne değişti, politika değişti mi?​” diye soran Tuncel, CHP’nin seçim beyannamesinde Kürt sözcüğünün bile geçmediğini ifade etti.

HEPSİ AYNI

Tuncel, “AKP’nin, CHP’nin, MHP’nin ve diğerlerinin üzerlerindeki örtüyü çıkarınca aynı şey kalıyor. Hepsinin de altından imha ve inkar çıkıyor” diye konuştu.

Blokun sadece seçim için kurulmadığını, asıl mücadelenin 12 Hazirandan sonra başlayacağını ifade eden Tuncel, tüm işçi ve emekçilerin sorunlarını çözmek için birlikte mücadele edeceklerini söyledi. Tuncel, tüm işçilerin Bloku desteklemesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda söz alan işçiler de Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunu desteklediklerini bildirdiler. Bir deri işçisi, “Ben bir Türk işçi olarak, Kürtlerin mücadelesini anlıyorum ve destekliyorum. Bizim derdimiz ortak Kürtlerle işçilerin birlik olması gerekiyor” dedi.

TÜM İŞÇİLER SEÇİME KATILMALI

Tekstil işçisi Fikriye Akgül ise, şunları söyledi: “Ben işçiyim, bir anneyim. Çalıştığım fabrikada ilk başlarda Kürt olduğum için benden uzak duran Türk işçiler vardı. Ancak çalışma koşullarımızın kötülüğünden kaynaklanan sorunları bir araya gelmeden aşamayacağımızı fark ettikçe birbirimize yaklaşıyoruz.” Tersanelerde kum torbası yerine işçiler kullanıldığı için yaşanan ölümlerde Sebahat Tuncel’in yanlarında olduğunu kaydeden Akgül, şöyle devam etti: “Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için esnek çalışmaya ve emekçilere yönelik tüm saldırılara karşı Sebahat Tuncel’i destekliyorum.”

Toplantı sonunda yeniden söz alan Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, AKP Hükümetinin taşeronlaştırmayı yaygınlaştırdığını, sendikalaşma mücadelelerine saldırdığını dile getirdi. Tay, buna karşı tüm işçi ve emekçilerin kendi mahallelerinde, iş yerlerinde seçim çalışmasına katılması gerektiğine dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şık ve Şener için yürüyen gazetecilere ceza

SONRAKİ HABER

Kütahya'daki depremde 2 ölü 85 kişi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa