12 Ağustos 2013 19:27

Siyanüre karşı #Direnbakırtepe

Sivas Kangal’da siyanürle altın çıkarılmasına karşı tepkilerini sürdüren Bakırtepe halkı, #direnbakırtepe etkinliğinde bir araya geldi. Alevilerin kutsal yerlerinin talanının yüzyıllardır süren bir devlet politikası olduğuna dikkat çeken Bakırtepeliler, inançlarına ve çevrelerine yönelik saldırılara karşı m&uu

Siyanüre karşı #Direnbakırtepe
Paylaş

İstanbul ve Ankara’dan otobüslerle Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Bakırtepe köyüne ulaşan yüzlerce kişi önceki gün, Alevilerce kutsal sayılan mekanların yok edilmesine ve doğaya sahip çıkmak için yürüyüş yaptı.  Bakırtepe’nin zirvesine doğru yürüyüş yapan yüzlerce kişi “Bakırtepe bizimdir bizim kalacak”  sloganını attılar. Kangal Dernekler Federasyonu ve Bakırtepe Çevre Platformunun ortak düzenlendiği “#Direnbakırtepe” başlıklı etkinlik yürüyüşün ardından konuşmalarla devam etti. Açılış konuşmasını yapan Kangal Dernekler Federasyonu Genel Başkanı İsmail Erdem, Bakırtepe’ye sahip çıkma çağrısı yaptı. Bakırtepe’nin birçok sorunu olduğunu dile getiren Erdem, birlik ve beraberlik sonucu bu sıkıntıların aşılabileceğini anlattı.

‘MADENE DEĞİL, SİYANÜRE KARŞIYIZ’

Siyanürle altın çıkarılmasını kabul etmediklerini dile getiren Erdem, “Bize maden şirketlerine karşıymışız gibi bakıyorlar, hayır arkadaşlar biz karşı değiliz. Biz bütün bu madenler işletilirken, hukukuna göre çevreye saygılı bir şekilde çıkarılmasından yanayız. Bu nedenle tabii ki buraların gelişmesini istiyoruz, fakat Bakırtepe’de siyanürle altın işlemesi var. Bu nedenle bu şirket siyanür kullanacaksa topraklarımızdan gidene kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.

‘BİRLİĞİMİZ KORKUTUYOR’

Bakırtepe Çevre Platformu Ankara Sözcüsü Ali Balkız da Bakırtepe’de Alevi ve Sünnilerin iç içe yaşadığını, dayanışma içerisinde olduklarını ve bu birlikteliğin egemenleri korkuttuğunu söyledi. Ortak mücadelenin kazanım getirdiğine dikkat çeken Balkız, çevre mücadelelerini daha da büyüteceklerini kaydetti.

ÖDAK Eş Başkanı Elmas Çalışkan da, “Yıllardır bu devlet Alevileri görmezlikten geliyor, mücadele edeceğiz. Nasıl ki Sivas Katliamı, Pir Sultan Abdal’ın idamı bu topraklarda yaşayan Alevileri yıldırmadıysa şimdi de yılmayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından sahne alan Grup Yorum üyeleri ile katılımcılar birlikte ezgiler söyledi, halay çekti. Yöresel sanatçıların da sahne aldığı etkinlikte,  Bakırtepe için adanan 19 kurban kesildi. Alevi inancında paylaşım örneği olan ‘lokma’ dağıtımı yapıldı. Etkinlik, Pir Sultan Abdal Derneğinin otantik semah ekibinin semah gösterilerinin ardından  davul zurna ile çekilen halaylarla sürdü. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Göç edenlerin yüzde10’u genç

SONRAKİ HABER

Öcalan: Süreç tek taraflı yürümez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa