13 Ağustos 2013 16:25

Serhat: Kaygılar boş!

Kürt Ulusal Kongresi’nin ertelenip ertelenmeyeceği ve Rojava’daki gelişmelere nasıl tepki göstereceği tartışmalarıyla beraber Hazırlık Komitesinin çalışmaları da sürüyor. Hazırlık Komitesi üyesi ve aynı zamanda KCK Yürütme Konseyi Üyesi olan Ronahi Serhat çalışmalar hakkında DİHA’ya konuştu. Başta T&uum

Serhat: Kaygılar boş!
Paylaş

‘KONGRE BİR BAŞKAN SEÇMEYECEK’

Kürt Ulusal Kongresi’ne ilişkin olarak hem Kürt hem de uluslararası kamuoyunda ‘kongre başkanı kim olacak’ sorusunun en çok tartışılan konulardan biri olduğunu söyleyen Serhat, “Bu kongre bir başkan seçmeyecek. Zaten Kürt halkının kalbinde yer edinenler bellidir. Bu kongre sadece alınacak kararların takipçisi olmak, o kararların uygulamak üzere bir üst konsey ya da koordinasyon oluşturmakla yükümlü” dedi. Kongrenin yönetim modeline ilişkin tartışmaların sürdüğünü dile getiren Serhat, “Sekreterlik, dönüşümlü sözcülük gibi farklı görüşler var. Ama önemli olan demokratik olmasıdır” dedi. Serhat, kongrenin günlük siyasette yer almayacak, manevi bir kurum olmayacağını, Kürt halkının geleceğini belirleyip, ulusal görevlerini yerine getirecek bir pratik içerisinde olacağını da söyledi. Toplam sekiz karar tasarısı hazırladıklarını söyleyen Serhat, bunların temel ilkeler, strateji, siyaset, meşru-savunma, medya, ekonomi, ekoloji, özgür toplum ve kongre modeline ilişkin tasarılar olduğunu belirtti. Bu konularda toplam sekiz komisyonun çalıştığını belirten Serhat, karar tasarılarında Ortadoğu halklarını yakından ilgilendiren hususlar olduğunun altını çizdi.
‘Bazı devletlerin kongrenin yapılmasını istemediği, bazılarının kongreyi kendisi için bir tehlike gördüğü’ yönlü tartışmalara da değinen Serhat, “Tüm bunlar boş kuşkulardır. Bir halkın birliği bir başka devlete zarar vermez. Hele de Kürtler açısından bu hiç böyle değildir. Kürtler şimdiye kadar hep barış, özgürlük ve demokrasiyi dillendirdi. Barış, huzur, demokrasi ve özgürlük hakkından mahrum bırakılan, uzak tutulan halk Kürt halkıdır. Kürtlerin başkalarının hakkını gasp etme gibi bir durumu yok. Bilakis Kürtler baskı altındadır. Kürtler bu kongreyle parçalanmışlığı bitirmek istiyor” şeklinde konuştu. (HEWLER)

ÖNCEKİ HABER

Rojava için ilaç

SONRAKİ HABER

‘Gezi ruhu’ kadınları bir araya getiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa