12 Ağustos 2013 19:22

Göç edenlerin yüzde10’u genç

Birleşmiş Milletler başka bir ülkeye göç eden insan sayısının yılda 214 milyonu bulduğuna işaret etti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon da 12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, gençlerin göç etmelerinin arkasında birçok neden yattığını, bazılarının bas

Göç edenlerin yüzde10’u genç
Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon da 12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, gençlerin göç etmelerinin arkasında birçok neden yattığını, bazılarının baskılardan kaçtığını, bazılarının ya yalnız başına ya da aileleri ile birlikte göç ettiğini söyledi.
BM Ankara Enformasyon Merkezinden yapılan açıklamada Ban’ın mesajı aktarıldı. Dünya genelinde başka bir ülkeye göç eden insan sayısının yılda 214 milyonu bulduğuna işaret edilen açıklamada, bu rakamın yüzde 10’unu ise gençlerin oluşturduğu, ancak onların karşılaştığı sorunlar ve edindikleri tecrübeler hakkında çok az şey bilindiği belirtildi.

GİTTİKLERİ YERDE IRKÇILIKLA KARŞILAŞIYORLAR

Genel Sekreter Ban, adı geçen konu hakkında “Bazıları gittikleri yerlerde kendi memleketlerinden tanıdıklara sahip oluyor. Bir kısmı ise yeni bir çevre edinmek zorunda kalıyor. Bu gençlerin birçoğu gittikleri yerde ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve insan hakları ihlalleri dahil olmak üzere birçok sorunla karşılaşabiliyor. Genç kadınlar ise cinsel istismar ile karşı karşıya kalabiliyor” dedi. Yoksulluk, kalabalık ve hijyen olmayan koşullarda yaşamak ve insan onuruna yakışır bir iş bulmada yaşanan zorlukların, göçmenlerin sık sık karşı karşıya kaldıkları sorunlar arasında yer aldığını belirten Ban, küresel ekonomik ve mali krizin bu sorunların daha da şiddetlenmesine neden olduğunu vurguladı.

ÇOCUKLAR İÇİN İSTİSMAR RİSKİ BÜYÜK

“Göçmenler, bir de hem yerel halk hem de siyasiler tarafından başkalarının işlerini ellerinden almak ile suçlanıyor ve böylece ayrımcılığa uğrama riskleri de artıyor” diyen Genel Sekreter, anne ve babalarının göç ederken yanlarında götürmedikleri çocukların da psikolojik ve sosyal sorunlarla boğuşmak zorunda kaldığını ve istismara daha açık hale geldiklerini belirtti.
Genç göçmenlerin kendi toplumlarına, başka ülkelere geçmek için kullandıkları ve göç ettikleri ülkelerin toplumlarına ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan olumlu katkı yaptıklarını vurgulamanın çok önemli olduğunu belirten Ban, “Bu gençlerin büyük bir bölümü, para kazanmak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için çok çalışıyor” diye konuştu.

ULUSLARARASI ‘GÖÇ’ TOPLANTISI YAPILACAK

Göçmenlerin kendi ülkelerindeki ailelerini desteklemek için yolladıkları işçi dövizlerinin dünyanın birçok yerinde ekonomilere büyük destek sağladığını hatırlatan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Ülkelerine döndüklerinde, yurt dışında elde ettikleri bilgi ve birikimi kullanarak kalkınmaya katkı sağlıyorlar. Mali ve sosyal özgürlüğünü elde eden kadınlar ise toplumda daha güçlü bir konum elde ediyor.” dedi.
BM Genel Kurulunun, ekim ayında ikinci Uluslararası Göç ve Kalkınma Üst Düzey Diyalog Toplantısı’na ev sahipliği yapacağını belirten Ban, üye ülkelerden söz konusu toplantıda genç göçünü de ele almalarını istedi. Ban, “Uluslararası Gençlik Günü’nde üye devletleri, gençlik örgütlerini ve diğer ilgili tarafları genç göçmenlerin haklarını güçlendirmeye ve genç göçünün kalkınmaya olan katkısını azami seviyeye çıkarmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.(HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Baskılar kaygı verici boyutta

SONRAKİ HABER

Siyanüre karşı #Direnbakırtepe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...