12 Ağustos 2013 19:30

Can baba için akşamüstü saat beşte buluşalım

‘Dolu dolu yaşayacağız ve öleceğiz/Metin gibi bir boşluğu doldurmak için’ demişti Can Yücel 20 Ocak 1996 tarihli Evrensel’deki köşesinde yer alan ‘Boşluk yoktur’ şiirinde. Yücel’in aramızdan ayrılalı 14 yıl olmuş. Şairi ülkenin pek çok yerinde yazarlar, şairler ve dostları anacak.Türkiye yazar

Can baba için akşamüstü saat beşte buluşalım
Paylaş

Türkiye yazarlar Sendikası da Can Yücel’i ölümünün 14. yılında anıyor. Yazarlar 14 Ağustos’ta Kuzguncuk Çınaraltı Parkı’nda buluşacak.

Gezi direnişinin sokaklara yansımasının hemen hemen pek çok yanı konuşuldu, yazıldı. Duvarlara satır satır yazılan edebiyat da herkesin ilgisini çekti. Şiirler, kahramanlar, şairler meydanlarda, parklarda tepkinin, öfkenin, sevincin sözcüsü oldular. Yazarlar Sendikası da Yücel’in anmasına hazırlanırken bunu unutmamış ve hazırladıkları afişte ‘Aşk olsun (Size) çocuk(lar) aşk olsun’ diyerek Can Yücel’in Gezi’de Parkı’nda olduğunu duyurdu;

Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer, Egemen Berköz, Refik Durbaş, İsa Çelik, Nadir Göktürk, Yaşar Miraç, Gülsüm Cengiz, Müslüm Çelik, Mustafa Köz, Ferruh Tun., Cihan Oğuz, Ercan Kesal, Metin Üstündağ, Hüsnü Arkan, Ayhan Boskurt ve Cengiz Kılçaer “Elbet bir çapulculuğu var akşamüstü saat beşte” diyerek bir araya gelecekler.

1926 İstanbul doğumlu şair aynı zamanda eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’in de oğlu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde Latince-Yunanca okudu. Öğrenimine İngiltere’de Cambridge Üniversitesinde klasik filoloji okuyarak devam etti. Sanat tarihi dersleri izledi. Şair, çevirmen ve radyo görevlisi olarak tanındı. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı (1953-1958). Türkiye’ye döndükten sonra bir süre turist rehberi olarak çalıştıktan sonra bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını sürdürdü. Nazım, nesir çevirileriyle de tanınan Can YÜCEL, şiir alanında ilk kitabı ‘Yazma’dan sonra uzun bir süre biçim arayışlarını sürdürdü.

Çeşitli edebiyat, kültür dergilerinde ve siyasi dergilerde; şiirleri, edebiyat ve tiyatro çevirileri ile siyasal konularda yazıları yayımlandı. 12 Mart döneminde Che Guevara ‘nın “Gerilla Harbi” ve “İnsan ve Sosyalizm” kitaplarının çevirisi nedeniyle 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1974 affıyla tahliye oldu. 12 Eylül sonrasında “Somut” dergisindeki “Hamileler” isimli şiiri edebe aykırı, müstehcen olduğu iddiasıyla para cezasına çarptırıldı. Aynı iddiayla “Rengâhenk” adlı kitabı toplatıldı.Şairliğini, şiirin külhanca raconlarından yararlanarak siyasal inançlarıyla yoğurdu.

Şair 12 Ağustos 1999 tarihinde İzmir’de öldü, vasiyetine uyularak Datça’da toprağa verildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan: Süreç tek taraflı yürümez

SONRAKİ HABER

Soykırımdan soy koduna

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...